Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΣύντομα ολοκληρωμένη πρόταση ΥΠΑΝ για μέτρα στα σχολεία

Σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση ΥΠΑΝ για μέτρα στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση για λήψη μέτρων στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Αυτό ανέφερε το πρωί της Τετάρτης η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία παρευρέθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. 

Στη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συγκλήθηκε αυτεπάγγελτα, συζητήθηκε η ανάγκη εγκατάστασης κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας, φρούρησης και λήψης πρόσθετων μέτρων στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, Ιωάννης Γεωργίου, ανέφερε ότι από τις αρχές του 2022 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 250 περιστατικά καταστροφών σε σχολεία.

Μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, η ΥΠΑΝ, Αθηνά Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για την ανάγκη δράσεων στα επίπεδα της πρόληψης και της αντιμετώπισης, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο αναπτύσσει δράσεις στο επίπεδο πρόληψης. «Ο σχεδιασμός πρόληψης υπάρχει και λειτουργεί ήδη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα αντιμετώπισης δεν λειτουργούν όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε».

«Υπάρχει στρατηγική κατά της βίας στα σχολεία», ανέφερε η Υπουργός, εξηγώντας ότι έχει επικαιροποιηθεί η πολιτική κατά του σχολικού εκφοβισμού και ότι υπάρχουν νομοθεσίες και αναλυτικά προγράμματα, επιτροπές στα σχολεία, καθώς και προγράμματα σε ευάλωτους μαθητές σε ό,τι αφορά την πρόληψη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι η βία αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που χρήζει παράλληλης αντιμετώπισης σε διαφορετικά επίπεδα. «Τα σοβαρότερα ζητήματα τα ζούμε στα σχολεία σε μη σχολικό χρόνο και κυρίως από άτομα που δεν είναι μαθητές», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι οι ενέργειες πρέπει να είναι απόρροια ολοκληρωμένου σχεδιασμού και όχι μεμονωμένες σπασμωδικές.  

«Ως Υπουργείο δρούμε κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης. Στόχος είναι να αναπτύξουν οι μαθητές από πολύ νωρίς δεξιότητες και στάσεις για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι συζητούνται τα παθητικά μέτρα, όπως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ο φωτισμός, τα συστήματα συναγερμού, η φύλαξη και τα κιγκλιδώματα, αλλά χωρίς να οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις. 

Ακόμη, εξήγγειλε σύσκεψη με φορείς όπως με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τις σχολικές εφορείες, τη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, τους γονείς.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την ανησυχία της για καταγγελίες που ακούστηκαν στη Βουλή περί κουκουλοφόρων και χρηματισμού φυλάκων, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα που υπάρχουν στα γήπεδα δεν διαφέρουν και πολύ από τα φαινόμενα στα σχολεία. «Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν περάσει από το εκπαιδευτικό σύστημα, γι’ αυτό και όλοι οι φορείς πρέπει να εγκύψουμε σε θέματα πρόληψης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα αν η ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου θα υποβληθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, η Υπουργός απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που πρέπει να υλοποιηθεί έστω και σε φάσεις από την επόμενη σχολική χρονιά».

Ακόμη, είπε ότι η πρόταση του Υπουργείου για τις εξετάσεις τετραμήνων είναι σχεδόν έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μαΐου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για περιστατικό σε σχολείο της Λάρνακας, είπε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει σύσκεψη με όλους τους φορείς ειδικά για τη Λάρνακα, για να εξεταστεί σφαιρικά το θέμα.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης