Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΑισιοδοξία ότι θα πάρει σάρκα και οστά το e-kalathi

Αισιοδοξία ότι θα πάρει σάρκα και οστά το e-kalathi

Υπερβολικές οι αντιδράσεις για ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών, τονίζει στην ιστοσελίδα μας ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή

Υπερβολικές οι αντιδράσεις για ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών, τονίζει στο Limassol Today ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Αισιόδοξη ως προς την έκβαση του περιβόητου νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό καλάθι είναι η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν προ ημερών από τους εκπρόσωπους των υπεραγορών και κάποια κόμματα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το μέτρο θα βοηθήσει τους καταναλωτές, σε μια περίοδο ακρίβειας ώστε να μπορέσουν να επιλέγουν τα φθηνότερα προϊόντα.

Σε δηλώσεις του στο Limassol Today ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης, εξηγεί τις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το Υπουργείο Εμπορείου, αναμένει από τη Βουλή να προχωρήσει το συντομότερο στην εξέταση και ψήφιση του.

Την ίδια ώρα διαφωνίες συνεχίζουν να εκφράζουν οι σύνδεσμοι των υπεραγορών, ενώ κάποια ζητήματα ηγέρθηκαν και από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

«Ως αρμόδια Υπηρεσία του Καταναλωτή εξετάζουμε και μελετούμε καθημερινά, διάφορα μέτρα και πρακτικές για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, όσον αφορά βασικά δικαιώματα τους που είναι κατοχυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το θέμα της επιλογής και της ενημέρωσης» σημειώνει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάστηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο ζητά από τις υπεραγορές να τροφοδοτούν καθημερινά την διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί με τις τιμές των προϊόντων τους. Τα προϊόντα όπως επεξηγεί, θα καθοριστούν με διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του «e-kalathi» εξηγεί. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους, που σχετίζονται με το πως θα παρουσιάζονται τα προϊόντα, θα είναι δουλειά που θα ετοιμάσει η ανάδοχος στη δεύτερη φάση εφαρμογής του μέτρου.

Επεξηγώντας το σκεπτικό γύρω από το ηλεκτρονικό καλάθι ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι «θέλαμε να προτείνουμε ένα εργαλείο το οποίο θα δίνει στον καταναλωτή διαφάνεια τιμών. Δηλαδή θα υπάρχουν τα προϊόντα που θα επιλεγούν τα οποία θα είναι όμοια και ο καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα της επιλογής και την δυνατότητα σύγκρισης των τιμών που αφορούν τα αγαθά που επιλέγει να ψωνίσει».

Ενστάσεις από τις υπεραγορές

Σημειώνεται ότι για το θέμα εξέφρασαν έντονες διαφωνίες εκπρόσωποι των υπεραγορών. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο προσκρούει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς κα του ανταγωνισμού.

Πρόσθεσε ότι για να μπορεί να γίνει όμοια σύγκριση πρέπει να μιλάμε για όμοιο γραμμικό κώδικα και η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα σε 350 προϊόντα. Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να εξαιρεθεί το παράλληλο εμπόριο (προϊόντα που παράγονται με άλλα ποιοτικά πρότυπα και εισάγονται από άλλες χώρες), που αποτελεί έναν μοχλό πίεσης για να πετύχουν οι υπεραγορές, καλύτερες τιμές από τους χονδρέμπορους στην Κύπρο.

«Σεβόμαστε το επιχειρείν, τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε και τους καταναλωτές οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν υποφέρει πάρα πολύ από την ακρίβεια», ήταν η απάντηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Ο κ. Κατραγιώργης εξήγησε ότι το μέτρο αυτό δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό,  ωστόσο παρέχει την δυνατότητα στον καταναλωτή, να επιλέξει προϊόντα «ανακουφίζοντας» την τσέπη του. «Στην Ελλάδα, εξ όσων έχουμε ενημερωθεί με το μέτρο αυτό, ασκήθηκε κάποια πίεση στις υπεραγορές η  οποία μετακυλίστηκε πάνω στους προμηθευτές», ανέφερε ακόμα.

Υπερβολικές οι ανησυχίες

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή επισήμανε ότι «ήταν με έκπληξη που είδαμε την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού να δηλώνει προ ημερών στη Βουλή ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί καρτέλ τιμών μεταξύ των μεγάλων υπεραγορών». Πρόσθεσε ότι «κρίνουμε τις όποιες ανησυχίες σεβαστές αλλά είναι κατά την άποψη μας υπερβολικές».

Ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι παρόμοιου τύπου ηλεκτρονικές εφαρμογές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν στη ζωή μας και πλατφόρμες σύγκρισης τιμών ξενοδοχείων, αεροπορικών εισιτηρίων κ.λ.π.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες ότι το εργαλείο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάκριση μεταξύ των επιχειρήσεων ή μέχρι και την καταστροφή επιχειρήσεων, ο κ. Καραγιώργης επισήμανε ότι «είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο διάστημα ενδέχεται ένας ιδιώτης να κάνει τη δική του εφαρμογή, στην οποία δεν θα συμμετάσχουν οι παίκτες που βρίσκονται στην αγορά». Με απλά λόγια εξηγεί «θα πάρει τις τιμές τους από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα , θα κάνει τις συγκρίσεις και θα λέει ότι θέλει χωρίς να έχουν καμιά συμβολή οι επιχειρήσεις», ανέφερε και διερωτήθηκε παράλληλα τι θα κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση οι επιχειρήσεις.

Υπέρ με ένα όρο οι καταναλωτές

Υπέρ της προσπάθειας του Υπουργείου Εμπορείου τάσσεται ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με απόλυτα όμοια προϊόντα. Σε περίπτωση που ικανοποιηθεί αυτός ο όρος, δεν υπάρχει λόγος για αντιρρήσεις από τις υπεραγορές ούτε  και από την ΕΠΑ, τονίζει ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Οι όποιες ανησυχίες των Συνδέσμων Καταναλωτών, δεν έχουν να κάνουν με τις βασική αρχή του νομοσχεδίου, επισημαίνει από την πλευρά του ο διευθυντής της Υπ. Προστασίας του Καταναλωτή, σημειώνοντας ότι οι εισηγήσεις των καταναλωτών, έχουν να κάνουν με επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου που θα συζητηθούν στην κατ’ άρθρον συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Ιδού η Ρόδος

Σε ό,τι αφορά το τι μέλει γενέσθαι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή τόνισε ότι ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου ήταν ξεκάθαρος ότι το νομοσχέδιο θα παραμείνει στη Βουλή και δεν θα γίνουν πρόσθετες διαβουλεύσεις, καλώντας παράλληλα τα κόμματα και τους διάφορους φορείς, να επανεξετάσουν το θέμα.

«Συζητήσαμε το θέμα διεξοδικά και αναλυτικά και δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε», κατέληξε ο κ. Καραγιώργης.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης