Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΔυσβάστακτο το κόστος της Ενέργειας για τις επιχειρήσεις της Εστίασης

Δυσβάστακτο το κόστος της Ενέργειας για τις επιχειρήσεις της Εστίασης

Σύνδεσμος Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου

Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου, και γενικότερα ο κλάδος της εστίασης, έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια όσο κανένας άλλος κλάδος, κυρίως λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στην προσπάθεια για ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα, με στόχο τη επιβίωση των επιχειρήσεών, ήρθαν αντιμέτωποι με την τεράστια ενεργειακή και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ο κλάδος της εστίασης δεν μπορεί να αντέξει το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας, το οποίο έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του 2022. Σε συνδυασμό με τις καλπάζουσες τιμές στις πρώτες ύλες, απόρροια των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση.

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη, το Κράτος να στηρίξει τις επιχειρήσεις στη συνεχιζόμενη αυτή δύσκολη περίοδο με σκοπό τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας τους και παράλληλα στην προστασία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αναμένουν όπως η Κυβέρνηση εξετάσει τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων μας. Εισηγούνται την επιβολή πλαφόν στην χοντρική τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις, όπως έχουν επιβάλει και άλλες χώρες της Ευρώπης, σε τιμές που να είναι διαχειρίσιμες, με μείωση της τάξης του 50% από τις υφιστάμενες τιμές αγοράς. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιδότησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορέσει ο κλάδος να αναπνεύσει και να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Δεν αποτελεί υπερβολή πως οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Σε περίπτωση που δεν καθοριστεί άμεσα συγκεκριμένος τρόπος στήριξης, η κατάρρευση είναι το επικρατέστερο σενάριο, συμπαρασέρνοντας χιλιάδες κόσμο στην ανεργία.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης