Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMY«Μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση στην ΕΕ»

«Μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση στην ΕΕ»

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και είναι εδώ, “αλλά σας παρακαλώ να μην το αποκαλέσετε ύφεση, γιατί νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αποφεύγουμε την ύφεση”, δήλωσε στο CNBC ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις μιας “διπλής κρίσης”, αλλά μπορεί να αποφύγει την ύφεση, είπε το Σάββατο στο CNBC ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

“Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τον αντίκτυπο της διπλής κρίσης”, είπε ο κ. Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές επιπτώσεις από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο οικονομικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

“Από γεωπολιτικής άποψης, (η κρίση) επηρέασε επίσης, φυσικά, τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, αλλά από οικονομικής άποψης επηρέασε σοβαρά την Ευρώπη και τη Γερμανία, ειδικότερα”, υπογράμμισε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε σοβαρούς φόβους στην Ευρώπη ότι η περιοχή θα εισέλθει σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, η Ευρώπη μπόρεσε έκτοτε να εξασφαλίσει εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό, ο οποίος μέχρι τότε προερχόταν κυρίως από τη Ρωσία, και ορισμένες Κυβερνήσεις μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους καταναλωτές που αντιμετώπιζαν υψηλό ενεργειακό κόστος.

Η Ευρωζώνη, τελικά, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για την Ευρωζώνη φέτος και 1,4% το 2024.

“Είχαμε ένα εξαιρετικό 2022, υψηλότερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την Κίνα”, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στον δημοσιογράφο Steve Sedgwick του CNBC στο πλαίσιο του Φόρουμ Ambrosetti.

“Η επιβράδυνση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και είναι εδώ, αλλά σας παρακαλώ μην το αποκαλείτε ύφεση, γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αποφεύγουμε την ύφεση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι.

Πρόκληση “ενεργειακής ανεξαρτησίας

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δημοσιεύει νέες οικονομικές προβλέψεις για ολόκληρη την περιοχή στις 11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν εγείρει ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά η τελευταία σειρά στοιχείων έδειξε ότι παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 5,3%. Αν και είναι χαμηλότερος από ό,τι προηγουμένως, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

“Γιατί ύστερα από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία η οικονομία μας επιβραδύνεται; Νομίζω λόγω της πρόκλησης να αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία, η οποία κόστισε πολύ ακριβά στις οικογένειές μας και τροφοδότησε τον πληθωρισμό”, είπε ο κ. Τζεντιλόνι.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης