Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΗ Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream 1

Η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream 1

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι χώρες της γηραιάς ηπείρου καθώς σταματά από σήμερα η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream 1 για λόγους συντήρησης, όπως υποστηρίζει, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα ανοίξει ξανά.

Η Γερμανία βρίσκεται σε ενεργειακό συναγερμό ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, λέγοντας πως αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.

Το Κρεμλίνο δήλωνε πως για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, είναι απαραίτητη μια τουρμπίνα της γερμανικής Siemens, που επισκευαζόταν στον Καναδά, αλλά δεν επιστρεφόταν στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σιωπηλά μέτρα στήριξης για μια τέτοια περίπτωση, γνωρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πλήττονταν σε μεγάλο βαθμό η χαλυβουργία και ο κλάδος των πλαστικών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε σε επιβολή εμπάργκο για το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, μια και δεν μπορεί να το υποκαταστήσει παρά σε ένα μικρό ποσοστό για τα επόμενα χρόνια, ειδικά η Γερμανία. Ωστόσο, η Ρωσία ακολουθεί τακτική τεχνητού ανεβάσματος των τιμών, μειώνοντας τις ροές και αυξάνοντας τη ζήτηση ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, όπου αυτή είναι μειωμένη.

Στην υπόθεση παρέμβηκαν οι Βρυξέλλες και μετά από διαβουλεύσεις, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης