Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΑμπελουργοί σε αναβρασμό – Στα αζήτητα εκατομμύρια κιλά σταφύλι

Αμπελουργοί σε αναβρασμό – Στα αζήτητα εκατομμύρια κιλά σταφύλι

Οινοποιεία της Λεμεσού και της Πάφου αντιμέτωπα με την κρίση που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Σε κρίση βρίσκεται ο τομέας της παραγωγής κρασιού στην Κύπρο. Αμπελουργοί της Λεμεσού και της Πάφου βρίσκονται σε αναβρασμό, επειδή μεγάλες ποσότητες σταφυλιών δεν μπορούν να παραληφθούν από τις οινοβιομηχανίες ή παραμένουν ατρύγητα σε αμπελώνες.  

Όπως πληροφορηθήκαμε εάν μέχρι την Δευτέρα (3/10) δεν δοθούν λύσεις στο πρόβλημα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι αμπελουργοί να προβούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, αδειάζοντας ποσότητες σταφυλιών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η κραυγή αγωνίας που εκφράζεται έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, καθώς εάν δεν μαζευτούν πριν τις πρώτες βροχές τα σταφύλια θα καταστραφούν.

Όπως μας εξηγούν οινοπαραγωγοί, σειρά ζητημάτων αντιμετωπίζουν και οινοποιεία λόγω της επισώρευσης προβλημάτων που επήλθαν τα τελευταία χρόνια αφενός ελέω πανδημίας και αφετέρου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Αδιάθετα δύο εκατομμύρια κιλά σταφύλι

Σε συζήτηση που έγινε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη οι εκπρόσωποι των οινοβιομηχανιών τόνισαν ότι θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν οι μεγάλες ποσότητες σταφυλιού που δεν έχουν παραληφθεί οι οποίες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια κιλά.  Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες και τα μεγάλα οινοποιεία έχουν σχεδόν γεμίσει τις αποθήκες τους, εξηγεί μιλώντας στο Limassol Today ο Διευθυντής της ΣΟΔΑΠ (Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων) Μαρίνος Περικλέους. Προσθέτει ότι θα είναι δύσκολο και για τα μικρά οινοποιεία να παραλάβουν σταφύλια, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς.

Το πρόβλημα της παραλαβής της εσοδείας των σταφυλιών διογκώθηκε μετά την πανδημία εξηγεί ο κ. Περικλέους. Το 2020 δεν πωλήθηκε σχεδόν καθόλου κρασί λόγω του κορωνοϊού, ενώ η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται το 2021, εξήγησε. «Και εμείς και άλλες μεγάλες βιομηχανίες κρασιού παραλάβαμε τις προηγούμενες χρονιές πολύ περισσότερο σταφύλι από αυτό που μπορούσαμε να πουλήσουμε» πρόσθεσε. Ο κ. Περικλέους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο τέλος του 2021 στις αποθήκες της ΣΟΔΑΠ υπήρχαν 6,5 εκατ. κιλά σταφύλι.

Πλήγμα η απώλεια τουριστών

«Το 2022 είμασταν πιο αισιόδοξοι, αλλά άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία κάτι που στέρησε από την αγορά μεγάλη μερίδα τουριστών, όπως οι Ρώσοι, που καταναλώνουν αρκετό κρασί», είπε ακόμα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αμπελουργοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην φετινή εσοδεία, αφού τουλάχιστον η ΣΟΔΑΠ στο Στρουμπί της Πάφου έχει ήδη παραλάβει 4 εκατ. κιλά σταφύλι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως εξηγεί εντοπίζεται στην παραλαβή της η ποικιλίας «ξυνιστέρι» (λευκό), ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν ζητήματα με τη διάθεση «μαύρου» (κόκκινο). 

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ΛΟΕΛ, Κυριάκος Χατζηττοφής, ανέφερε πως 1 εκατομμύριο λίτρα κρασί δεν έχει διατεθεί. Σημείωσε παράλληλα πως αν η κυβέρνηση προέτρεπε να ακολουθηθεί η πρακτική του πράσινου τρύγου, δεν θα υπήρχαν τόσα αδιάθετα σταφύλια

Οινοποιεία δεν παραλαμβάνουν ξυνιστέρι

Μιλώντας στο Limassol Today o Μάρκος Ζαμπάρτας, πρόεδρος του Cyprus Wine Consortium (κοινοπραξία δεκαέξι οινοποιείων για προβολή του Κυπριακού κρασιού) σημειώνει ότι αρκετά οινοποιεία σε Λεμεσό και Πάφο, αδυνατούν να παραλάβουν ποσότητες ποικιλιών, κυρίως ξυνιστέρι, είτε επειδή έχουν απόθεμα, είτε διότι «έπεσαν έξω» στις παραλαβές τους.

Ως παραγωγός κρασιού σε ένα από τα σημαντικότερα οινοποιεία που εδρεύει στον Άγιο Αμβρόσιο, ο Μάρκος Ζαμπάρτας σημειώνει ότι το ξυνιστέρι είναι μια ποικιλία που όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες μπορεί να παράξει αρκετό σταφύλι.

Επεξηγώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οινοποιεία της περιοχής των Κρασοχωρίων ο κ. Ζαμπάρτας εξηγεί ότι η πανδημία σε συνδυασμό με την μειωμένη ροή τουριστών, δημιούργησε προβλήματα. Κάποια οινοποιεία έχουν επιπτώσεις, όπως είπε, αφού εάν δεν διαθέτουν χώρους φιλοξενίας και εστίασης θα πρέπει να διαθέσουν τα κρασιά τους σε εστιατόρια, και άλλους χώρους εστίασης όπου υπάρχει λιγότερη προσέλευση κόσμου, άρα και λιγότερη κατανάλωση και αγορά κρασιού. Επίσης, οινοποιεία που δεν έχουν κρασιά που ικανοποιούν διαφορετικά βαλάντια καταναλωτών, αντιμετωπίζουν ζητήματα. Αν για παράδειγμα διαθέτουν ακριβότερα κρασιά, τα οποία απευθύνονται σε τουρίστες από το εξωτερικό, τότε λόγω της κατάστασης πραγμάτων, δυσκολεύονται να τα πουλήσουν.  Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οινοποιεία που δεν διαθέτουν τα κρασιά τους σε υπεραγορές, είπε.

Στόχευση στην ποιότητα

Σε ό,τι αφορά τα αδιάθετα σταφύλια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί ο κ. Ζαμπάρτας σημείωσε ότι λόγω του συστήματος παραγωγής και αγοράς σταφυλιών ο κάθε αμπελουργός αμείβεται με το συνολικό βάρος των σταφυλιών και όχι με την ποιότητα. Αποτέλεσμα είναι να παράγονται ανεξέλεγκτα όπως είπε, μεγάλες ποσότητες σταφυλιών, τις περισσότερες φορές της ίδιας ποικιλίας. Σημείωσε ότι θα πρέπει οι αμπελουργοί να στοχεύσουν στην ποιότητα της παραγωγής σταφυλιών, σε συνεννόηση με τα οινοποιεία.  

Ο κ. Ζαμπάρτας εξέφρασε την άποψη ότι φέτος είναι αργά για να δοθούν λύσεις. Θα πρέπει ωστόσο, όπως είπε, μέσα από ένα μακρόπνοο σχεδιασμό  να στηριχθούν οι κυπριακές ποικιλίες κυρίως στο θέμα των εξαγωγών. Το Υπουργείο Γεωργίας σημείωσε έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες καθώς έχει αναλάβει το κόστος για αποστολή των κυπριακών κρασιών σε διεθνείς εκθέσεις και στην δημιουργία κρατικού περιπτέρου.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους είναι οι πληροφορίες ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρασιά τα οποία δεν πληρούν τα στοιχεία που υπάρχουν στην ετικέτα (κυρίως το ποσοστό αλκοόλ), ανάφερε ο κ. Ζαμπάρτας. Με πιο ενδελεχείς ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες, πολλές ποσότητες μπορεί να επιστραφούν πίσω επειδή δεν πληρούνται οι προδιαγραφές, κατέληξε.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης