Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΕίναι ο κατώτατος μισθός debatable για κατάργηση; (τι είπαν στο ΚΕΒΕ)

Είναι ο κατώτατος μισθός debatable για κατάργηση; (τι είπαν στο ΚΕΒΕ)

ΠΟΙΑ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΒΕ

Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου με τις οποίες τάχθηκε εναντίον της καθιέρωσης κατώτατου μισθού και με τις οποίες μάλιστα απευθύνθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα καλώντας το να σταματήσει να θέτει εξωπραγματικά αιτήματα, ανοίγουν τις πόρτες για συζήτηση που να αφορά τον κατώτατο μισθό αλλά και άλλα ζητήματα για τα οποία δεν κράτησε κανόνες διπλωματίας όταν τοποθετήθηκε για αυτά.

Πολύ έντονα τοποθετήθηκε και εναντίον όσων παίρνουν κρατικά επιδόματα, λέγοντας ότι πρέπει να αποκόπτεται κάθε χορηγία όταν κάποιος αρνείται κάποια θέση εργασίας. Και πως το κράτος πρέπει να ξαναδεί τους όρους που το κράτος χορηγεί βοηθήματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και τον κατάλογο αυτών των δικαιούχων.

Έντονος ήταν επίσης και σχετικά με το καθεστώς των απεργειών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, αναφέροντας πως πρέπει να δημιουργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα τις απαγορεύει.  Εκείνο που ονόμασε ως εξωπραγματικό αίτημα εκ μέρους των συντεχνιών, αφορά την απαίτηση τους για ρύθμιση συλλογικών συμβάσεων σε κάθε επιχείρηση, σχετικά με τις εργοδοτήσεις ατόμων τρίτων χωρών».

Το μοντέλο που ισχύει θεωρεί ότι είναι το πιο αποδοτικό σε σχέση με τη θέσπιση μισθού, σημείωσε επιπλέον. «Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι το σύστημα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, που έχουμε στην Κύπρο για τη συνομολόγηση των διαφόρων συμβάσεων είναι πιο σωστό και πιο αποδοτικό παρά η νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Το νέο μοντέλο που θέλει να προωθήσει το Υπουργείο Εργασίας και οι Συντεχνίες θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και άλλα προβλήματα στην αγορά εργασίας».

«Όραμα του ΚΕΒΕ είναι να πετύχουμε ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων. Ζητούμενο μετά την πανδημία είναι η ανάπτυξη, αυτό είναι το στοίχημα» ανέφερε ενώπιον Υπουργών, κομμάτων και Πολιτικών Αρχηγών καθώς και άλλων αξιοματούχων της κυβέρνησης, επιχειρηματιών κι εκπροσώπων των Ελληνικών Επιμελητηρίων.

Πέραν του κατώτατου μισθού, αναφέρθηκε και στις λοιπές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, λέγοντας μάλιστα καυστικά «μετά την ανάγκη επίλυσης του πολιτικού μας προβλήματος, τη μεγαλύτερη πρόκληση και αδυναμία της σύγχρονης ιστορίας μας. Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Είτε θα προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και της οικονομίας, με ορίζοντα 15ετίας είτε θα μετατραπούμε σε μια οπισθοδρομική χώρα, με ένα ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας – μέση λύση δεν υπάρχει».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ στη συνέλευση κατέθεσε τα μέτρα που το επιμελητήριο κρίνει και έδωσε ως σημαντικά στην πρόταση των 66 σημείων τους. Κάποια από αυτά είναι η η συνέχιση της στοχευμένης στήριξης στις επιχειρήσεις που ακόμα επηρεάζονται από τον κορωνοϊό, η αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, η επιμονή στο να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, το να ενισχυθούν φορολογικά έσοδα του κράτους, παραχώρηση αναγκαίων αδειών απασχόλησης σε ξένο εργατικό δυναμικό ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε πάρα πολλούς τους τομείς, καθώς, τέλος, η προώθηση και εφαρμογή της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας επιτέλους.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, θα προωθήσει επισκέψεις στα τέσσερα μέρη του ορίζοντα ώστε να προβάλει τον τόπο μας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις ως ΚΕΒΕ.

Ζήτησε ακολούθως, απευθυνόμενος στο θεσμικό ακροατήριο να ενισχυθεί το κανονιστικό και το εποπτικό πλαίσιο της Κύπρου, να προχωρήσουν σε στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η αδιαφάνεια. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψηφιακές και τις σύγχρονες υποδομές, αλλά και την τροποποίση και καλυτέρευση των πρακτικών στο σύστημα προσλήψεων, αξιολογήσεων και προαγωγών στον δημόσιο τομέα. Τόνισε επίσης πως πρέπει να διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού και να λυθούν πλέον οριστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ζήτησε επιπλέον φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και να ενθάρρυνση πλησιέστερης συνεργασίας επιχειρήσεων και πανεπιστημίων της πόλης.

Δεν δίστασε να τοποθετηθεί και για το ΓΕΣΥ ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, «δύο και κάτι χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ άρχισαν διάφοροι να μιλούν για την ανάγκη αύξησης των εισφορών. Η μεγαλύτερη απειλή για το ΓεΣΥ είναι οι καταχρήσεις, οι οποίες γίνονται δυστυχώς τόσο από μερίδα των παρόχων όσο και από την πλευρά των δικαιούχων οι οποίοι είναι οι πρώτοι που έπρεπε να το σεβαστούν εφόσον αυτοί είναι που επωφελούνται». Ο κ. Αγκαστινιώτης απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υγείας, τον ΟΑΥ, τον ΟΚΥΠΥ αλλά και κάθε πάροχο του ΓεΣΥ ώστε να  εξευρεθούν λύσεις σωστές χωρίς να βασίζονται σε άλλες οικονομικές ενέσεις από τους πολίτες.

Άρπαξε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και για άλλα θέματα ο Ακγαστινιώτης όπως τις προκλήσεις της Τουρκίας και το «ψευδοκράτος», πλέκοντας το εγκώμιου του ΠτΔ ο οποίος ενδυναμώνει τη θέση της Κύπρου με τις περιφερειακές συνεργασίες με χώρες της «γειτονιάς». Τρίτο Αττίλα ονόμασε τους μετανάστες τους οποίους πρέπει να αποτρέψουμε αποτελεσματικά είπε.

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Ανθή Ερμογένους

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης