Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΞανά για κουκούλωμα η δολοφονία του Θανάση;

Ξανά για κουκούλωμα η δολοφονία του Θανάση;

Γράφει η Φωτεινή Μιχαηλίδου Χρήστου*

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «δικαίωση» της μητέρας του Θανάση Νικολάου. Και αυτό γιατί χθες παραδόθηκε στον Γ.Ε το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ανακριτών που είχε ο ίδιος διορίσει για διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατό του στρατιώτη μέσα από το οποίο προκύπτουν, όπως διαβάζουμε, δύο βασικά συμπεράσματα:

– Ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε από στραγγαλισμό και ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

– Ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα κατά τριών αστυνομικών και ενός ιατροδικαστή για «παραμέληση νόμιμου καθήκοντος».

Ποιο είναι όμως το πρώτο και βασικό ζητούμενο σε αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε όντως να μιλούμε για δικαίωση;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

1. Αδιαμφισβήτητα το πρώτο και βασικό ζητούμενο της υπόθεσης είναι να διαπιστωθεί ΠΟΙΟΙ σκότωσαν τον Θανάση Νικολάου ούτως ώστε να οδηγηθούν επιτέλους οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

2. Το δεύτερο ζητούμενο είναι το ποιοι συγκάλυψαν αυτό το έγκλημα, πώς και γιατί (δηλαδή αν το έκαναν από πλημμελή εκτέλεση καθήκοντος ή λόγω χρηματισμού ή αν εσκεμμένα παρακώλυσαν την διερεύνηση της υπόθεσης για να καλύψουν τους δράστες) ούτως ώστε και αυτοί να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Limassol Today - Thanasis

Σε κάθε όμως περίπτωση, για να μπορεί κάποιος να μιλά για δικαίωση του δολοφονημένου Θανάση θα πρέπει πρώτα και κύρια να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτοί που τον σκότωσαν και στη συνέχεια αυτοί που συγκάλυψαν τη δολοφονία του.

Το να οδηγείς ενώπιον της Δικαιοσύνης τους αστυνομικούς και τον ιατροδικαστή αποτελεί σίγουρα εξέλιξη αλλά δεν συνιστά από μόνο του ούτε δικαίωση ούτε και αποτελεσματική αποκατάσταση της κατάφωρης αυτής αδικίας που συντελείται εδώ και 17 χρόνια σε βάρος της μνήμης του Θανάση Νικολάου αλλά και των πονεμένων οικείων του.

Δυστυχώς, διαβάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το πόρισμα που παραδόθηκε χθες στον Γ.Ε., δημιουργείται εύλογα η ανησυχία ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Κυπριακή πολιτεία να επικεντρωθεί μόνο στο δεύτερο ζητούμενο: δηλαδή στη δίωξη των αστυνομικών και του ιατροδικαστή, αφήνοντας τη βασική παράμετρο που είναι η δίωξη των πραγματικών αυτουργών, στα αζήτητα. Μια τέτοια, όμως, τροπή στην υπόθεση όχι μόνο δεν θα ισοδυναμούσε με δικαίωση αλλά αντίθετα θα αποτελούσε ένα επιπρόσθετο οδυνηρότατο κουκούλωμα της δολοφονίας του.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει παραγραφή ποινικών αδικημάτων. Φυσικά και να υπήρχε παραγραφή, σίγουρα αυτή δεν θα μπορούσε να αφορά το πιο σοβαρό ποινικό αδίκημα του Ποινικού Κώδικα. Με άλλα λόγια οι φόνοι δεν παραγράφονται ποτέ. Όσα χρόνια ή και δεκαετίες κι αν περάσουν η εκ νέου διερεύνηση, αν προκύπτουν νέα στοιχεία και η προσαγωγή των υπόπτων/ κατηγορουμένων ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι και δυνατή και εφικτή και επιβεβλημένη όταν μιλούμε για υπόθεση αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής.

Σημειώνεται ότι τόσο στο Η.Β. όσο και στις ΗΠΑ (όπως επίσης και στις πλείστες χώρες του δυτικού τουλάχιστον κόσμου) υπάρχουν ειδικά αστυνομικά τμήματα που αναλαμβάνουν την εξιχνίαση των λεγόμενων «cold cases» δηλαδή των παλιών ποινικών υποθέσεων (κυρίως δολοφονιών) που δεν είχαν εξιχνιαστεί, κατά τον χρόνο της διάπραξης των εγκλημάτων, είτε λόγω έλλειψης στοιχείων, είτε λόγω ανεπαρκούς έρευνας. Με τις σύγχρονες μεθόδους διερεύνησης είναι έτσι δυνατή η αποτελεσματική εξιχνίαση σωρείας εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί μέχρι και 30 χρόνια προηγουμένως.

Με τα δεδομένα αυτά, θα μπορούσε να διαταχθεί η εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης, η λήψη καταθέσεων από όλα τα πρόσωπα που μπορεί να γνωρίζουν ή ακόμα εν ανάγκη θα μπορούσε να ζητηθεί και η συνδρομή ανακριτών και ερευνητών από το εξωτερικό.

Τη στιγμή που τα σχολεία της Κύπρου μετατρέπονται σε εκκολαπτήρια μελλοντικών δραστών, τη στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας των νέων «νταήδων» βάναυσου μπούλινγκ κατρακυλά επικίνδυνα, η ανάγκη για αποτελεσματική εξιχνίαση αυτού του ειδεχθέστατου εγκλήματος μετατρέπεται σε σπαρακτική κραυγή όλων των μανάδων της Κύπρου.

Ας μην περιοριστεί λοιπόν η Νομική Υπηρεσία στην ποινική δίωξη των αστυνομικών και του ιατροδικαστή για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης. Ας μην κουκουλωθεί ξανά το βασικό ζητούμενο της βάναυσης δολοφονίας του νεαρού στρατιώτη.

Ανοίξτε ξανά τον φάκελο, διερευνήστε ξανά όλες τις γραμμές και παραμέτρους των τεκμηρίων και των καταθέσεων και πέστε μας επιτέλους ποιοι δολοφόνησαν τον Θανάση Νικολάου.

*Νομικός-Δικηγόρος

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης