Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΠοιότητα ζωής στη Λεμεσό: Πώς την αξιολογούν οι δημότες;

Ποιότητα ζωής στη Λεμεσό: Πώς την αξιολογούν οι δημότες;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 07.04.2021
Πρωτοβουλία για τη Λεμεσό – Κέντρο Ερευνών IMR


ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Πράσινη Λεμεσός, βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στις συνοικίες

Οι Λεμεσιανοί χαίρονται και απολαμβάνουν τα έργα υποδομής που έγιναν στην πόλη τους στο παραλιακό μέτωπο τα προηγούμενα χρόνια (Παλιό Λιμάνι, μαρίνα, μόλος, πάρκο Γαρύλλη κ.ά) αλλά αναζητούν στροφή στην ανάπτυξη με περισσότερο πράσινο, αναβάθμιση μέσα στο αστικό κέντρο και τις συνοικίες και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους (καθαριότητα, χώροι στάθμευσης, αντιπλημμυρικά, κυκλοφοριακό, πάρκα).

Τα συμπεράσματα αυτά εξάγονται μέσα από την έρευνα – ποσοτική και ποιοτική που διεξήγαγε την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαρτίου η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό» σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών IMR – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα (Τετάρτη 7 Απριλίου) σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Ποιότητα Ζωής στη Λεμεσό», που έγινε στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, ως μέρος της δημόσιας διαβούλευσης που κάνει η Πρωτοβουλία για τη Λεμεσό για την διαμόρφωση των προτάσεών της.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας σε δείγμα 600 ατόμων – Λεμεσιανών παρουσίασε η Χριστίνα Κόκκαλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της IMR.

Ποσοτική και ποιοτική έρευνα

Με βάση την έρευνα, οι Λεμεσιανοί ξεχωρίζουν τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και αφορούν ιδίως την μαρίνα και το παλιό Λιμάνι Λεμεσού (66%+14%=80%), τον Μόλο (43%), το παραλιακό μέτωπο (25%), το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη και το παλιό αστικό κέντρο – Κάστρο, Σαριπόλου (23%).

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι Λεμεσιανοί κατατάσσουν πρώτο την καθαριότητα (53%), την κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων (41%), την κατάσταση πάρκων και πλατειών (21%), τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα (20%), την έλλειψη χώρων στάθμευσης (19%) και το κυκλοφοριακό εν γένει (18%).

Αντιστοίχως δίνουν απαντήσεις πού θα ήθελαν να δοθεί προτεραιότητα:

Καθαριότητα (49%),
δρόμοι/πεζοδρόμια (26%),
χώροι στάθμευσης (25%),
κυκλοφοριακό (21%),
χώροι πρασίνου (18%).

Η κα Κόκκαλου παρουσίασε επίσης στοιχεία της έρευνας που σχετίζονται με τη πώς οι δημότες αξιολογούν τον Δήμο Λεμεσού και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Με βάση την έρευνα της IMR είναι:

Πολύ ικανοποιημένοι (7%)
Αρκετά ικανοποιημένοι (42%)
Λίγο ικανοποιημένοι (32%)
και Καθόλου ικανοποιημένοι (19%)

Πράσινη Λεμεσός

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης παρουσίασε τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας για την Λεμεσό σε σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόβαλε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με έργα υποδομής για το πρασίνισμα της Λεμεσού, περιλαμβανομένου του Μητροπολιτικού Πάρκου, τις πράσινες διαδρομές, το Πάρκο Ακταίας Οδού και την ενίσχυση του αστικού πρασίνου. Αναφέρθηκε
επίσης στην ανάπτυξη του αστικού κέντρου, τις συνοικίες – «πόλη των 15 λεπτών» διαδρομής, τις πεζοδρομήσεις και τους ποδηλατοδρόμους, καθώς και την ενοποίηση των ευρύτερων χώρων (αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών).

Η Πρωτοβουλία ”Για την Λεμεσό” προτάσσει το ζήτημα της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, συγκλίνοντας με τα ευρήματα και της ποιοτικής έρευνας της IMR σε ομάδες εστίασης και εξειδικευμένες συνεντεύξεις. Στην ποιοτική έρευνα, οι Λεμεσιανοί προβληματίζονται για την μορφή της ανάπτυξης, την οποία θέλουν να συνεχιστεί αλλά με όρους βιωσιμότητας, πρασινίσματος της πόλης και περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης για τους ιδίους τους Λεμεσιανούς.

Ο Δρ. Βύρων Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Frederick University, αναφέρθηκε στα προβλήματα των δημοτών και παρουσίασε προτάσεις για το σύνθετο όπως το χαρακτήρισε κυκλοφοριακό πρόβλημα με βάση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για το οποίο σημείωσε ότι καθυστερεί η υλοποίησή του.

Η Γεωργία Ντέτσερ, Γενική Διευθύντρια Θεάτρου «Ριάλτο» παρουσίασε θέσεις για τον Πολιτισμό τον οποίο χαρακτήρισε μοχλό και κινητήρια δύναμη για τη μεταμόρφωση μιας πόλης. Υποστήριξε την ενίσχυση του πολιτιστικού και δημιουργικού κεφαλαίου της Λεμεσού με υποδομές, προγράμματα και θεσμούς για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της πολιτιστικής επίδρασης σε τομείς
της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Η Δρ. Βίκυ Τρίγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, ΤΕΠΑΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Υποστήριξε την θεσμοθέτησή του, ουσιαστικά και όχι προσχηματικά, για να προσανατολίζει τα σχέδια και τις προτεραιότητες της Λεμεσού, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία των αρχών αλλά και τη δέσμευση
των πολιτών απέναντι στις προτάσεις τους.

Στην κατακλείδα της παρουσίασης, ο Γιάννης Αρμεύτης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, παρουσιάζοντας τα ηλεκτρονικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Πρωτοβουλία “Για τη Λεμεσό” για την δημόσια διαβούλευση.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης.


Για περισσότερες πληροφορίες για την Πρωτοβουλία:
www.yiatilemeso.com
Τηλ.: 25 711811 | email: [email protected]

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης