Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΚΥΠΡΟΣ: Χρηματοδότηση για συλλογική αγορά airconditions

ΚΥΠΡΟΣ: Χρηματοδότηση για συλλογική αγορά airconditions

Συλλογικές αγορές κλιματιστικών για μειωμένο κόστος

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο CLEAR-X παρουσίασε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε καταναλωτές σε έξι χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος, να προχωρήσουν σε συλλογική αγορά και εγκατάσταση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναλύθηκε από τον πρόεδρο του συνδέσμου, Μάριο Δρουσιώτη και τον επικεφαλής του προγράμματος, Δρ Σταμάτη Ρωσσίδη, το πρόγραμμα ξεκινά από σήμερα στην Κύπρο για συλλογική αγορά και εγκατάσταση κλιματιστικών και σε μερικούς μήνες για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στόχος του έργου είναι οι 38 χιλ. εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ύψους €27 εκατ. συνολικών επενδύσεων από τους καταναλωτές και με 18,2 GWh πρόσθετη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανά έτος.

Limassol Today - κλιματιστικο κλιματισμος κλιματιστικα Aircondition Air Condition 2

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του σχεδίου «Ορίζοντας 2020» με στόχο να διευκολύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν και να εγκαθιστούν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Μαζί με την Κύπρο, το έργο θα εφαρμοστεί στη Βουλγαρία, στη Λιθουανία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Σλοβακία και στη Σλοβενία για ένα έτος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα www.klimatistika.cy και ακολούθως θα λάβουν προσφορά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η αγορά γίνεται απευθείας από τον πάροχο.

Limassol Today - κλιματιστικο κλιματισμος κλιματιστικα Aircondition Air Condition

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης εξήγησε πως σκοπός είναι η προσπάθεια συλλογικών αγορών με στόχο τις μειωμένες τιμές. Τόνισε ακόμη, πως έγινε δοκιμή σε ότι αφορά την ενεργειακή απόδοση, ήχο, κατανάλωση σε επιλεγμένες μάρκες και μοντέλα.

Αναφορικά με την σύγκριση τιμών, ο κ. Δρουσιώτης τόνισε ότι η σύγκριση αφορά τα μοντέλα που υπάρχουν στην αγορά σε σχέση με την ποιότητα.

Ο κ. Ρωσσίδης, ανέφερε πρόσθετα ότι η συλλογική αγορά κλιματιστικών στοχεύει στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση, εξηγώντας ότι μέσω της συλλογικής αγοράς ο καταναλωτής επωφελείται μειωμένης τιμής.

Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, υπάρχουν 250 κλιματιστικά, ενώ με την παραλαβή της προσφοράς οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν και τα στοιχεία της δοκιμής που έγινε από τον σύνδεσμο.

Limassol Today - φωτοβολταικα 63cef4f7ba7dc

Χαμένη εξοικονόμηση για φωτοβολταϊκά

Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, ο κ. Δρουσιώτης απαντώντας σε ερώτηση της StockWatch σε σχέση με το τι αναμένεται από ζήτηση, απάντησε ότι αναμένεται τεράστιος αριθμός για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών λόγω και των επιδοτήσεων που υπάρχουν.

Εξήγησε περαιτέρω, ότι χάνεται εξοικονόμηση παγκύπρια εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται από την ΑΗΚ, όσον αφορά τον έλεγχο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να «στερείται ο κόσμος το όφελος των φωτοβολταϊκών», όπως είπε.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, Δρ Σταμάτης Ρωσσίδης ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια για συνεργασία με προμηθευτές για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν του προγράμματος και οι ευάλωτες ομάδες.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Δρουσιώτης εξήγησε ότι οι ευάλωτες ομάδες δεν μπορούν να δώσουν το αρχικό ποσό, εξ ου και δεν μπορούν να επωφεληθούν της εξοικονόμησης ενέργειας των φωτοβολταϊκών.

M.K.

Powered byLimassol Today - Muskita

Απο: MK
ΠηγήStockwatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης