Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΑΤΑ για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ζητά η Ένωση Συντακτών

ΑΤΑ για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ζητά η Ένωση Συντακτών

Η Ένωση Συντακτών σημειώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τοπικές γενικές συνελεύσεις με την ΕΣΚ να ζητεί εξουσιοδότηση για την κήρυξη απεργιακών και άλλων δυναμικών μέτρων.

Σε διάλογο για την ΑΤΑ καλεί η Ένωση Συντακτών Κύπρου τους εργοδότες, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης της αύξησης του εργασιακού κόστους, σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι της Κύπρου συστηματικά κάλυψαν τη συλλογική προσπάθεια διατήρησης του θεσμού, αλλά οι ίδιοι στερούνται, ντε φάκτο και μονομερώς, το δικαίωμα απόδοσης της ΑΤΑ.

Εκφράζοντας έντονη απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίον η πλειοψηφία των εργοδοτών στις επιχειρήσεις ΜΜΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της καταβολής της ΑΤΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ υπενθυμίζει ότι η σύμβαση παραμένει ενεργή, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

«Δυστυχώς, η καταβολή της ΑΤΑ δεν αφορά το σύνολο των δημοσιογράφων, αλλά παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες μια συστηματική προσπάθεια πλήρους κατάργησης του θεσμού στις επιχειρήσεις ΜΜΕ», σημειώνει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ο τομέας της Ενημέρωσης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια διέρχεται μια σοβαρή διαρθρωτική και οικονομική κρίση.

«Πρώτοι εμείς, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Κύπρου, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και για αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε συναινέσει σε περικοπές στο προσωπικό, σε περικοπές σε μισθούς, σε περικοπές σε ωφελήματα και στην εντατικοποίηση της δημοσιογραφικής εργασίας», αναφέρει, σημειώνοντας ότι αυτή η στάση «έχει παρερμηνευτεί με αποτέλεσμα σήμερα οι λειτουργοί του Τύπου να υπαμείβονται και να δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

«Καλούμε την εργοδοτική πλευρά να προσέλθει σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης της αύξησης του εργασιακού κόστους που προκαλεί η ΑΤΑ με το θεσμό να παραμένει σε ισχύ όπως άλλωστε προβλέπει η τελευταία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και είναι η βούληση και της Κυβέρνησης», αναφέρει η ΕΣΚ, προσθέτοντας ότι «πρώτοι εμείς οι λειτουργοί του Τύπου θέλουμε ισχυρά και κερδοφόρα ΜΜΕ».

«Η μετάβαση όμως σε μια σύγχρονη και κερδοφόρα αγορά δεν μπορεί να γίνει με πρακτικές που μας υποβιβάζουν ως επαγγελματίες, με πρακτικές που επιχειρούν αλλοίωση της συλλογικής σύμβασης, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης, ότι γίνεται αποδέκτης καταγγελιών για σειρά παραβιάσεων της ίδιας της εργατικής νομοθεσίας. «Καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας να προχωρήσουν στους ενδεδειγμένους ελέγχους στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ της Κύπρου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας»,  υπογραμμίζει.

Η Ένωση Συντακτών σημειώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τοπικές γενικές συνελεύσεις με την ΕΣΚ να ζητεί εξουσιοδότηση για την κήρυξη απεργιακών και άλλων δυναμικών μέτρων.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης