Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠόλεις για τον άνθρωπο (Inclusive Cities) εν καιρώ πανδημίας

Πόλεις για τον άνθρωπο (Inclusive Cities) εν καιρώ πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ως αποτέλεσμα, και οι κοινωνικές ανισότητες εντός των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών που ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, φωνάζουν για την ανάγκη ύπαρξης πόλεων για τον άνθρωπο.

Στα αγγλικά χρησιμοποιείται ο όρος “Inclusive City”. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ιδέα των inclusive cities περιλαμβάνει ένα πλέγμα διάφορων παραγόντων:

1. Τη χωρική ένταξη που σχετίζεται με την ικανοποίηση των βασικών αναγκών και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες στους πολίτες μιας πόλης.
2. Την κοινωνική ένταξη που αφορά την ύπαρξη πόλεων χωρίς αποκλεισμούς, με ίσα δικαιώματα και συμμετοχή των πολιτών τους. Οι περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες πρέπει να εντάσσονται στην τοπική κοινωνία και φαινόμενα όπως η φτώχεια και η απουσία βήματος για τους κοινωνικά αποκλεισμένους πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς, ευνοούν περιστατικά κοινωνικής αναταραχής.
3. Την οικονομική ένταξη που έχει να κάνει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή της δυνατότητας στους κατοίκους μιας πόλης να απολαμβάνουν τα οφέλη της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική  συνοχή των πόλεων, η οποία είναι αλληλένδετη και αλληλεξαρτώμενη με την παραγωγικότητα, την ψυχολογία, και την υγεία των κατοίκων τους. Κάθε Δήμος λοιπόν, ως φορέας που πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών, οφείλει να διατηρήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και να προωθήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής. Οφείλει επίσης, να κατανοήσει τους προβληματισμούς των πολιτών, για να μπορεί να είναι σε θέση να αναθεωρήσει και να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση της πόλης γίνεται πιο αποτελεσματική και ουσιαστική.

Η Λεμεσός μετά και τα τελευταία γεγονότα που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έχει πληγεί όσο καμία άλλη πόλη από τις συνέπειες της πανδημίας. Η αγανάκτηση που παρατηρείται και εκδηλώνεται πλέον με τρόπους καταδικαστέους (βία, καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας κλπ.) ενδεχομένως να ενισχύεται από την απουσία μιας προσέγγισης ανθρωποκεντρικής, και φέρνει στην επιφάνεια άλλα βαθύτερα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν. Αδιαμφισβήτητα, ο αντίκτυπος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται είναι διαφορετικός στον κάθε πολίτη. Οι κοινωνικές ανισότητες όπως έχει ήδη αναφερθεί, έχουν διευρυνθεί. Ο αποκλεισμός επίσης ατόμων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες επίσης παρατηρείται όλο και περισσότερο. Η ματαιοδοξία που κυριαρχεί ελέω και των εξελίξεων σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο, ενδεχομένως να συμβάλλει εξίσου στην όξυνση του προβλήματος, και έχει αρχίσει να εξασθενίζει τις “άμυνες” των πολιτών, οι οποίες βρίσκονται για καιρό υπό δοκιμασία.

Εδώ είναι λοιπόν που απαιτείται μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πολιτών μιας πόλης. Μέσω κοινωνικής ενσωμάτωσης, ενδυνάμωσης και συμμετοχής. Όλες οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να εντάσσονται στον τοπικό ιστό. Να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αναδύονται, ειδικότερα, εν καιρώ πανδημίας.

Μια πόλη δεν αφορά απλά τον φυσικό χώρο στον οποίο περιορίζεται. Αποτελεί τον χώρο όπου όλες οι προκλήσεις σχετικά με την ανάπτυξη και την ευημερία αντιμετωπίζονται. Οι πόλεις επίσης, στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της ευημερίας όλου του συνόλου, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και τους αποκλεισμένους. Πόλεις που αποτυγχάνουν στα παραπάνω, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη δυσκολία διαχείρισης (βλ. επεισόδια και βανδαλισμοί κατά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και η ανοχή τους από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους). Η περιθωριοποίηση ατόμων λειτουργεί εις βάρος της τοπικής ανάπτυξης, και αυτό είναι που μπορεί μια πόλη σαν τη Λεμεσό να αντιμετωπίσει με την υιοθέτηση ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και πολιτικών.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης