Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΑύξηση 24% στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο

Αύξηση 24% στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο

ΕΤΕπ: Έτοιμη να υποστηρίξει νέες επιπρόσθετες επενδύσεις στην Κύπρο

Νέες ευκαιρίες επενδύσεων στην Κύπρο, καθώς και χρηματοδότηση για μετριασμό των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, συζήτησαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.

Ο κ. Χόγιερ ανέφερε ότι η ΕΤΕπ υποστηρίζει χώρες που έχουν επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως η Κύπρος και εργάζονται με τις εθνικές αρχές και άλλους φορείς, ώστε να καταστεί επειγόντως διαθέσιμη οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αυτές τις χώρες και περιοχές.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις εδώ στην Κύπρο για τη μείωση των επιπτώσεων και των οικονομικών κραδασμών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο», ανέφερε.

Παράλληλα είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πακέτο ύψους €4 δισ. που έχει εγκριθεί από την ΕΤΕπ για  φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.

Σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προκάλεσε μόνο καταστροφές στη χώρα, αλλά προκάλεσε οικονομικά, ενεργειακά, επισιτιστικά και τουριστικά σοκ σε όλο τον κόσμο και στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι χάρη στην ομόφωνη υποστήριξη των 27 κρατών μελών της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η τράπεζα μπόρεσε να εγκρίνει και να εκταμιεύσει αμέσως €668 εκατ. για οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τις επενδύσεις της Τράπεζας στην Κύπρο, ανέφερε ότι η νέα χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο πέρυσι ανήλθε σε 303 εκατ. ευρώ, αύξηση 24% σε σχέση με το 2020.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, παραμένει ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν αποδέκτης της στήριξης της ΕΤΕπ από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη, με τη συνολική έκθεση της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 13% του ΑΕΠ της χώρας.

Ανέφερε ακόμα ότι το 2021 καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή που σημειώθηκε ποτέ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό, ανέφερε, αντανακλά στην αυξημένη συνεργασία του ΕΤαE με τις κυπριακές τράπεζες και έγινε κατορθωτό, η Κύπρος να είναι η πρώτη χώρα που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία της τράπεζας για ανταπόκριση στην πανδημία που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.

Πέρυσι η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ παρείχαν, όπως είπε, 170 εκατομμύρια ευρώ νέας στοχευμένης χρηματοδότησης επιχειρήσεων για τη στήριξη επενδύσεων από κυπριακές εταιρείες σε δύσκολους καιρούς.

Σε αυτή, συμπλήρωσε, περιλαμβάνεται στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ για τοπικές ΜμΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (MidCaps), στο πλαίσιο του δεύτερου Κυπριακού Επιχειρηματικού Προγράμματος, που ακολούθησε την επιτυχή υλοποίηση του πρώτου πακέτου.

«Η νέα μακροπρόθεσμη και στοχευμένη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και να επενδύσουν στην καινοτομία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ που συμφωνήθηκε πέρυσι περιλάμβανε οικονομική στήριξη για επιχειρηματικές επενδύσεις, υποστήριξη βελτιώσεων στην οδική ασφάλεια σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο και τη μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΤΕπ για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Κύπρο, μέσω €15 εκατ. ευρώ για την ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct.

Πετρίδης: Συζητήθηκαν ευκαιρίες για νέες επιπρόσθετες επενδύσεις

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι με τον κ. Χόγιερ, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν νέες και επιπρόσθετες επενδύσεις που βρίσκονται υπό μελέτη σε βασικούς τομείς της οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, προκειμένου να βοηθήσουν τις ΜμΕ και τις MidCaps να ξεπεράσουν τις πρόσφατες οικονομικές προκλήσεις, έργα αστικών υποδομών, έργα καινοτομίας και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στo πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας με το ΕΤαE, σχετικά με το Cyprus Equity Fund, το πρώτο ταμείο παροχής χρηματοδότησης κεφαλαίου στη χώρα που υποστηρίζεται από δημόσιους πόρους. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενδυναμώνει και να ενισχύει αυτή την πρωτοβουλία για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος το επόμενο διάστημα και ειδικά όσον αφορά την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα.

Χαιρέτισε επίσης τη στήριξη που προσέφερε η ΕΤΕπ στην Κύπρο για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο της τράπεζας, συζήτησαν την άμεση αντίδραση της ΕΤΕπ στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στήριξη των επενδύσεων για τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων στην Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη στήριξη της ΕΤΕπ.

Σημειώνοντας την αύξηση 24% στη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ως ποσοστό του ΑΠΕ το 2021, είπε ότι αυτό αποδεικνύει ότι η ΕΤΕπ είναι ένας αφοσιωμένος και αξιόπιστος εταίρος και έχει στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας σε περιόδους κρίσης. Σημείωσε επίσης ότι σχεδόν το ήμισυ της έκθεσης της ΕΤΕπ στην Κύπρο εγκρίθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013.

Ο κ. Περτρίδης είπε ότι η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2021, ανήλθε σε 303 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο.

Όπως είπε, από αυτά 100 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν στο πλαίσιο του CYPEF II, ενός εργαλείου επιμερισμού κινδύνου, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των MidCaps σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Τα 112 εκατομμύρια ευρώ αφορούν, όπως είπε, τη στήριξη βασικών έργων υποδομής μεταφορών του δημόσιου τομέα. Το ποσό αυξήθηκε για να συμπεριλάβει την επένδυση για την τοποθέτηση καμερών οδικής ασφάλειας, ένα αναγκαίο έργο, πρόσθεσε, που ήταν απαίτηση της κοινωνίας περισσότερο από μια δεκαετία.

Πρόσθεσε ότι 15 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού χρέους με την Hellas Direct, μια ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλισης σε Ελλάδα και Κύπρο και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021.

Ακόμα 6 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Alpha Bank για τη στήριξη επενδύσεων μικρού μεγέθους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, καθώς και για επενδύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που οδηγούν σε μειώσεις εκπομπών CO2 και εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της Σύμβασης Cyprus RE and EE Small Ιnvestments Finance Contract.

Είπε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε 2 σημαντικές συμφωνίες εγγύησης στο πλαίσιο της εντολής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων: 50 εκατομμύρια ευρώ με την Ελληνική Τράπεζα και 20 εκατομμύρια ευρώ με τη Eurobank.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης