Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΟ πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει ιδιαίτερα την οικονομία της Λεμεσού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει ιδιαίτερα την οικονομία της Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Εκεί που όλοι  περίμεναν να τελειώσει η πανδημία για να μπορέσουν καίριοι τομείς της οικονομίας, όπως η οικοδομική βιομηχανία και γενικότερα οι αναπτύξεις, ο τουρισμός και οι συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ανακάμψουν από τα πλήγματα που προκάλεσαν τα δύο τελευταία χρόνια οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνει τα αδιέξοδα.

Εκφράζοντας σαφώς την αντίθεση του στον πόλεμο αλλά και την θλίψη του για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές που συντελούνται, ο κόσμος δεν κρύβει και την αγωνία του για τις αρνητικές συνέπειες που ήδη βιώνει η πόλη, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι τα πράγμα θα γίνουν ακόμα χειρότερα ενόσω θα συνεχίζεται ο πόλεμος.

Ιδιαίτερη αγωνία επικρατεί ανάμεσα στον κόσμο  της Λεμεσού, όπου   διαμένουν εδώ και αρκετά χρόνια και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσω εταιρειών ή άλλως πως, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και τουριστική κίνηση της πόλης.

Μιλώντας με φορείς της οικονομικής ζωής της πόλης, η γενική εκτίμηση που εκφράζουν είναι ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ίσως και χρόνια για να ξεπεραστούν τα αλυσιδωτά προβλήματα και ο αρνητικό αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι χιλιάδες των ρωσσόφωνων που ζουν στην Λεμεσό, «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι θα έχουν το νου τους στο παζάρι όταν ξέρουν τι γίνεται στις χώρες τους και αγωνιούν για τους δικούς τους» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, επισημαίνοντας και τα επιπλέον  πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι, εξ’ αιτίας και των περιορισμών που ήδη επιβάλουν οι τράπεζες στα πλαίσια των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία.

Έντονη είναι  η ανησυχία που εκφράζει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλλόφτας, για το τέλμα στο οποίο οδηγείται η οικονομική δραστηριότητα, επισημαίνοντας στο Limassol-today ότι «αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πότε θα σταματήσουν οι κυρώσεις  που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία οι οποίες επηρεάζουν όλους ανεξαίρετα τους Ρώσους πλην των λίγων ολιγαρχών».

Από την άλλη, όπως επισημαίνει, η οικονομία της Ουκρανίας καταστράφηκε κι αυτό έχει επηρεάσει άμεσα και έμμεσα όλους τους Ουκρανούς και δυστυχώς η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεμεσός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσσόφωνους. «Εκτός από αυτούς που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Λεμεσό και έχουν επενδύσει εδώ και είναι ευχαριστημένοι, σίγουρα έχουμε επηρεαστεί και ακόμα θα επηρεαστούμε και στον τομέα του τουρισμού αφού ξέρουμε ότι ο τόπος μας είναι ψηλά στην λίστα των Ρώσσων και των Ουκρανών ως τουριστικός προορισμός».

Από τις κυρώσεις θυματοποιούνται χιλιάδες ρωσσόφωνοι κάτοικοι

Όπως επισημαίνει ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της Λεμεσού, υπάρχουν αρκετές εταιρείες, ιδιοκτησίας Ρώσων ή και Ουκρανών που έχουν πολιτογραφηθεί και αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ σοβαρά οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα.

Εκφράζοντας την διαφωνία του για το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν επιβάλει κυρώσεις στους ρωσσόφωνους πολίτες, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις Ρώσσων που διαμένουν στην Λεμεσό τα τελευταία 15 χρόνια και οι τράπεζες τους έχουν μπλοκάρει τις βίζες, οπότε γίνεται αντιληπτό πόσο σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί.

«Έχουμε ζητήσει από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες στις τράπεζες να σταματήσουν αυτή την καταπίεση και θυματοποίηση γενικότερα των ρωσσόφωνων που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο, ώστε να μην δημιουργηθεί ένα ακόμα τραπεζικό ζήτημα αντάξιο του κουρέματος» μας λέει ο κ. Τσουλλόφτας, τονίζοντας  ότι η οικονομία του τόπου δεν σηκώνει άλλα πλήγματα.

Κάνει επίσης αναφορά και στο «μεγάλο πρόβλημα με τους ελεγκτικούς και νομικούς οίκους της Κύπρου που είχαν γραφεία στην Ουκρανία και την Ρωσία με πολλούς υπαλλήλους και υποχρεώθηκαν να τερματίσου τις δραστηριότητες τους με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αυτά τα γραφεία δεν προβλέπεται να επαναδραστηριοποιηθούν σύντομα σε αυτές τις χώρες».

Σε ότι αφορά τους μεγάλους ντιβέλοπερς και γενικότερα στην οικοδομική βιομηχανία, σημειώνει ότι «η ζήτηση από την ρωσσόφωνη αγορά έχει τερματιστεί και είναι αμφίβολο αν θα ξανανοίξει», υποδεικνύοντας ότι «αν δεν σταματήσει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες ο πόλεμος, θα καταστραφεί πλήρως η οικονομία και της Ουκρανίας και της Ρωσίας με επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Κύπρου».

Από την άλλη όμως, ο Πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων δεν διστάζει να κάνει αναφορά και σε κάποια θετικά που εμφανίζονται λόγω του πολέμου επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι «κάποιες ουκρανικές εταιρείες που δεν μπορούν πλέον να δραστηριοποιηθούν στην χώρα τους, έχουν επιλέξει την Λεμεσό και γενικότερα την Κύπρο για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους» ενώ «άλλες εταιρείες που έχουν γραφεία εδώ τα τελευταία χρόνια, έχουν  αυξήσει ή προτίθενται να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των υπαλλήλων τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους».

Τεράστιο το πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία

Την βεβαιότητα ότι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας θα επηρεάσει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, εκφράζει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, Τώνης Αντωνίου, αφού οι δύο αγορές αποτελούν ουσιαστικό ποσοστό των αφίξεων.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει, το 2019 αφίχθηκαν στην Κύπρο 782,000 Ρώσοι τουρίστες που αποτελούν σχεδόν 20% των συνολικών αφίξεων, ενώ από την Ουκρανική αγορά είχαν καταγραφεί 95,000 αφίξεις, σημειώνοντας 36.5% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Οι τρέχουσες εξελίξεις δυστυχώς δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι» αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας πως «αναμένεται ότι ακόμη και με την εξομάλυνση της κατάστασης, η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος θα επηρεάσει τους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες προς πιο οικονομικές επιλογές διακοπών».

Η ΕΤΑΠ, με στόχο την αναπλήρωση της απώλειας τουριστών από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, προβαίνει σε στοχευμένες προωθητικές ενέργειες σε άλλες αγορές όπου έχουν καλλιεργηθεί σχέσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Γερμανία. Οι προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνουν διαδικτυακές εκστρατείες, συμμετοχή σε εκθέσεις, διοργάνωση εκδηλώσεων για επαγγελματίες του τουρισμού, εκπαιδεύσεις τουριστικών συμβούλων, φιλοξενία δημοσιογράφων και προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού που έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης