Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑReto Κύπρου - Πρόκληση στην ελπίδα

Reto Κύπρου – Πρόκληση στην ελπίδα

Δεν έχει σημασία και ούτε ενδιαφέρει το πώς βρέθηκαν να είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά ή άλλες ουσίες. Σημασία έχει ότι αντιλήφθηκαν τον σκοτεινό καταστροφικό λαβύρινθο στον οποίο τρύπωσαν και κυρίως ότι θέλησαν να αναζητήσουν τρόπους διαφυγής και σωτηρίας τους. Και βρήκαν τον τρόπο μέσα από την συμμετοχή τους στα προγράμματα και τις δράσεις του RETO.

Πρόκειται για ένα μη κυβερνητικό οργανισμό  που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες και σκοπό έχει την ψυχική, ηθική, πολιτιστική, υλική και πνευματική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και ειδικότερα σε εξαρτημένα άτομα. Ξεκίνησε για πρώτη φορά την δράση του, το 1985 από ένα ιεραπόστολο στην Ισπανία όπου εκείνη την εποχή βρισκόταν σε έξαρση η χρήση ηρωίνης (το «άσπρο άλογο» όπως λεγόταν), μαζεύοντας ναρκομανείς από τον δρόμο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Reto απλώθηκε και σε άλλες χώρες από ανθρώπους που είχαν καταφέρει να απεξαρτηθούν και παρέμειναν ως εθελοντές στη οργάνωση βοηθώντας άλλους τοξικομανείς. Σήμερα το Reto δραστηριοποιείται σε 35 χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος όπου ξεκίνησε την δράση του το 2010 από μια ομάδα εθελοντών από την Ισπανία και την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Limassol-today για το «Reto Κύπρου-Πρόκληση στην ελπίδα», όπως ονομάζεται, ο Γιώργος Χριστόπουλος, ένας από τους ανθρώπους που πέρασαν από τα προγράμματα του οργανισμού και σήμερα προσφέρει εθελοντική δουλειά, μας ανέφερε ότι «η αρχή στην Κύπρο ξεκίνησε με την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με σκοπό να γίνει γνωστό το πρόγραμμα αλλά και να έχουν την δυνατότητα κάποια παιδιά να ενταχθούν στα προγράμματα και τις δράσεις μας για την απεξάρτηση τους».

Η οργάνωση , με την καθοδήγηση και τη συνεργασία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, στεγάστηκε αρχικά σε ένα μικρό σπίτι στην Κλήρου προσφέροντας βοήθεια σε ανθρώπου που ζούσαν στο περιθώριο λόγω ναρκωτικών, αλκοόλ ή άλλων εξαρτήσεων. Το γεγονός ότι συνεχώς αυξανόταν ο αριθμός των ενδιαφερόμενων να ενταχθούν στα προγράμματα του  Reto, οδήγησε στην μετακόμιση σε μεγαλύτερο χώρο όπου σήμερα φιλοξενούνται και συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης, 20 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Όπως τονίζει ο Γιώργος «δεν υπάρχουν διακρίσεις σε ότι αφορά την καταγωγή, την θρησκεία ή άλλες διαφορετικότητες που μπορεί να χαρακτηρίζουν τα άτομα που απευθύνονται σε μας… δεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη φτάνει να τηρεί του κανονισμούς που διέπουν το πρόγραμμα…».

Το κατεστραμμένο μπορεί να γίνει καινούργιο και χρήσιμο

Μια από αυτές τις θεραπευτικές δράσεις που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Reto, δίνοντας παράλληλα  και την οικονομική δυνατότητα στην οργάνωση να καλύπτει κάποιες λειτουργικές ανάγκες και να μπορεί να συνεχίζει το έργο της, είναι η δημιουργία ενός εργαστηρίου τεχνικής απασχόλησης.

Εδώ μεταφέρονται μεταχειρισμένα έπιπλα και άλλος οικιακός εξοπλισμός που, αφού τύχουν των αναγκαίων επιδιορθώσεων, στην συνέχεια πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Τα όποια έσοδα από αυτή την εργασία, διατίθενται για ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα τρέχοντα έξοδα.

Αυτό το πρόγραμμα, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Χριστόπουλος, «συμβάλει και στο να είναι ενεργός ο θεραπευμένος δίνοντας του την δυνατότητα να μπορέσει να ξεφύγει από το περιθώριο και να επανενταχθεί ως τεχνίτης στην κοινωνία».

Αναφερόμενος στη διαδικασία συλλογής των μεταχειρισμένων επίπλων, ηλεκτρικών και άλλων οικιακών συσκευών όπως και ειδών ρουχισμού και διαφόρων άλλων χρηστικών αντικειμένων, μας λέει ότι αυτό γίνεται με φορτηγά όχημα που διαθέτει η οργάνωση.

«Επικοινωνούν μαζί μας τηλεφωνικώς (22-775150) οικογένειες ή και εταιρίες και μας πληροφορούν ότι διαθέτουν κάποια πράγματα τα οποία μεταφέρουμε εμείς στο εργαστήριο μας στους Αγίους Τρεμιθιάς όπου γίνεται η ανάλογη συντήρηση και επιδιόρθωση ώστε να είναι έτοιμα για πώληση στο κατάστημα που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή της Έγκωμης».

Επαφή με την Λεμεσό στο παζαράκι στην Γερμασόγεια

Σε μια προσπάθεια ευρύτερης ενημέρωσης και επαφής με τον κόσμο της Κύπρου, οι άνθρωποι του Reto συμμετέχουν κάθε Σάββατο και στο γνωστό  «Παζαράκι» που διοργανώνεται στην περιοχή της Γερμασόγιας.

«Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να υπάρχει και στην Λεμεσό ένα σημείο αναφοράς για το πρόγραμμα και τις δράσεις μας, να έχουμε μια πιο άμεση επικοινωνία με τον κόσμο της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού που ενδεχομένως να χρειάζεται την βοήθεια μας και  παράλληλα δίνεται και σε εμάς η δυνατότητα είτε να συλλέξουμε μεταχειρισμένα είδη είτε να πωλήσουμε κάποια αντικείμενα από αυτά που επιδιορθώνουμε».

Στα πέντε περίπου χρόνια που υπάρχει αυτή η επαφή με την Λεμεσό (αρχικά στο παζαράκι που γινόταν στη περιοχή της Λινόπετρας και τώρα στην Γερμασόγεια), ο κόσμος, όπως σημειώνει ο Γιώργος, «έχει μάθει για τις δράσεις και τους σκοπούς του Reto και μας στηρίζει με διάφορους τρόπους».

Χρήστος Χαραλάμπους

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης