Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΑποχωρεί από την Κύπρο ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία

Αποχωρεί από την Κύπρο ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία

Μετά τον τουρισμό, ο τομέας των υπηρεσιών είναι αυτός που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα ως αποτέλεσμα των μαζικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις φαίνεται ότι οδηγούν στην αποχώρηση από την Κύπρο, μιας σημαντικής επιχείρησης διαχείρισης πλοίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης δεξαμενόπλοιων Sovcomflot PJSC θα κλείσει το κέντρο πληρωμών που διαθέτει στην Κύπρο. Το πρακτορείο επικαλείται πληροφόρηση από πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Το γραφείο στη Λεμεσό θα μπορούσε να κλείσει μέχρι τις 15 Μαΐου και η Sovcomflot ενδέχεται να μετακινηθεί σε μια ασιατική χώρα, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση. Το SCF Group ίδρυσε τη μονάδα στην Κύπρο το 2005 για να χειρίζεται την οικονομική και λογιστική διαχείριση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Sovcomflot διαχειρίζεται περίπου 110 δεξαμενόπλοια. Τα πλοία κυμαίνονται από μικρά πλοία που μεταφέρουν πετρελαιοειδή μέχρι γιγαντιαία πλοία που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η εταιρεία διαθέτει 52 Aframaxes (ένας τύπος δεξαμενόπλοιου με χωρητικότητα νεκρού βάρους μεταξύ 80.000 και 120.000 μετρικών τόνων), γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη τέτοιων πλοίων στον κόσμο, σύμφωνα με την Clarksons. Τα μεσαία μεγέθους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλτικής.

Η Μόσχα της Μεσογείου

Το πώς βιώνει η Κύπρος τις κυρώσεις περιγράφει εκτενές επιτόπιο ρεπορτάζ των Financial Times.

Η Κύπρος μετρά το κόστος των ασθενέστερων σχέσεων με τη Ρωσία, μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη, το οποίο σημειώνει ότι το νησί, γνωστό ως «Μόσχα στη Μεσόγειο», αντιμετωπίζει τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων. Το ρεπορτάζ ξεκινά με δηλώσεις του μητροπολίτη Ταμασσού, Ησαΐα.

«Αυτή η επίθεση [στην Ουκρανία]
δεν έπρεπε να είχε συμβεί».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των κυρώσεων, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Κύπρος πρόκειται να είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που θα πληγούν περισσότερο από τις κυρώσεις.

Στη Λεμεσό, ιστορικά το κέντρο της ρωσικής κοινότητας στην Κύπρο, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης κοσμημάτων υψηλής ποιότητας, δηλώνει στους FT ότι αισθάνεται τον αντίκτυπο. «Είμαστε ένα μικρό νησί -αν δεν μας επισκέπτονται Ρώσοι και Ουκρανοί, τελειώσαμε», είπε.

Το ίδιο ρεπορτάζ καταγράφει και τη μετακίνηση στην Κύπρο προσωπικού εταιρειών τεχνολογίας με έδρα τη Ρωσία, για να αποφύγουν τις κυρώσεις και τους περιορισμούς της Μόσχας στο διαδίκτυο.

Ο Παύλος Λοΐζου, ο διευθύνων σύμβουλος της WIRE FS, αναφέρει ότι υπήρξε τεράστια αύξηση των ενοικίων.

«Αυτές τις μέρες, είναι πολύ δύσκολο να βρεις διαμέρισμα στη Λεμεσό. Ακόμα και αν ο πόλεμος σταματήσει τους επόμενους μήνες, θα δούμε μια αύξηση των ανθρώπων που έρχονται στην Κύπρο και οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν σύντομα. Κανείς δεν περιμένει ότι κάποιος θα επιστρέψει τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια».

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης