Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΛεμεσός: Ο δημοφιλέστερος προορισμός ξένων εταιρειών

Λεμεσός: Ο δημοφιλέστερος προορισμός ξένων εταιρειών

Του Γιάννη Καπετάνιου*

Η  Λεμεσός μας είναι χωρίς αμφιβολία η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας και ο δημοφιλέστερος προορισμός ξένων εταιρειών για την δημιουργία ή μετεγκατάσταση της έδρας τους. Τα οφέλη αυτού του προνομίου που απολαμβάνει η Πόλη είναι πολλαπλά όπως φυσικά και κάποια προβλήματα που προκύπτουν τα οποία όμως είναι διαχειρίσιμα αν υπάρχει η κατάλληλη θέληση και το απαραίτητο πλάνο για την αντιμετώπιση τους.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και να εξελίξουμε τους παράγοντες που καθορίζουν την προτίμηση αυτή, πρέπει πρώτα να τους εντοπίσουμε αλλά και να σχεδιάσουμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη. Γιατί αλήθεια δεν προτιμούνται περισσότερο άλλες πόλεις, όπως για παράδειγμα η Λευκωσία που αποτελεί την πρωτεύουσα και φυσιολογικά με γρηγορότερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες;

Σημαντικότατος παράγοντας για κάθε επιχειρηματία είναι οι υποδομές που προσφέρει η πόλη στον τομέα των μεταφορών, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η τεχνολογία σήμερα εκμηδενίζει τις αποστάσεις και την ανάγκη να βρίσκεται μια επιχείρηση σε συγκεκριμένο μέρος για να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις. Το λιμάνι, για παράδειγμα είναι μια σημαντική υποδομή που προσελκύει αρκετές επιχειρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως ναυτιλιακές.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το δημόσιο και τον Δήμο πρέπει να είναι φιλικές στο χρήστη και να μπορεί να τις απολαμβάνει χωρίς γραφειοκρατία και δυσανάλογο κόστος. Πρόσφατα είχαμε την υιοθέτηση μιας καινούργιας δημοτικής φορολογίας σε επιχειρήσεις. Ποιό είναι άραγε το αντίκρισμα αυτής της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τι τους προσφέρεται;

Τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας και παρανομίας αποτελεί επίσης έναν καθοριστικό παράγοντα που κάθε επιχείρηση λαμβάνει υπόψη στον σχεδιασμό της. Η Λεμεσός πάντα διατηρούσε ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ευπρεπισμού που πλέον όμως τίθεται σε κίνδυνο. Η υπερφόρτωση του κέντρου, πέραν από το πρόβλημα της αυξημένης τροχαίας κίνησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων στάθμευσης δημιουργεί οχληρό περιβάλλον αλλά και δυσφορία σε κάτοικους και εργαζόμενους στην περιοχή.

Η ποιότητα ζωής στην πόλη είναι ένας παράγοντας που οι εταιρείες αλλά και τα στελέχη του, αξιολογούν ως πολύ σημαντικό παράγοντα πριν να αποφασίσουν την εγκατάσταση της έδρας της εταιρείας τους. Οι όμορφες ‘γωνίες’ της πόλης που όλοι οι Λεμεσιανοί αγαπούμε πρέπει να διατηρηθούν αλλά και να προαχθούν. Σίγουρα ο Δήμος πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εστίασης κυρίως αυτή την δύσκολη εποχή αλλά και να φροντίσει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας και ευταξίας. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση τραπεζιών στα πεζοδρόμια που εμποδίζουν τους πεζούς αποτελεί στοιχείο που καταστρέφει και την γραφικότητα αλλά και την ομορφιά πολλών σημείων την πόλης.

Τέλος το κόστος εγκατάστασης αλλά και διοίκησης είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι που οι επιχειρήσεις αναλογίζονται πριν πάρουν την απόφαση τους. Είναι γεγονός ότι τα ενοίκια στην Λεμεσό λόγω της αυξημένης ζήτησης είναι αρκετά ψηλότερα από άλλες πόλεις. Σαν αντιστάθμισμα θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων κτιριακών αποθεμάτων του Δήμου που μπορούν να προσφερθούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή να ενοικιαστούν με ευνοϊκούς όρους αλλά και προϋποθέσεις συντήρησης τους. Παράλληλα, ο Δήμος θα μπορούσε να ζητήσει την διαχείριση των αναξιοποίητων κρατικών κτιρίων για τον ίδιο σκοπό. Η αύξηση της προσφοράς θα μπορούσε στα πλαίσια του δυνατού να εξισορροπήσει την αυξανόμενη ζήτηση.

Πώς αλήθεια μπορεί το κράτος ή η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά και άμεσα στην βελτίωση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας; Σίγουρα απαιτείται όραμα και θέληση αλλά και διάθεση να ακουστούν επιχειρηματικοί φορείς που ξέρουν τις ανάγκες όσο κανείς άλλος.Επίσης, με συμπράξεις και δικτυώσεις μεταξύ ακαδημαϊκών και καθιερωμένων επιχειρήσεων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία πολιτικής.

Τέλος, ο Δήμος πρέπει να αναπτύξει οικονομική διπλωματία και να προβεί σε προωθητικές ενέργειες ώστε να προβάλουμε την πόλη μας ως διεθνή επενδυτικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τονίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες, τις πολλαπλές δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά οικονομικά και φορολογικά οφέλη που προκύπτουν για τους υποψήφιους επενδυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης μας, δεν πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι κάποια από τα προαναφερόμενα μέτρα χρειάζονται χρόνο και χρήμα για να εφαρμοστούν.

*Partner, Audit and Assurance
ACA, CPA
BDO Limassol

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης