Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΤα στερεότυπα που έκτισαν η Barbie κι ο Ken καταρρίπτονται

Τα στερεότυπα που έκτισαν η Barbie κι ο Ken καταρρίπτονται

Ακόμα κι όταν προτρέψαμε τα παιδιά να παίξουν με άλλες κούκλες, πιο ρεαλιστικές σε αναλογίες, η Barbie παρέμενε το νούμερο 1 στην προτίμηση τους. Καί έτσι τώρα η Μπάρμπι κι ο Κεν άλλαξαν....


Η Barbie και ο Ken όπου επάνω τους έχουν χτιστεί δεκάδες στερεότυπα για την ομορφιά και το σώμα ενός κοριτσιού και ενός αγοριού όπως η πίεση του κάποιος να παραμένει skinny, να έχει το τέλειο δέρμα, το τέλειο χρώμα μαλλιών, τα τέλεια ρούχα, το τέλειο αγόρι, το τέλειο κορίτσι, τις τέλειες αναλογίες.

Αυτό το «τέλειο» όμως δεν υπάρχει… και στο κάτω κάτω τι πάει να πει τέλειο; Τέλειο για μένα είναι η αποδοχή του εαυτού μας έτσι ακριβώς όπως είμαστε, χωρίς αστερίσκους! Μία έρευνα που έγινε από το περιοδικό “Body Image” έδειξε ότι ο αντίκτυπος που είχε η Barbie ως μία μη ρεαλιστική κούκλα σε νεαρά κορίτσια είναι πως τους άλλαξε την αντίληψη του «ιδανικού» σώματος.

Η ίδια έρευνα προέτρεψε τα νεαρά κορίτσια να παίξουν με άλλες κούκλες, ρεαλιστικές και πολύ κοντά στην πραγματικότητα, όμως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Η αντίληψη των κοριτσιών για το «ιδανικό σώμα» δεν άλλαξε… η Barbie και το σώμα της παρέμεναν νούμερο 1 στην προτίμηση των κοριτσιών…

Η Barbie έρχεται τώρα με ακουστικά βαρηκοΐας και ο Ken με λεύκη στο δέρμα του… και μπορεί σε κάποιους να φαίνεται χαζό, αλλά είναι τόσο σημαντικό! Η επιρροή της παγκοσμίως στα παιδιά είναι μεγάλη και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το χαμόγελο ενός παιδιού που θα δει και θα σκεφτεί με το μυαλό του πως δεν είναι το μοναδικό σε αυτό το κόσμο με λεύκη ή με σκούρο δερμα ή με προβλήματα ακοής… Γι’ αυτό η συμπερίληψη είναι σημαντική!

Οι δικές σας σκέψεις ποιες είναι;  

#monadikoianthropoi

ℹ️: Την έρευνα σχετικά με την Barbie που αναφέρετε στο κείμενο θα την βρείτε στο www.psychologytoday.com

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης