Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΤα άτομα με αναπηρίες δεν γιορτάζουν την διεθνή τους μέρα

Τα άτομα με αναπηρίες δεν γιορτάζουν την διεθνή τους μέρα

Δεύτερη από το τέλος η Κύπρος στην απασχόληση και σε παροχές προς ΆμεΑ

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στις 2 Δεκεμβρίου

Η Κύπρος βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τις παροχές σε άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Η χώρα μας ξεπερνά μόνο την Βουλγαρία στην απασχόληση ατόμων με βαριά αναπηρία, αφού μόλις το 15% των ατόμων αυτών εργάζονται στην Κύπρο.

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ημέρα για τα άτομα με αναπηρίες, ωστόσο όπως εξηγεί μιλώντας στο Limassol Today o πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ (Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων) Χριστάκης Νικολαΐδης δεν έχουν κάτι για να γιορτάσουν, παρά μόνο να παλέψουν για στοιχειώδη δικαιώματα που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα σε ένα σύγχρονο κράτος.

Για το λόγο αυτό στις 2 Δεκεμβρίου στις 11:00 το πρωί η ΚΥΣΟΑ διοργανώνει εκδήλωση διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπως μας αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος αναλύει τον Γολγοθά που έχουν να ανέβουν τα άτομα αυτά στον τόπο μας.

Παροχές έχουν καταργηθεί

Αφού διαπιστώθηκε ότι τα δικαιώματα των ΑμεΑ σε όλες τις χώρες καταπατούνται, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών  προχώρησε στην κωδικοποίηση τους με ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ. «Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν κυρώσει την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για υλοποίηση των δικαιωμάτων τους», προσθέτει και εξηγεί ότι στην χώρα μας αυτή η σύμβαση έχει γίνει νόμος του κράτους.

Στην Κύπρο, πολλά από τα επιδόματα και παροχές που λάμβαναν τα ΑμεΑ έχουν καταργηθεί από το 2014 και δεν επανήλθαν, αντίθετα με τον ισχυρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως φαίνεται έχει πέσει θύμα παραπλάνησης, αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. «Δεν λάβαμε καμία απάντηση ούτε από τον Πρόεδρο ούτε από υπουργούς του, σε επιστολές με τις οποίες ζητούμε συναντήσεις για συζήτηση διαφόρων θεμάτων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Το γεγονός δηλαδή, ότι δεν γίνεται διαβούλευση μαζί μας, ούτε συναντήσεις με την ΚΥΣΟΑ, ούτε με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, για τα ζητήματα που μας αφορούν», αναφέρει ακόμα ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ.

Σημειώνει επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και τερματισμός επιδομάτων των ΑμεΑ που γίνεται με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς καμιά ενημέρωση, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να οδηγούνται στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια περίοδο οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. «Κάποια άτομα δεν έχουν ούτε να φάνε και οδηγούνται στην επαιτεία για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τους ίδιους και την οικογένεια τους», υποστηρίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Αποκλεισμός από τα λεωφορεία – μη φιλικοί δρόμοι

Άλλα σοβαρά ζητήματα αφορούν την κινητικότητα, την προσβασιμότητα, την εκπαίδευση και την απασχόληση των ΑμεΑ. Κληθείς να αναφέρει παραδείγματα, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που έλαβε το αναπηρικό κίνημα για ένταξη νέων λεωφορείων στους στόλους των εταιρειών τα οποία θα ήταν προσβάσιμα και φιλικά προς τα άτομα με αναπηρίες. Στην Λευκωσία, είπε, έκαναν μια μελέτη, άλλαξαν τα δρομολόγια με αποτέλεσμα να αποκλείονται στην ουσία τα ΑμεΑ από την χρήση λεωφορείων, αφού χρειάζονται, συνεχείς εναλλαγές και είναι δύσκολο να εντοπίσουν το λεωφορείο ή την στάση που θα τους μεταφέρει στην επόμενη στάση. «Άλλωστε ενώ προηγουμένως για να πας από το ένα σημείο στο άλλο χρειάζονταν 30 λεπτά, τώρα θέλεις πάνω από μια ώρα για να πας στον προορισμό σου», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Τονίζει ακόμα ότι σε χώρες του εξωτερικού, υπάρχουν ηλεκτρονικές εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο με τις οποίες μπορεί κανείς, να εντοπίσει τη στάση και να μάθει το δρομολόγιο.

Κατήργησαν τα ηχητικά φώτα στη Λεμεσό

Παρά το γεγονός ότι η ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομιών πραγματοποιείται συνήθως με ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα, αναφέρει στην ιστοσελίδα μας ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ. Ο κ. Νικολαΐδης, εξηγεί πως σε ό,τι αφορά τις λωρίδες όδευσης τυφλών, υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου τα δημόσια έργα τοποθετούν πασσάλους ή δήμοι βάζουν πινακίδες, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η χρήση τους. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε παρατηρήσεις με τις οποίες προειδοποιεί τους δήμους για απομάκρυνση μεγάλων γρανιτένιων ανθώνων που δυσκολεύουν την κυκλοφορία των ΑμεΑ, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι.

«Οι πόλεις μας στην πλειοψηφία τους είναι αφιλόξενες για τα ΑμεΑ, αφού όλο και περισσότερο διοχετεύονται αυτοκίνητα στα κέντρα των πόλεων. Υπάρχουν επίσης στενά πεζοδρόμια, τοποθετημένοι κάδοι απορριμμάτων, δέντρα και κλαδιά που εξέχουν και τραυματίζουν πολίτες και εμποδίζουν την διέλευση των ΑμεΑ» αναφέρει ο κ. Χριστάκης Νικολαΐδης.

Ένα άλλο θέμα, είναι το γεγονός ότι σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα έχουν καταργηθεί τα ηχητικά φώτα που υπήρχαν στις διαβάσεις πεζών και βοηθούσαν τους τυφλούς να περάσουν στον απέναντι δρόμο. «Μας είπαν ότι θα φέρουν καινούρια, ωστόσο έφεραν ακατάλληλα συστήματα τα οποία παραμένουν στις αποθήκες του κράτους εδώ και δύο χρόνια», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.   

Μόλις το 4% των παροχών σε ΑμεΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Συνομοσπονδία των οργανώσεων ατόμων με αναπηρίες είναι το ζήτημα της απασχόλησης. Ανάμεσα στα άτομα με σοβαρές αναπηρίες το ποσοστό όσων απασχολούνται δεν ξεπερνά το 15%, υποδεικνύει ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ. Το ποσοστό αυτό, όπως εξηγεί, είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη μετά την Βουλγαρία. Το υψηλότερο ποσοστό απασχολησιμότητας των ΑμεΑ στην Ευρώπη φτάνει στο 52,5%. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή, είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν έχουν τα απαραίτητα προς το ζην.

Γενικά όλες οι παροχές σε ΑμεΑ δεν ξεπερνούν το 4% του συνόλου των κοινωνικών παροχών. Η Κύπρος είναι η δεύτερη από το τέλος σε όλη την Ευρώπη και σε αυτό το ζήτημα αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Τελευταία έρχεται η Ελλάδα με ένα ποσοστό 3,5%. Στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη το ποσοστό των παροχών σε ΑμεΑ φτάνει το 15% του συνόλου.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης