Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΔεν αναμένονται αυξήσεις μισθών στην Κύπρο

Δεν αναμένονται αυξήσεις μισθών στην Κύπρο

Της Γεωργίας Χαννή

Δεν αναμένονται ισχυρές αυξήσεις μισθών στην Κύπρο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, ορισμένοι, εκτιμούν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοικτό για επαγγέλματα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, κάτι που συνδέεται με την εκτίμηση της ΕΚΤ για τους τομείς που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των μισθών – ένας βασικός δείκτης για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός- θα είναι «πολύ ισχυρή» τα επόμενα τρίμηνα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Μια μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων από την έναρξη της πανδημίας δείχνει ότι η υποκείμενη αύξηση των αμοιβών είναι «σχετικά μέτρια» και επί του παρόντος, κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της, αναφέρεται σε άρθρο της ΕΚΤ.

«Αυτό αντανακλά τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη του χαμένου εδάφους των μισθών από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού».

Στο άρθρο της, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι «υπάρχουν σημάδια ισχυρότερης αύξησης των μισθών στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε εκείνους που στερούνται προσωπικού.

Αναφέρει επίσης ότι «πέρα από το εγγύς μέλλον, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι πιθανό να ασκήσουν πτωτική πίεση στην αύξηση των μισθών».

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 5% τον Νοέμβριο από 5,4% έναν μήνα νωρίτερα, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών μετά από τρία χρόνια μειώθηκαν στο 2,9% από 3%, βάσει έρευνας σε περίπου 14.000 ενήλικες σε έξι από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης.

Διαφορετικές οι προσδοκίες για την Κύπρο

Οικονομολόγοι αναφέρουν στη StockWatch ότι δεν αναμένονται αυξήσεις μισθών που θα ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις μισθών στην Κύπρο, καθώς οι δομικές αυξήσεις των τιμών διεθνώς προκύπτουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Θα πρέπει στην Κύπρο να υποστούμε το κόστος της αύξησης των τιμών» τονίζει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία ποιοι θα έχουν επίδραση στους μισθούς τους, οι εργαζόμενοι, οι βιομήχανοι ή οι επιχειρήσεις.

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας υποβοηθούν τους εργαζομένους, ωστόσο δεν αναμένονται μεγάλες αυξήσεις μισθών, εκτός από κάποια επαγγέλματα όπως στον τουρισμό», εκτιμά.

Δύσκολο να έρθουν μεγάλες αυξήσεις

«Θα είναι δύσκολο να έχουμε μεγάλες αυξήσεις των μισθών στην Κύπρο, δηλαδή που να ξεπερνούν τον ήδη ψηλό ρυθμό πληθωρισμού», αναφέρει ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης.

Ο λόγος, σημειώνει, είναι ότι δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις και οι τομείς που έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ώστε να έχουν την ευχέρεια να αυξήσουν και τους μισθούς τους και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Παρά τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και τον ανταγωνισμό των εταιρειών να εξασφαλίσουν δυσεύρετο ταλέντο, τονίζει ότι οι μισθοί δεν φαίνεται να αυξάνονται με ρυθμούς που να ξεπερνούν τον πληθωρισμό.

Σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση που οι μισθοί ανέβαιναν περισσότερο από την παραγωγικότητα, το πρόβλημα του πληθωρισμού θα γινόταν ακόμη πιο οξύ.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη για τους επόμενους μήνες γενικά δεν είναι σε επίπεδο που να δικαιολογεί μεγάλο αριθμό προσλήψεων, επέκτασης των δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια πιο έντονο ανταγωνισμό για την προσέλκυση προσοντούχου ανθρώπινου δυναμικού μέσω της προσφοράς υψηλότερων απολαβών.

Οι απολαβές το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, εκτιμώνται στα €2.069 σε σύγκριση με €1.965 το τρίτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 5,3%.

Επισημαίνεται ότι, κατά το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021, ήταν σε εφαρμογή τα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μειωμένες οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές, εφόσον το ποσό που λαμβάνεται υπόψη είναι οι απολαβές που έχουν πληρωθεί από τον εργοδότη και δεν περιλαμβάνουν οποιοδήποτε ποσό πληρώθηκε ως επίδομα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι μέσες ακαθάριστες απολαβές διορθωμένες ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, το τρίτο τρίμηνο του 2022 εκτιμούνται στα €2.187 και σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρατηρείται αύξηση 0,7%.

Η αύξηση στους μισθούς σημειώνεται ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την ΑΤΑ, με τον Υπ. Εργασίας να δηλώνει πρόσφατα απαισιοδοξία για την έκβαση του διαλόγου, ενώ μετά τις τελευταίες επαφές εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται η έναρξη εφαρμογής του θεσμού του κατώτατου μισθού από το τέλος Ιανουαρίου. Με βάση το σχετικό διάταγμα, ο ΕΚΜ έχει καθοριστεί στα €940. Για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης θα είναι €885.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήStockwatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης