Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον πόλεμο

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον πόλεμο

Οι νέοι και τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε περισσότερη ροή ειδήσεων από ποτέ, και πολλά ανησυχούν, φοβούνται, ή δεν κατανοούν . Δείτε πώς να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους.

Εάν τα παιδιά σας έχουν ακούσει για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί να αισθάνονται νευρικά λόγω της λέξης πόλεμος.

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι νέοι και τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πηγές ειδήσεων από ποτέ. Πολλοί είναι βέβαιο ότι θα έχουν ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία μεταξύ των δύο χωρών και πώς η σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ένα ζευγάρι με πήρε χθες στη δουλειά για να με ρωτήσει αν ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος»

Emily W. King, παιδοψυχολόγος

Πώς πρέπει να απαντάτε στις ερωτήσεις των παιδιών σας σχετικά με το τι συμβαίνει; Εάν δεν σας ρωτήσουν, θα πρέπει να αναφέρετε το θέμα μόνοι σας;

Να τι προτείνουν οι ειδικοί.

Εάν το παιδί σας κάνει ερωτήσεις, μπορεί να μην είναι τρομοκρατημένο ή αναστατωμένο. Πολλά παιδιά «θα μας κάνουν ερωτήσεις απλώς από περιέργεια». Όταν το κάνουν, προσπαθήστε να τους απαντήσετε ήρεμα και με ακρίβεια, χωρίς να συγκινηθείτε υπερβολικά, είπε.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν για τη σύγκρουση, αλλά οι έφηβοι μπορεί να έχουν ακούσει πράγματα από φίλους ή να έχουν δει ανησυχητικά memes στο Instagram ή στο TikTok.

«Έχω ήδη ακούσει έφηβους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μοιράζονται αστεία σχετικά με την προετοιμασία τους για να στρατολογηθούν για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή για πυρηνικές απειλές για πόλεις στις οποίες μπορεί να ζουν»

Εάν δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για αυτό που συμβαίνει, δεν πειράζει λένε οι παιδοψυχολόγοι. «Δεν χρειάζεται να το πιέσετε», αν και προτείνεται στους γονείς τουλάχιστον να συζητήσουν το θέμα – ίσως ρωτώντας τι έχουν ακούσει τα παιδιά τους για τη σύγκρουση – και να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν λίγο για το τι συμβαίνει.

Μπορείς να πεις «Κοίτα, καταλαβαίνω απόλυτα ότι δεν σε ενδιαφέρει αυτή η στιγμή. Αλλά αν είσαι σε κάποια απορία, σε παρακαλώ έλα να το συζητήσουμε»

Αναζητήστε σημάδια ότι το παιδί σας αισθάνεται άγχος

Μερικές φορές, τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις που δείχνουν ότι αισθάνονται άγχος. Άλλες φορές, όμως, θα ανησυχούν σιωπηλά – επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε για λιγότερο εμφανή σημάδια ότι είναι νευρικοί. Τα παιδιά που παλεύουν με το άγχος μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν πρόβλημα ύπνου, πιθανώς επειδή ξυπνούν από σκέψεις ή εικόνες που είδαν στις ειδήσεις. Τα ανήσυχα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν μια αλλαγή στην όρεξη: να μην τρώνε όσο συνήθως ή να τρώνε περισσότερα φαγητά άνεσης. Μπορεί να είναι ευερέθιστα, κολλημένα ή άρρωστα με στομαχόπονους. Εάν βλέπετε σημάδια άγχους στο παιδί σας, τότε να τους ενημερώνετε ότι είστε εκεί για να μιλήσετε, συχνά, χωρίς καν να λέτε πολλά, ούτε οι πληροφορίες σας να πηγαίνουν πολύ μακριά, συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης