Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΜε τεράστιο χάσμα απόψεων αρχίζει ο διάλογος για την ΑΤΑ

Με τεράστιο χάσμα απόψεων αρχίζει ο διάλογος για την ΑΤΑ

Εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αναλύουν στο Limassol Today τη θέση τους για την αναπροσαρμογή μισθών με βάση τον πληθωρισμό

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσέρχονται στην επίσημη έναρξη του διαλόγου για την ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η ΑΤΑ χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως το σημαντικότερο εργατικό ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει το δημόσιο διάλογο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς μπορεί να επιφέρει αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων στη βάση της αύξησης του πληθωρισμού και της μείωσης της αγοραστικής αξίας των μισθών των εργαζομένων.

Το θέμα θα συζητηθεί στην παρουσία των κοινωνικών εταίρων (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ) την προσεχή Δευτέρα (7 Νοεμβρίου). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος κλήθηκε τις προηγούμενες μέρες να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης.

Τις θέσεις τους επί του ζητήματος αναλύουν μιλώντας στο Limassol Today οι ηγεσίες οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Από τη μια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκταση της εφαρμογής της σε περισσότερους εργαζόμενους. Από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν την πλήρη κατάργηση της, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικό θεσμό. Και οι δύο πλευρές, για να τεκμηριώσουν τη θέση τους, επικαλούνται τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 μέχρι το 2017 η ΑΤΑ είχε παγοποιηθεί λόγω των οικονομικών συνθηκών και του γεγονότος ότι η Κύπρος βρισκόταν κάτω από το μνημόνιο της Τρόικα. Από το 2017 προέκυψε συμφωνία (που ισχύει μέχρι και σήμερα) μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η ΑΤΑ να καταβάλλεται κατά το ήμισυ. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η όποια συμφωνία πρέπει να προκύψει πριν από το τέλος του έτους. Όπως πληροφορούμαστε, σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία δεν αποκλείεται σύσσωμες οι συντεχνίες να λάβουν δυναμικά μέτρα, κάτι για το οποίο προειδοποίησαν ήδη μετά από πρόσφατη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου.

ΟΕΒ: Η ΑΤΑ έκλεισε τον κύκλο της

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, δηλώνει στο Limassol Today o Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΤΑ λειτούργησε για αρκετές δεκαετίες και επισώρευσε προβλήματα στην οικονομία. «Θεωρούμε ότι η Κύπρος θα πρέπει να πράξει όπως έχει πράξει και συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων χωρών της ΕΕ που εφάρμοσαν τον θεσμό, είδαν τα αρνητικά παρεπόμενα που προκύπτουν από την εφαρμογή του και τον κατάργησαν», σημειώνει.

Ο κ. Αντωνίου προσθέτει ότι «πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα και η Κύπρος, να προχωρήσει με την πλήρη κατάργηση αυτού του αναχρονισμού που διαβρώνει την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Η ΑΤΑ σύμφωνα με τον γεν. διευθυντή της ΟΕΒ, ισοπεδώνει κατά τρόπο οριζόντιο την αξιολόγηση και την ανταμοιβή του κάθε εργαζόμενου. Υποστηρίζει ακόμα ότι οι αμοιβές πρέπει να αυξάνονται στη βάση της συνεισφοράς του κάθε εργαζόμενου στο παραγόμενο προϊόν ή προσφερόμενη υπηρεσία, μέσα από τα επιστημονικά εργαλεία τα οποία έχουν στη διάθεση τους οι επιχειρήσεις προκειμένου να προβαίνουν σε αξιολογήσεις του προσωπικού τους.

Από εκεί και πέρα, αναλόγως των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, των αντοχών και των δυνατοτήτων της μπορούν να γίνονται αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού, αναφέρει. Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η αναθεώρηση των μισθολογικών δεδομένων του καθ΄ενός πρέπει βρίσκεται σε μια βάση που να ανταμείβει την πραγματική συνεισφορά και να λειτουργεί ως κίνητρο για βελτίωση της απόδοσης του κάθε εργαζόμενου, αναφέρει ο Μιχάλης Αντωνίου.

Μισθολογικές αναβαθμίσεις γίνονται κάθε χρόνο σε επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα μέσα από την κερδοφορία τους, προσθέτει ακόμα, σημειώνοντας ότι οι εργοδότες διαφωνούν με την οριζόντια αύξηση, κατά τρόπο ανεξάρτητο από την προσφορά του εργαζόμενου.

Δύσκολη χρονιά το 2023

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ σημειώνει ότι με τις ακραίες πληθωριστικές πιέσεις που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εφαρμογή, ενός συστήματος αυτόματων αυξήσεων, συνδυασμένων με τον πληθωρισμό. «Είμαστε σε θέση να τα εξηγήσουμε όλα αυτά στους εταίρους μας στον διάλογο που αρχίζει, με την ελπίδα ότι θα πείσουμε για την κατάργηση αυτού του αναχρονισμού» είπε.

«Ξέρουμε ότι οι συνδικαλιστές, έχουν άλλες προσεγγίσεις, θα προσπαθήσουμε όμως να δούμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον πως βρίσκουμε τον βηματισμό μας, ώστε χωρίς κοινωνική αναταραχή να δούμε πως θα διαχειριστούμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όπως προδιαγράφεται το 2023» κατέληξε.

ΠΕΟ: Επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%

Προσερχόμαστε στον διάλογο με βάση το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας την οποία έχουμε όλοι υπογράψει όταν ξεκίνησε να αποδίδεται η ΑΤΑ το 2017, αναφέρει με δηλώσεις της στο Limassol Today η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η συμφωνία αυτή, προσθέτει, δεν μιλά για κατάργηση, αλλά για κοινωνικό διάλογο με στόχο μια νέα συμφωνία για την ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της. Η φιλοσοφία της ΑΤΑ, δεν είναι να καταργηθεί αλλά να αναπληρώνει όσα χάνει από την αγοραστική αξία του μισθού του ο εργαζόμενος λόγω του πληθωρισμού, αναφέρει η κ. Χαραλάμπους. «Για μας εκείνο που είναι πάνω στο τραπέζι είναι ότι η ΑΤΑ πρέπει να εκπληρώνει αυτό τον στόχο της και βεβαίως δεν μπορεί να τον εκπληρώνει εάν συνεχίσει η σημερινή ρύθμιση με βάση την οποία η ΑΤΑ, αποδίδεται στο 50%», προσθέτει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χαραλάμπους υπενθυμίζει ότι η ΑΤΑ είναι μέρος των συλλογικών συμβάσεων και προσθέτει ότι όντως δεν την λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή «τα τελευταία χρόνια, μέσα από τους μηχανισμούς της απορρύθμισης της εργασίας και της πίεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, για να μην είναι οργανωμένοι και να μην έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή φαινόμενα να μην αναγνωρίζονται οι συμβάσεις από εργοδότες».

Εισηγήσεις για να καλύψει περισσότερους

Η γ.γ. της ΠΕΟ αναφέρει ότι η οργάνωση έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις με στόχο να καλύψει η ΑΤΑ και άλλους εργαζόμενους :

  • Πρώτον η ΑΤΑ να ενσωματωθεί στον κατώτατο μισθό που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023, έτσι ώστε να περιληφθούν σε αυτή χιλιάδες χαμηλόμισθοι.
  • Και δεύτερον να υιοθετηθεί εισήγηση εκεί και όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας να εφαρμόζεται η ΑΤΑ, ως ένας βασικός όρος της σύμβασης.

Η ΣΕΚ προειδοποιεί με κινητοποιήσεις

Είναι αδιαπραγμάτευτη  η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ δήλωσε προ μερικών ημερών και ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, προειδοποιώντας πως αν το κράτος ή οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν διαφορετική προσέγγιση «δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις». Αδιαπραγμάτευτος στόχος για τη ΣΕΚ, ένα θέμα που συνδέεται και με τις συλλογικές συμβάσεις, είναι η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ ως μέρος αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης και αξίας των μισθών και ενίσχυσης των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα και την ικανότητά τους για τη διαχείριση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μάτσας.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης