Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΤα Αγέννητα Παιδιά σου θα Είναι η Generation Alpha

Τα Αγέννητα Παιδιά σου θα Είναι η Generation Alpha

Τα παιδιά των millennials που γεννήθηκαν από το 2011 και χειρίζονται touchscreens πριν μάθουν να διαβάζουν.

«O Max είναι μόνο τριών μηνών και δεν έχει ακόμα σχηματίσει τόσο πολύ την προσωπικότητά του – είτε είναι πολύ γελαστός, είτε πολύ στενοχωρημένος», λέει ο 35χρονος Dan. Λογικό. Ο Dan, που ανήκει στους μεγαλύτερους millennials, μαθαίνει πώς να μεγαλώνει τον νεογέννητο γιο του. «Είναι ενδιαφέρον να δεις πόσο τραβάνε ήδη την προσοχή του οι οθόνες», λέει.

Η Generation Z μέχρι πρόσφατα ήταν η εμμονή των media, των εταιρειών και των διαφημιστών. Ποιοι είναι/πώς θα φερθούν αυτοί οι μικροί άνθρωποι που ακολουθούν τους millennials, που τόσο έχουν κακολογηθεί; Εκεί που οι millennials θεωρούνταν ψωνισμένοι, γεμάτοι άγχος και νάρκισσοι, αποφασίστηκε –απ’ όσους προσδιορίζουν συγκεκριμένες αγορές και πουλάνε σ’ αυτές– ότι οι διάδοχοι των millennials, η Generation Z, μεγάλωναν για να γίνουν μαχητές κοινωνικής δικαιοσύνης, γεννημένοι μες στον ψηφιακό κόσμο, έφηβοι με πιο ρευστή κατανόηση και εμπειρία της σεξουαλικότητας και του φύλου. Ξέροντας ότι ο όρος Gen Z άρχισε να χρησιμοποιείται πριν από λίγα χρόνια, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι ακολουθεί μετά από κάποιον που έχει ήδη γεννηθεί μες στην τεχνολογία. Φαντάστηκα αγέννητους μικροσκοπικούς εφιάλτες τεχνητής νοημοσύνης. Μετά από ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα, ανακάλυψα ότι οι ειδικοί στον τομέα της διαφήμισης και του marketing ήδη ασχολούνται με το θέμα.

Τα παιδιά μετά τη Generation Z, τα ονομάζουν Generation Alpha – όρος που συχνά αποδίδεται στον Αυστραλό κοινωνικό ερευνητή Mark McCrindle. Και αυτά τα μωρά γεννιούνται αυτήν τη στιγμή, από millennial γονείς σαν τον Dan. Μιλώντας στον Guardian στην αρχή της χρονιάς, ο ειδικός σε θέματα γενεών, Henry Rose Lee, περιέγραψε τα βρέφη Alpha ως «millennials που έχουν πάρει αναβολικά». Ενώ η Generation Z είναι παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000, τα παιδιά της Generation Alpha γεννήθηκαν μετά το 2011. Από τις μελλοντικές τους αγοραστικές συνήθειες μέχρι τις κοινωνικές τους δεξιότητες ή την έλλειψη αυτών, το ενδιαφέρον για το ποιοι είναι πραγματικά δεν περιορίζεται στις εταιρείες. Οι γονείς τους, της γενιάς των οποίων τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ανατροφή της Generation Alpha, αναρωτιούνται τι χαρακτηριστικά θα έχουν τα παιδιά τους στο μέλλον.

Αυτά τα μωρά –από νεογέννητα μέχρι επτάχρονα- ήδη καταναλώνουν, πράγμα τρομακτικό. «Μπορείς να καταλάβεις πολλά από το πώς καταναλώνει μια γενιά το οτιδήποτε είτε είναι σπουδές, φαγητό ή τεχνολογία. Είναι συνήθειες, χαρακτηριστικά και αναπτύσσονται σε νεαρή ηλικία», μου λέει η Emma, επικοινωνιολόγος στο Hotwire. «Πολύ τρομακτικό».

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι θα είναι η Streaming Generation, όρος που χρησιμοποιήθηκε για να τους περιγράψεις όταν μίλησα με τον Jeff Fromm, συνέταιρο στη διαφημιστή εταιρεία Barkley και συγγραφέα του Marketing to Gen Z. «Ως παιδί, ζητούσα δημητριακά με ζάχαρη. Αυτά τα παιδιά θα ζητάνε τεχνολογία streaming», λέει. O Fromm προβλέπει ότι οι κόσμοι τους θα ενσωματώσουν τόσο ομαλά το απτό και το ψηφιακό που η Genearation Alpha θα είναι επιρρεπής στην ανυπομονησία όταν τα πράγματα δεν ικανοποιούν γρήγορα τις ανάγκες τους. Κατά την άποψή του, το χρονικό διάστημα διατήρησης προσοχής είναι πρώτη φορά τόσο χαμηλά όσο διαπιστώνει στους alphas.

Ο Hazan, που έχει δύο παιδιά στην Generation Alpha, λέει μάλιστα ότι τα iPads είναι σαν κρακ για αυτά τα παιδιά. Όσο παράλογα καταστροφικό και αν ακούγεται αυτό, δεν χρειάζεται να θεωρούμε την απαίτησή τους για τεχνολογίας τελείως αρνητική. Εφόσον μαθαίνουν την τεχνολογία ενστικτωδώς και διαρκώς καταναλώνουν πληροφορίες και ψυχαγωγία, επίσης μαθαίνουν soft skills με άνευ προηγουμένου ρυθμό: λύνουν προβλήματα κάνουν πολλά πράγματα μαζί και σκέφτονται μαζί.

Η Akua, 28χρονη μαμά του πεντάχρονου Azaiah, λέει ότι ο μικρός έχει εμμονή με τη μάθηση, διαρκώς απομνημονεύει εκπαιδευτικά τραγούδια από το Ίντερνετ ή επαναλαμβάνει σύνθετα γεγονότα που έμαθε από το iPad της. «Του αρέσει πολύ το σχολείο και θέλει να γίνει δάσκαλος», λέει. Ο Joe Nellis, καθηγητής παγκόσμιας οικονομίας στο Cranfield School of Management, πιστεύει ότι οι alphas θα είναι η πιο μορφωμένη γενιά. «Η νόρμα θα είναι να έχουν μεταπτυχιακό. Πιστεύω πως ήδη βλέπουμε αυτήν την τάση στις περισσότερες χώρες και είναι πιθανόν να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο», μου γράφει μέσω μέιλ.

Σε αυτήν τη φάση, σχεδόν ακούς να λένε «αν είναι όλη μέρα κολλημένα σε μια οθόνη θα γίνουν ακόμα πιο ακοινώνητα και από τα παιδιά της Generation Z». Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και στο μυαλό του Dn. «Αν μεγαλώνουν με γονείς που ζουν από τα social media ή απλώς είναι στο Instagram συνέχεια, ίσως να μη δίνουν μεγάλη αξία σε πραγματικές δεξιότητες και πραγματικές επαφές όσο με το πώς παρουσιάζονται online. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε από τα δύο: Οι της generation Alpha θα μπορούσαν να γίνουν μουτρωμένοι influencers που θα αλληλεπιδρούν μόνο μέσω likes ή θα μπορούσαν να επαναστατήσουν ενάντια στην επιρροή του Ίντερνετ σε κάθε τομέα της ζωής μας και να σαστίζουν βλέποντας πόσο χρόνο ξοδεύαμε online.

To δεύτερο είναι μάλλον απίθανο. Αλλά ειδικοί με τους οποίους μίλησα, πιστεύουν ότι έχει σημασία ο τρόπος που αφήνουν οι σημερινοί γονείς τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Οι millennials μπήκαν στα social media στην εφηβεία τους και πολλοί τα βλέπουν συνδεδεμένα με θέματα ψυχικής υγεία και μειωμένη παραγωγικότητα.

Oι millennials ζουν σε μια κοινωνία με ένα ποσοστό γεννήσεων που δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία –αν κάνουν κιόλας. Οι alpha πιθανόν θα είναι μοναχοπαίδια. Και η Akua και ο Dan πιστεύουν ότι η millennial γονεϊκή προσέγγιση επηρεάζει πολύ τα παιδιά. Η Akua θυμάται την προσέγγιση των boomers γονιών της «θα κάνεις αυτό που σου λέμε» χωρίς να της εξηγούν τη λογική τους. «Η γενιά μου είναι πιο προοδευτική, χαλαρή και πρόθυμη να συζητάει. Ο γιος μου δεν θέλει να του λες τι να κάνει αλλά αν του το εξηγήσεις με τρόπο που νιώθει ότι καταλαβαίνει ή μαθαίνει κάτι τότε είναι πιο πιθανό να το κάνει. Πιο πιθανό να σε ακούσει».

Ο Dan πιστεύει ότι οι millennials έχουν –για να γενικεύσουμε λίγο– μεγαλύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση ως προς τον ευρύτερο κόσμο κι έτσι δίνουν στους alphas χώρο να είναι αυτοί που θέλουν να είναι. Περισσότερο από τους boomers που δεν καταλαβαίνουν τα millennial ή Generation Z παιδιά τους που είναι κολλημένα στα κινητά τους. «Έχοντας συναναστραφεί γονείς σηνομήλικων περίπου παιδιών ήδη βλέπω ότι υπάρχει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο φύλο και στην έμφυλη γλώσσα. Προσέχουνν πολύ να λένε πράγματα τύπου τα αγόρια δεν κλαίνε ούτε λένε πως κάποια πράγματα είναι για αγόρια και κάποια για κορίτσια. Νομίζω ότι αυτό θα είναι μοναδικό στους millennials και Generation Z γονείς γιατί όταν ήμουν εγώ μικρός μου έλεγαν ότι κάποιες δουλειές είναι για αγόρια ή στα κορίτσια έλεγαν ότι ήταν όμορφα και στα αγόρια γενναία και δυνατά».

Ο Nellis θέλει να τονίσει ότι όσοι γράφουν για τη Generation Alpha σε αυτήν τη φάση απλώς κάνουν εικασίες. Η πρόβλεψη του μέλλοντος δεν είναι ακριβής επιστήμη και ούτε αποδίδει χαρακτηριστικά σε γενιές ή στις ‘αγοραστικές’ συνήθειες των πεντάχρονων. Τα καημένα τα Alpha ακόμα δεν έχουν αποδείξει ότι είναι εθισμένα στην οθόνη και ότι εκνευρίζονται και χάνουν εύκολα την προσοχή τους. Και πάλι, η συζήτηση περί γενεών, είτε είναι για τους millennials, τους Gen Z ή τους Alpha, αυτόματα περιλαμβάνει κάποιες γενικεύσεις. Αλλά έχει πλάκα να μαντεύεις.

Όταν ρωτάω την Akua πώς φαντάζεται ότι θα μεγαλώσει ο Azaiah, μου λέει ότι «πάντα θα ρωτάει και θα αμφισβητεί. Ίσως αυτό να φέρει την επανάσταση – η Generation Alpha πάντα θα είναι σε κίνηση και θα λέει “γιατί είναι έτσι και γιατί δεν είναι αλλιώς;”».

Πηγήvice

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης