Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΛΕΜΕΣΟΣ: Ανησυχία και αβεβαιότητα από τις κυρώσεις ΗΠΑ-Βρετανίας

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ανησυχία και αβεβαιότητα από τις κυρώσεις ΗΠΑ-Βρετανίας

Ανησυχία στη Λεμεσό, σε εταιρείες και εργαζόμενους, από τη λίστα με τις κυρώσεις. Οι κίνδυνοι για την οικονομία της Λεμεσού και η ανεργία ως απότοκο των κυρώσεων

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Ποιοι μένουν μετέωροι στη Λεμεσό μετά τις κυρώσεις;

Διάχυτη είναι η ανησυχία που διακατέχει την ρωσική κοινότητα της Λεμεσού αλλά και τους Κύπριους που εξαρτούνται οικονομικά από την επαγγελματική συνεργασία τους Ρώσους, λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Βρετανία. Κυρώσεις  που ήρθαν καπάκι στα μέτρα που είχαν  προηγηθεί από την Ε.Ε. και είχαν οδηγήσει στο πρώτο μπλοκάρισμα  κάθε οικονομικής δραστηριότητας των Ρώσων, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν από τότε να εγκαταλείψουν την Κύπρο, με όλες τις γνωστές αλυσιδωτές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Άνθρωποι οι οποίοι επαγγελματικά ή άλλως πως, έχουν ήδη επηρεαστεί ή περιμένουν με βεβαιότητα ότι  θα επηρεαστούν από τις νέες κυρώσεις, μας περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται και την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται, χωρίς και πολλά περιθώρια επιλογής

Εκτός από το κλείσιμο πολλών λογαριασμών, ο κόσμος και ιδιαίτερα εκείνοι που ήδη βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των κυρώσεων αλλά και κόσμος που αναμένει ότι είναι ζήτημα ημερών να βρεθεί στην ίδια δύνη, εμφανίζονται έντονα ανήσυχοι αλλά και οργισμένοι, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών» το οποίο θεωρούν ότι εκδηλώνεται με αυθαίρετες συμπεριφορές και ενέργειες με «βασικό κίνητρο την εκδίκηση σε ότι έχει σχέση με την Ρωσία».

Ένα από τα ερωτήματα που προβάλλουν οι επηρεαζόμενοι, αφορά στο δικαίωμα του οποιουδήποτε «να ανακηρύσσει μια εταιρεία ή μια οντότητα ως ενεχόμενη σε ενέργειες που εξυπηρετούν τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς η απόφαση του αυτή να  έχει οποιαδήποτε άλλη νομική υπόσταση και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα καταφυγής οποιουδήποτε επηρεαζόμενου σε κάποιο θεσμικό όργανο που θα μπορεί να ελέγξει την νομιμότητα και την ορθότητα αυτής της απόφασης …».

Οι κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας, όπως επισημαίνουν, δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς εκτός από το «εγώ αποφασίζω ότι είσαι κλέφτης, ότι  είσαι παράνομος και σε φυλακίζω, κλείνω τις επαγγελματικές δραστηριότητες σου και σου στερώ τα βασικά δικαιώματα που θα σου επιτρέψουν να επιβιώσεις και όπου θέλεις πήγαινε και χωρίς να υπάρχει κάποιος νόμος ή κάποιο θεσμικό όργανο που θα μπορεί να σε προστατέψει…».

Από την κατάσταση όπως εξελίχθηκε και θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και συνέχεια, έχει αναγκάσει πολλούς να κλείσουν τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις τους, πολλοί έφυγαν ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο αναζητώντας, όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια, επαναδραστηριοποίηση στο Ντουμπάι, την Σιγκαπούρη και άλλες χώρες. Όσοι δεν έχουν αυτή την ευχέρεια, αφού τα χρήματα, τα ακίνητα και άλλη περιουσία τους έχουν μπλοκαριστεί, μαζεύουν ότι μπορούν να μαζέψουν και ετοιμάζονται να φύγουν για όπου μπορούν.

Καθόλου άσχετο με το κλίμα της αρνητικής αντιμετώπισης που τυγχάνει ιδιαίτερα η ρωσική κοινότητα, είναι και το γεγονός ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο και τα 3-4 ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια τα οποία αποτελούσαν εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια πηγή ενημέρωσης τους αλλά και ένα βασικό φορέα προβολής των κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων τους και κατ’ επέκταση της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Αλυσιδωτές και οι παράπλευρες επιπτώσεις

Η κρατική αυτή τρομοκρατία, όπως την χαρακτηρίζουν  στην πλειοψηφία τους οι επηρεαζόμενοι από τις κυρώσεις, πέραν από τις καθαυτό οικονομικές επιπτώσεις σε εταιρείες και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναπόφευκτα προκαλεί και αλυσιδωτές παράπλευρες απώλειες.

Για παράδειγμα, έχει επεκταθεί συναισθηματικά και σε μικτές οικογένειες, που αν και οι κυρώσεις δεν τους αφορούν σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και ποικιλοτρόπως την καθημερινότητα τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι εκατοντάδες είναι τα παιδιά αυτών των οικογενειών που φοιτούν είτε σε ξενόγλωσσα είτε σε ελληνόφωνα σχολεία και με δεδομένο ότι «κάποιοι ρωσόφωνοι μικτών γάμων έχουν χάσει τις δουλειές τους αφού λόγω των κυρώσεων έκλεισαν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν, αναπόφευκτα προκύπτει μια σειρά προβλημάτων».

Από την άλλη, οι επιπτώσεις των κυρώσεων καταγράφεται συνεχώς όλο και πιο έντονα  στην καθημερινότητα των Ρώσων οι οποίοι έχουν περιορίσει στον μέγιστο βαθμό τις μέχρι τώρα συνήθειες τους από τις οποίες επωφελούνταν οικονομικά μια σειρά από Κύπριους επαγγελματίες.

«Δεν θα πάμε για ψώνια, δεν θα βγούμε για φαγητό σε εστιατόρια ή για άλλη διασκέδαση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε ταξί για κάποιες διακινήσεις μας…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Και βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα «δεν» που σημαίνουν στραγγάλισμα της γενικότερης οικονομικής ζωής του τόπου και ιδιαίτερα της Λεμεσού η οποία έχει συγκεντρώσει την τελευταία δεκαετία τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ρώσων κατοίκων.

Χαρακτηρίζοντας την επιβολή των κυρώσεων σαν «ένα οδοστρωτήρα που περνά πάνω από τον κόσμο και τον εξοντώνει με εντολές των Αμερικανών και των Βρετανών», εκφράζουν την απογοήτευση τους που «ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου δεν έχει αντιδράσει και δεν υψώνει φωνή». Ιδιαίτερα, ξενίζει η αντιμετώπιση της κατάστασης και των κατακλυσμιαίων επιπτώσεων, από τα κόμματα  τα οποία «με την θέση που τηρούν δίνουν την εντύπωση ότι φοβούνται να μην τους ταυτίσουν με τον πόλεμο και τον Πούτιν…».

Σε συνεχή συρρίκνωση ο τομέας των υπηρεσιών

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση, όπως εξελίσσεται, εκφράζουν και οι Κύπριοι οι οποίοι εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες και επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων, τονίζοντας ότι «αν συνεχίσουν οι κυρώσεις, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες και το κόστος δεν θα το επωμιστούν μόνο οι Ρώσοι αλλά και πολύς άλλος κόσμος και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχουν γραφεία που εργοδοτούν δεκάδες ή και εκατοντάδες υπαλλήλους, τα οποία  κλείνοντας λόγω των κυρώσεων, αναπόφευκτα αυτοί οι εργαζόμενοι περνούν στην ανεργία ενώ ήδη κάποιες εκατοντάδες εργαζομένων δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους τον Απρίλιο και βρίσκονται σε αναμονή για ξεμπλοκάρισμα λογαριασμών από την Κεντρική Τράπεζα ώστε να μπορέσουν να πάρουν τους μισθούς τους.

Επιπλέον, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι στην πορεία, «αν δεν ανατραπεί σύντομα αυτή η κατάσταση, θα επηρεαστούν και άλλοι παράγοντες, Ισραηλίτες, Κινέζοι κλπ που παρείχαν κάποια κάλυψη σε Ρώσους…»

Είναι και κάποιοι οι οποίοι αποδίδουν την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα και σε «λάθη του παρελθόντος», εξηγώντας ότι πριν το 2013 «έρχονταν οι τράπεζες στα γραφεία υπηρεσιών με έτοιμους τους λογαριασμούς και επιλέγαμε εμείς ποιο λογαριασμό θα δίναμε και σε ποιον πελάτη… ενώ τώρα για ανοίξεις ένα τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να προσπαθείς για πολλούς μήνες…  κι αυτό επειδή δεν υπήρχε κανένας έλεγχος αλλά και δεν ήταν αγριεμένοι τότε και οι Αγγλοαμερικανοί οι οποίοι τώρα, λόγω και του πολέμου, κάνουν αυτό που κάνουν…».

Έντονα στιγματίζεται από τους παρόχους υπηρεσιών το γεγονός ότι «ενώ ο τομέας των υπηρεσιών έχει σμικρυνθεί πάρα πολύ, έχουμε ταυτόχρονα και μια κυβέρνηση που λέει ότι θα κάνει ότι πουν οι Αμερικανοί, οπότε έχουμε αυτές τις επιπτώσεις  οι οποίες επηρεάζουν κυκλικά την οικονομία και δεν ξέρουμε μέχρι που θα φτάσει η κατάσταση…».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη φρενάρει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, με αποτέλεσμα εργολάβοι, εργάτες και άλλοι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται μετέωροι.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης