Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΜεγάλες οι προκλήσεις του κατασκευαστικού τομέα με το επερχόμενο ΦΠΑ

Μεγάλες οι προκλήσεις του κατασκευαστικού τομέα με το επερχόμενο ΦΠΑ

Οι προκλήσεις στον κατασκευαστικό τομέα στην 79η Γενική Συνέλευση του ΣΕΟΚ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 03/05/2023, 79η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΣΕΟΚ) όπου παρουσιάστηκε η δράση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κατά την προηγούμενη ανασκοπούμενη περίοδο και συζητήθηκαν τα καίρια θέματα του Κατασκευαστικού Τομέα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Στέλιος Γαβριήλ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που επηρέασαν και επηρεάζουν τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις προσπάθειες χειρισμού τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, με κυριότερα:

– τον τερματισμό της παραγωγής του Δείκτη Ωρομισθίων Οικοδομικών Επαγγελμάτων από την Στατιστική Υπηρεσία,

– την επερχόμενη τροποποίηση όσον αφορά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (5%) για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας,

– την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού τόσο εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού όσο και επιστημονικού.

– την ανάγκη συμπερίληψης όρου στο Συμβόλαιο για Έργα του Δημοσίου που να παρέχει τη δυνατότητα Επίλυσης Διαφορών με την Κριτική Διαδικασία (Adjudication) και Διαιτησία προς αποφυγή των καθυστερήσεων σε βάρος των μερών και των έργων γενικότερα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνέλευσης, φιλοξενήθηκαν οι κ. Άντης Αποστόλου – Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Απασχόλησης και η κα Χρυστάλλα Στυλιανού – Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος όπου και ανέπτυξαν τα ακόλουθα δύο σημαντικά θέματα αντίστοιχα, “Ο Περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία (Βασικοί Όροι Υπηρεσίας) Νόμος του 2020” και “Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2021”.

Εξόφληση οφειλής μη δικαιούχων ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση κατοικίας

Απαίτηση ανάκτησης οφειλής δημιουργείται για όσους μη δικαιούχους “επωφελήθηκαν” μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση κατοικίας για χρήση ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής στη Δημοκρατία, ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φορολογίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται οικονομική δυσκολία για εφάπαξ εξόφληση της οφειλής, παρέχεται η δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης μέχρι και 12 δόσεων και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο Έφορος Φορολογίας μπορεί να εγκρίνει πλάνο εξόφλησης μέχρι και 24 δόσεων.

Για τη δημιουργία χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, μπορεί να υποβληθεί σχετικό αίτημα στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Φορολογίας.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης