Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYH Κύπρος και τα Επενδυτικά Ταμεία στο διεθνές επίκεντρο

H Κύπρος και τα Επενδυτικά Ταμεία στο διεθνές επίκεντρο

Πέραν των 800 σύνεδρων από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το 7ο International Funds Summit

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν οι συμμετοχές στο 7ο International Funds Summit το οποίο διοργανώθηκε το διήμερο 1 & 2 Νοεμβρίου. Οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 800 και προέρχονταν από περισσότερες από 30 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, αφού το συνέδριο διεξήχθη τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά. Το Συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Cyprus Investment Funds Association (CIFA) και τον Invest Cyprus, φιλοξένησε και φέτος στελέχη Επενδυτικών Ταμείων, οργανισμών παροχής συναφών υπηρεσιών, εποπτικών Αρχών και εκπροσώπων από σημαντικά ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το International Funds Summit αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην ευρύτερη περιοχή αφού είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύνεδροι ήταν από το εξωτερικό και αναγνωρίζουν πλέον την Κύπρο ως ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο προορισμό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναλύθηκε το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί διεθνώς λόγω της πανδημίας. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, ο ρόλος των νέων αγορών, η ενσωμάτωση των Αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG στις επενδύσεις, οι τάσεις και προκλήσεις των επενδύσεων στην ψηφιακή πραγματικότητα αλλά και ο έντονος πλέον ρόλος των FinTech & RegTech οργανισμών ως οι νέοι παίκτες στη σκακιέρα.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και εξέφρασε την άποψη ότι η διαφοροποίηση του μοντέλου της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε ώστε οι επιπτώσεις από την πανδημία να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η ύφεση στην Κύπρο το 2020 ήταν η χαμηλότερη από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Ο Προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, τόνισε τη δέσμευση της Επιτροπής για βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων στην Κύπρο, με ισχυρή εποπτεία και προστασία των επενδυτών. Υπενθύμισε πως πλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει συνολικά 289 Εταιρείες Διαχείρισης και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε σύγκριση με 102 το 2016, μία αύξηση της τάξης του 183%.   

Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, σημείωσε πως δεν τυχαίο που η Κύπρος θεωρείται ο πιο ραγδαία ανερχόμενος προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία του European Fund and Asset Management Association (EFAMA). Πρόσθεσε πως εάν συνεχίσει η προσπάθεια για ανάπτυξη του τομέα με σύνεση και σοβαρότητα όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ο μεσοπρόθεσμος στόχος, για αύξηση των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού στα €25 δισ., είναι απόλυτα εφικτός.  

O αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Μάριος Τανούσης, επεσήμανε πως ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο έχει καταγράψει θετική ανάπτυξη και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ γίνονται διαρκώς οι απαραίτητες αλλαγές σε ό, τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορεί η χώρα να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις άλλους προορισμούς. Ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, παρουσίασε το εξειδικευμένο Project Bank που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός και το οποίο περιλαμβάνει νέα αναπτυξιακά έργα τα οποία προσφέρονται για επενδυτικούς σκοπούς και τα οποία πληρούν σε σημαντικό βαθμό τα κριτήρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και ESG.   

Επιπρόσθετα, εξέχουσες προσωπικότητες βρέθηκαν επί σκηνής ή επί οθόνης του Συνεδρίου, όπως ο José Manuel Campa, Chairperson της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ο Tanguy van de Werve Γενικός Διευθυντής του EFAMA, ο Dr. Joseph Gavin, Chief Executive Officer της Malta Financial Services Authority και ο Pervaiz Panjwani, EMEA Head Custody and Fund Services της Citi.

Powered by epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης