Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΤο φετινό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques 

Το φετινό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques 

Στην ιδρύτρια της ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking (CST) και επίτιμη Πρόεδρό της Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Στέλλα Σουλιώτη" που θέσπισε το Υπουργείο Εξωτερικών, για την δράση της και τη βοήθεια που προσφέρει σε θύματα σωματεμπορίας.

Η οργάνωση συστάθηκε το 2009.

Η απονομή του βραβείου έγινε την Παρασκευή σε τελετή στο ΥΠΕΞ, παρουσία, μεταξύ άλλων, της Υπουργού Δικαιοσύνης, της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, των Επιτρόπων Διοίκησης και Νομοθεσίας, Πρέσβεων και εκπροσώπων διπλωματικών αντιπροσωπειών καθώς και των περσινών νικητών, του ΣΠΑΒΟ και της οργάνωσης Hope for Children.

Είναι η δεύτερη χρονιά που απονέμεται το βραβείο στη μνήμη τη Στέλλας Σουλιώτη, της πρώτης Υπουργού Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της πρώτης γυναίκας Γενικής Εισαγγελέως και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το φετινό βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της κ. Henriques ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Νεόφυτος Νεοφύτου και το χαιρετισμό της διάβασε ο Νέλσων Νεοκλέους, μέλος του ΔΣ της Οργάνωσης.

Η βραβευθείσα σημείωσε ότι όταν η Οργάνωση συστάθηκε, οι εχθροί της δεν ήταν το οργανωμένο έγκλημα αλλά το κράτος, η κοινωνία και οι δικαστές.

Εξήγησε ότι το κράτος εξέδιδε τις λεγόμενες βίζες για αρτίστες, η κοινωνία παρείχε πελατεία και το δικαστικό Σώμα αδυνατούσε να βρει μαρτυρίες για υποθέσεις. «Μας έλεγαν ότι δεν υπήρχε σωματεμπορία», ανέφερε. Πρόσθεσε πως με την συνδρομή του τότε Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη καταργήθηκε η βίζα αρτίστας και όλα τα night clubs έκλεισαν, «όμως το πρόβλημα δεν εξαφανίστηκε».

Σύμφωνα με την κ. Henriques, το πρόβλημα είναι εκεί και το γεγονός ότι μόνο πέντε θύματα πέρσι φιλοξενήθηκαν σε καταφύγια του κράτους, αποδεικνύει ότι απλά μόνο λίγα θύματα εντοπίζονται και αναγνωρίζονται.

Αναφέρθηκε και στο ρόλο της νυν Βουλευτή Ρίτας Σούπερμαν η οποία για δεκαετίες ως υπαστυνόμος ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα της σωματεμπορίας και συνεργάστηκε με την Οργάνωση την οποία εμπιστεύθηκε, αλλά και στη συμβολή της πρώην Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η επίτιμη Πρόεδρος της ΜΚΟ είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα της γραφειοκρατίας που δημιουργεί προσκόμματα στο θέμα της αντιμετώπισης της σωματεμπορίας. Χαρακτήρισε την Στέλλα Σουλιώτη, εις μνήμη της οποίας θεσπίστηκε το βραβείο, πρότυπο και είπε ότι θα ήθελε να μοιραστεί το βραβείο με τις Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου.

Σε σύντομους χαιρετισμούς προέβησαν και οι περσινοί βραβευθέντες, η Μαρία Χαβιάρα Κούσιου εκ μέρους του ΣΠΑΒΟ και η ‘Ανδρη Νεοκλέους εκ μέρους του Hope for Children, κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση των δράσεων και ενεργειών τους την περασμένη χρονιά.

Limassol Today - Stop Trafficing ανδρουλα χριστοφιδου

Oλοένα αυξανόμενη η διολίσθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ο ΥΠΕΞ, εξαίρει το ρόλο της Ανδρούλας Henriques

Στη δική του ομιλία ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή του βραβείου «Στέλλα Σουλιώτη» αποφάσισε να το απονείμει στην Ανδρούλα Χριστοφίδου Henriques, τιμώντας την για τη μακροχρόνια, ακαταπόνητη και επιδραστική συμβολή της κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Σημείωσε πως ως ακτιβίστρια και ιδρύτρια της ΜΚΟ «Cyprus Stop Trafficking» είναι μια από εκείνες τις σπάνιες προσωπικότητες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και στην αντιμετώπιση της καταστρατήγησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η Οργάνωση «Cyprus STOP Trafficking» συνεχίζει την παρακαταθήκη της, υποστηρίζοντας θύματα εμπορίας ανθρώπων και σφυρηλατώντας μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής απέναντι σε αυτή τη μάστιγα στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι στις 10 Δεκεμβρίου, τιμήσαμε την 74η επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας και των προσπαθειών της γι’ αυτό το ιερό αγαθό, παραμένοντας φάρος για την πρόοδο και τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Κασουλίδης είπε όμως ότι υπάρχει και σοβαρή ανησυχία καθώς παρατηρούμε μια ολοένα αυξανόμενη διολίσθηση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είπε ότι η πανδημία της COVID19 και η περιβαλλοντική κρίση, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, καταδεικνύουν ότι είναι αναγκαίο να καταβάλουμε διπλάσια προσπάθεια, ώστε να διαφυλάξουμε και να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Ο Υπουργός είπε πως η διεθνής ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρισκόταν πάντα ψηλά στις προτεραιότητες της Κύπρου, προσθέτοντας ότι σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η ισότητα των φύλων και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η σταθερή αφοσίωσή μας  στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι επιτακτική ανάγκη.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η Κύπρος, εάν εκλεγεί, θα έχει ουσιαστική συνεισφορά ως μέλος του Συμβουλίου.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης