Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΙκανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ για αναβάθμιση της Κύπρου με βάση το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ για αναβάθμιση της Κύπρου με βάση το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την αναβάθμιση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πιο υψηλή κατηγορία, στη δέσμη μέτρων που εξέδωσε σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την αναβάθμιση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πιο υψηλή κατηγορία, στη δέσμη μέτρων που εξέδωσε σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

«Η Κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η  οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις αποφάσεις της σχετικά με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών αναβαθμίζει την Κύπρο σε πιο ψηλή κατηγορία», σημειώνει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η Κύπρος πλέον κατατάσσεται στην κατηγορία «ύπαρξης  μακροοικονομικών ανισορροπιών» σε σχέση με την κατηγορία «υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών» που βρισκόταν το 2022.

«Θεωρούμε ακόμη θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ διαπιστώνει σημαντική μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, ενώ προβλέπει ότι η μείωση θα συνεχιστεί», αναφέρει.

Θετικό θεωρείο επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ καταγράφει ότι, το ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να μειώνεται, υποστηριζόμενο τόσο από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, όσο και από την απομόχλευση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Επίσης σημειώνει πως καταγράφεται ότι, το δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 και το 2024.

Για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών η ΕΕ αναφέρει ότι διευρύνθηκε το 2022, κι αυτό πάρα την ανάκαμψη του τουρισμού, αποδίδοντας το στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση καθώς και τις ψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δεικτών διαδραμάτισαν τα διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως μέτρα για ανάπτυξη της οικονομίας, στήριξης των εξαγωγών και μετριασμό της υπερβολικής εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Επίσης, αναφέρει, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η λήξη της αναστολής των εκποιήσεων αποτελεί θετικό στοιχείο, αφού αναμένεται να ενθαρρύνει τους  δανειολήπτες να συμμετάσχουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και απελευθερώνοντας πόρους για διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση, θα συνεχίσει την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, διασφαλίζοντας την μακροοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης