Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΚοντά σε κοινή πρόταση με νέες οροφές για τον ΦΠΑ σε κατοικίες

Κοντά σε κοινή πρόταση με νέες οροφές για τον ΦΠΑ σε κατοικίες

Απορρίπτει το κυβερνητικό νομοσχέδιο
για τον μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα
η πλειοψηφία των βουλευτών

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται ότι θα υπάρξει οριστική κατάληξη στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέτρο επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Με μια κοινή προσέγγιση που φαίνεται να υιοθετείται από τα περισσότερα κόμματα, πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, κατά πολύ διαφοροποιημένο.

Το θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης κατοικίας με σκοπό την ιδιοκατοίκηση, συζητήθηκε σήμερα (8/5) σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Απορρίπτουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Όπως πληροφορούμαστε σήμερα εξετάστηκε εκ νέου το τελικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών να το απορρίπτει, κρίνοντας ότι θα πρέπει υπάρξει μια όσο το δυνατό πιο συναινετική πρόταση η οποία να αναθεωρεί τις αξίες με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι στο αναθεωρημένο κυβερνητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή προβλέπεται η επιβολή 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 170 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλιάδες. Ακόμα, προβλέπει ότι 5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλιάδες.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα προωθηθούν αρκετές τροπολογίες οι οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να ψηφιστούν από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Σημειώνεται ότι σχετικές προτάσεις έχουν καταθέσει ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Αναθεώρηση των αξιών

Την ερχόμενη Πέμπτη το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ θα συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου να υπάρξει κοινή προσέγγιση.

Όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μια κοινή πρόταση που προβλέπει τα εξής:

  • Στις προϋποθέσεις για τον μειωμένο ΦΠΑ 5% να εμπίπτουν κατοικίες μέχρι €350 χιλιάδες με ανώτατο όριο τις €500 χιλ. Δηλαδή εάν μια κατοικία αξίζει για παράδειγμα 500 χιλ. θα φορολογηθεί για τις πρώτες €350 χιλιάδες με 5% ΦΠΑ και για τις υπόλοιπες 150 με 19%. Για ακίνητα αξίας πάνω από €500 χιλ., το ΦΠΑ θα είναι 19% από το πρώτο ευρώ. Δεν αποκλείεται, όπως μας αναφέρθηκε οι οροφές να διαφοροποιηθούν, προς τα πάνω.
  • Κατάληξη σε φόρμουλα που να είναι πιο δίκαιη, απλή και εφαρμόσιμη από το Τμήμα Φορολογίας. Να αφαιρεθεί δηλαδή η όποια αναφορά σε τετραγωνικά μέτρα και ο μειωμένος ΦΠΑ να εφαρμόζεται μόνο επί της αξίας των ακινήτων.
  • Αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής της μεταβατικής διάταξης, ώστε να μην θυματοποιηθούν πολίτες που βρίσκονται σε διαδικασία δανειοδότησης, αλλά και εταιρείες ανάπτυξης γης που έχουν προχωρήσει σε προϋπολογισμούς για κατασκευές.

Φαίνεται ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να ψηφιστεί μια κοινή πρόταση, κάτι που θα βοηθήσει στο ζήτημα της αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η όποια απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, βρίσκεται υπό την αίρεση της Κομισιόν, η οποία έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου λόγω της κατάχρησης του μέτρου από δικαιούχους του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων.

Λανθασμένοι υπολογισμοί

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, βουλευτές τόνισαν για άλλη μια φορά ότι οι μέγιστες αξίες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, δεν συμβαδίζουν με τις αξίες που υπάρχουν  στην αγορά ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα όπως μας ενημερωθήκαμε, το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το κόστος κατασκευής στα 1300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. «Ειδικότερα στη Λεμεσό το ποσό αυτό έχει ξεφύγει προ πολλού», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η στατιστική υπηρεσία προβαίνει σε υπολογισμούς με βάση τα αγοραπωλητήρια έγγραφα που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο, ωστόσο σε αυτά, δεν λαμβάνονται υπόψιν σημαντικά έξοδα, όπως τοίχοι αντιστήριξης και περιτοιχίσματα.

Αλλαγή στην μεταβατική περίοδο

Το σημαντικότερο αγκάθι, στην έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι η πρόνοια ότι θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών για εφαρμογή του νόμου, καθώς και μια διάταξη που προβλέπει ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος του μειωμένου ΦΠΑ 5%, θα πρέπει να κατέχει άδεια οικοδομής.

Βουλευτές τόνισαν ότι παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών και στην περίπτωση μιας τέτοιας ρύθμισης, υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διαφθορά, αφού αρκετοί θα προσπαθούν με δόλιο τρόπο να επιτύχουν επίσπευση της αδειοδότησης της κατοικίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κόμματα προωθούν πρόταση ώστε να λαμβάνεται υπόψιν για σκοπούς έγκρισης, η αίτηση για άδεια οικοδομής, ώστε να μην μείνουν ξεκρέμαστα χιλιάδες άτομα που έχουν ήδη δανειοδοτηθεί με σκοπό την απόκτηση κατοικίας.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης