Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΈνας στους τρεις δεν αιτήθηκαν αναδιάρθρωση του δανείου τους

Ένας στους τρεις δεν αιτήθηκαν αναδιάρθρωση του δανείου τους

Τους περίπου 930 δανειολήπτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ ληγμένων/ μη εξυπηρετούμενων δανείων, να προχωρήσουν σε αίτηση αναδιάρθρωσης δανείου, προτού παρέλθει η περίοδος για υποβολή της πρόθεσης τους, που είναι η 1η Μαρτίου του 2022, καλεί η Διευθύντρια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) Λουκία Ευσταθίου σημειώνοντας ότι γύρω στους 1.600 δανειολήπτες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αναδιάρθρωσης του δανείου τους.

Το Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά δάνεια που παραχωρήθηκαν με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ, μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Ευσταθίου είπε ότι τα άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο ήταν συνολικά 3.128, εκ των οποίων τα 597 άτομα έχουν ζητήσει πλήρη εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων και θα καταβάλλουν, συνολικά, ποσό ύψους €6.959.814.

Ανέφερε ότι αιτήματα για αναδιάρθρωση δανείου συνεχίζουν να φθάνουν στον ΚΦΙΚΒ και πρόσθεσε ότι «έχουν εγκριθεί πάρα πολλά αιτήματα αναδιάρθρωσης» τα οποία ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης τα προωθεί στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για έγκριση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αίτημα αναδιάρθρωσης του δανείου τους υπέβαλαν μέχρι στιγμής περίπου 1.600 δανειολήπτες, εκ των οποίων ο Φορέας έχει καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους 1.200.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι γύρω στα 930 άτομα ενώ έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχουν προσέλθει ακόμη στον Φορέα για να καταθέσουν την αναγκαία αίτηση αναδιάρθρωσης του δανείου τους.

Στο σημείο αυτό, η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ κάλεσε τους περίπου 930 δανειολήπτες να προσέλθουν στον Φορέα για να συμπληρώσουν αίτηση είτε για ρύθμιση είτε για εξόφληση του εναπομείναντος κεφαλαίου του δανείου τους, προτού παρέλθει το τελικό περιθώριο για να δηλώσουν την πρόθεση τους που είναι η 1η Μαρτίου του 2022.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, στους δανειολήπτες που έκαναν αίτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο παραχωρείται χρονοδιάγραμμα 60 ημερών από την ημερομηνία της επιστολής ενημέρωσης που έλαβαν από τον ΚΦΙΚΒ να αποφασίσουν είτε για ρύθμιση είτε για εξόφληση του εναπομείναντος κεφαλαίου του δανείου με τελικό ορόσημο την 1η Μαρτίου του 2022.

Όσοι δεν υποβάλουν αίτημα ρύθμισης τότε η μόνη επιλογή τους θα είναι η άμεση εξόφληση. Η άμεση εξόφληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με μια ή περισσότερες τμηματικές πληρωμές εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της επιστολής ενημέρωσης (τελικό ορόσημο 30/06/2022).

Στις περιπτώσεις πλήρους εξόφλησης δεν απαιτείται η έγκριση του ΚΦΙΚΒ αλλά το αίτημα αποστέλλεται για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε η κ. Ευσταθίου, ο Φορέας αφού λάβει αίτηση για αναδιάρθρωση ενός δανείου έχει υποχρέωση να προβεί σε ανάλυση του συγκεκριμένου δανείου και να ενημερώσει τον δανειολήπτη για την διαφοροποίηση που θα επέλθει στο δάνειο του μετά την αφαίρεση των τόκων και των πληρωμών που έγιναν από την έναρξη πληρωμής του δανείου (για παράδειγμα από 10.000 ευρώ μπορεί να μειωθεί σε 8.000 ευρώ).

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, ο Φορέας θα ζητήσει από τον δανειολήπτη να δηλώσει κατά πόσον θα εξοφλήσει άμεσα πλήρως το δάνειο του ή θα προβεί σε αναδιάρθρωση του δανείου με την καταβολή μηνιαίων δόσεων. 

«Είναι ένα Σχέδιο που είναι πολύ προς το συμφέρον των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», τόνισε.

Η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ εξέφρασε την ελπίδα οι δανειολήπτες που έλαβαν έγκριση αναδιάρθρωσης του δανείου τους «να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν σήμερα, διαφορετικά αν κάποια στιγμή αρχίσουν να παρουσιάζονται καθυστερήσεις», όπως εξήγησε, «θα χάσουν το δικαίωμα που τους δόθηκε για διαγραφή μέρους του ποσού του δανείου τους» με αποτέλεσμα να καταβάλλουν στη συνέχεια υψηλότερες δόσεις δανείου.

«Για αυτό τον λόγο η προσπάθεια του Φορέα είναι να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση την οποία ο δανειολήπτης να μπορεί να τηρήσει», είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Ευσταθίου.

Η τελευταία περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Σχέδιο τερματισμένων/ληγμένων/μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο καλύπτει δάνεια που παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019 καθώς και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 2019 και η λύση αναδιάρθρωσης δεν ακολουθείται, έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης