Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYKαθιερωμένος προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία πλέον η Κύπρος

Kαθιερωμένος προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία πλέον η Κύπρος

Πέραν των 500 σύνεδρων απ’ όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο 8ο International Funds Summit στη Λευκωσία

Στην Κύπρο ήταν στραμμένα τα φώτα του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων το διήμερο 7 – 8 Νοεμβρίου 2022. Περισσότεροι από 500 σύνεδροι από 30 και πλέον χώρες συμμετείχαν στις εργασίες  του 8ου International Funds Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά με μεγάλη επιτυχία στη Λευκωσία.

Το Συνέδριο υπό τον τίτλο, “Insights for 2023 and beyond”, που συνδιοργάνωσαν ο Cyprus Investment Funds Association (CIFA) και ο Invest Cyprus, συγκέντρωσε τους κορυφαίους του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων διεθνώς, στελέχη οργανισμών παροχής συναφών υπηρεσιών, εποπτικών Αρχών και ευρωπαϊκών θεσμών.

Το International Funds Summit έχει καταστεί θεσμός και θεωρείται εκ των  σημαντικότερων συνεδρίων  του τομέα, καθώς παρουσιάζονται και αναλύονται από κορυφαίους ομιλητές οι τελευταίες εξελίξεις και τάσεις. Η αρθρόα συμμετοχή και στο φετινό συνέδριο κατέδειξε για ακόμα μία φορά την αναγνώριση που απολαμβάνει πλέον η Κύπρος ως ένας καθιερωμένος προορισμός για Επενδυτικά Ταμεία και διαχειριστές.

Υπενθυμίζεται ότι  πρόσφατα η Κύπρος έλαβε τη θετική ψήφο των μελών του International Investment Funds Association (IIFA) και το 2023 θα φιλοξενήσει το 36ο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Οργανισμού. 

Η ατζέντα του International Funds Summit περιλάμβανε σημαντικά θέματα, ενώ ξεχώρισε η ενότητα «Leader’s Stage», στο πλαίσιο της οποίας  ομιλητές παγκόσμιας κλάσης και διακεκριμένοι επαγγελματίες μοιράστηκαν επί σκηνής τις γνώσεις τους σχετικά με τις πιο πρόσφατες διεθνείς τάσεις που διαμορφώνουν τον τομέα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η συζήτηση για το μέλλον της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς  ειδικοί πρότειναν τρόπους αξιοποίησης των τάσεων στις ροές εσόδων, όπως και τρόπους προστασίας των επενδύσεων.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο βιώσιμος και αποτελεσματικός τομέας των επενδυτικών ταμείων μπορεί να ωφελήσει τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία στο σύνολό της. Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων είναι απαραίτητος καθώς παρέχει εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης μακροπρόθεσμων έργων σε επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις και στην τοπική οικονομία». Τόνισε δε ότι το νομικό πλαίσιο έχει αναπτυχθεί με προσοχή την τελευταία δεκαετία και συμπλήρωσε ότι «καθώς η αγορά αναπτύσσεται και ωριμάζει, το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό σε προσαρμογές και προσθήκες σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, σε συνεργασία με την ΕΚΚ και τον κλάδο, που θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τόσο των διαχειριστών κεφαλαίων όσο και των επενδυτών».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, τόνισε ό,τι: «τα τελευταία 9 χρόνια, μετά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού μας πλαισίου, συμβάλαμε στην ανάπτυξη και την καθιέρωση του κλάδου των συλλογικών επενδύσεων, ο οποίος έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2016, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται στο παρόν στάδιο στα €10,6 δισ. Από αυτά, περίπου €2,6 δισ. ευρώ ή το 24% επενδύονται στην Κύπρο. Το 71,8% των επενδύσεων στην Κύπρο είναι επενδυμένο σε Ιδιωτικά Κεφάλαια, ενώ το 11,7% σε Ακίνητα». 

O Πρόεδρος του ΔΣ του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, επισήμανε ότι «πλέον είμαστε σε θέση να καταγράφουμε την απτή και ποικιλόμορφη συνεισφορά του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην οικονομία, η οποία αποτυπώνεται στις επενδύσεις εντός Κύπρου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων πηγών εσόδων για το Κράτος. «Ως Invest Cyprus είμαστε επιφορτισμένοι με την ευθύνη της προώθησης της χώρας στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δίδουμε έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων, διαχειριστών κι άλλων συναφών παρόχων». 

Ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες, ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο, έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας της COVID-19, όσο και πρόσφατα με τις επιπτώσεις  του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Κύπρος κερδίζει συνεχώς δυναμική στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων».

Στο βήμα του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες  όπως o Thomas Tilley, Senior Economist του European Fund and Asset Management Association (EFAMA), ο Stéphane Janin, Co-Chair of Asset Management and Investors Council, International Capital Market Association (ICMA) και ο Δρ Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας & Καινοτομίας και Πρόεδρος του Δ.Σ του ΙδΕΚ. Επιπρόσθετα, παρουσιάσεις έγιναν και από στελέχη κορυφαίων διεθνών οργανισμών όπως οι UBS, Morgan Stanley, Northern Trust, RSM, Kroll Advisory, JP Morgan, Mercer, Generali.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης