Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΟικονομική αβεβαιότητα, μεταρρύθμιση ΤΑ, μεταναστευτικό, στεγαστικό, ΑΤΑ στο συνέδριο ΟΗΟ-ΣΕΚ

Οικονομική αβεβαιότητα, μεταρρύθμιση ΤΑ, μεταναστευτικό, στεγαστικό, ΑΤΑ στο συνέδριο ΟΗΟ-ΣΕΚ

Η βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων, μετά από 10 και πλέον χρόνια θυσιών αποτελεί πλέον την αιχμή του δόρατος των συνδικαλιστικών αγώνων της ΟΗΟ-ΣΕΚ, τόνισε ο Γενικού Γραμματέα της Ανδρέα Ηλία, μιλώντας στο 14ο συνέδριό της ομοσπονδίας.

Στο συνέδριο της ΟΗΟ-ΣΕΚ, στο οποίο παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κυριάρχησαν τα θέματα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του τεράστιου προβλήματος του μεταναστευτικού, της στεγαστικής πολιτικής, των εργασιακών σχέσεων, της ΑΤΑ και της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Στο συνέδριο, όλοι οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην εκλιπούσα Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, και στη μεγάλη της συμβολή και συνεισφορά στα εργασιακά δρώμενα του τόπου. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, ο οποίος κάλεσε τους εργοδότες να αποδεχθούν τις παραμέτρους που χάραξε η Ζέτα Αιμιλιανίδου για το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού αλλά και για τον καθορισμό Μηχανισμού Αναπροσαρμογής του. 

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αβεβαιότητας, η μόνη βεβαιότητα για το μέλλον είναι η αβεβαιότητα», σημειώνοντας πως για αυτό τον λόγο αν δεν διατηρηθεί η σοβαρότητα και εκ μέρους των συντεχνιών και εκ μέρους της Κυβέρνησης και των εργοδοτών, θα μπούμε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως το 85% με 90% όσων εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι πίσω από το πρόβλημα είναι η Τουρκία, αναφερόμενος σε μια πολύ επικίνδυνη υβριδική απειλή.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών σύγκληση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής για συζήτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για προστασία και επαναφορά της ΑΤΑ και για ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής. Διαμήνυσε εξάλλου ότι η ΣΕΚ θα κρίνει με αυστηρότητα και θα αντισταθεί σε όσους θα υποσκάψουν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Μάτσας κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να βάλει επιτέλους τελεία στους αδιανόητους αριθμούς αιτητών ασύλου που ξεπερνούν πλέον το 5% του πληθυσμού και της παρουσίας παράτυπων αλλοδαπών στη χώρα μας, που ξεπερνούν το 20%.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, είπε στη δική του ομιλία πως η ΟΗΟ περνά από την περιφρούρηση των εργασιακών κεκτημένων σε μια δυναμική φάση διεκδίκησης όλων όσα στέρησαν στους εργαζόμενους οι διαδοχικές κρίσεις.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ΟΗΟ-ΣΕΚ και οι συντεχνίες που τη συναποτελούν δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά στη διαφύλαξη της οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας στον τόπο και πρόσθεσε πως η βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων αξιολογείται σε συνεχή βάση και θα επιδιωχθεί, αφού θεωρείται αναγκαία προκειμένου να ανατραπεί η διεύρυνση της ανισότητας στη συσχέτιση των μισθών με τα κέρδη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ηλία εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Συντεχνίας να περιφρουρήσει τη συμφωνημένη μετεξέλιξη των Ταμείων Υγείας στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά προς το ΓεΣΥ.

Στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ηλία  κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αξιοποιήσουν το μεσοδιάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ημερομηνία κατά την οποία θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει σωστά, από την αρχή. Θα ήταν λάθος, είπε, να μην τεθούν οι σωστές βάσεις και η μεταρρύθμιση να απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών γιατί δεν έγιναν όσα πρέπει να γίνουν στο στενό, μεσοδιάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ αναφέρθηκε επίσης στα θέματα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, της αγοράς υπηρεσιών, των Ταμείων Ευημερίας, της συμφωνίας για το ΡΙΚ και της τηλεργασίας, η οποία όπως σημείωσε θα πρέπει να ρυθμίζεται από συμφωνημένο γενικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και από συμπληρωματικές συμφωνημένες συμβάσεις με τις συντεχνίες, όπου θα διευκρινίζονται όλες οι επιμέρους παράμετροι των τηλεργαζομένων ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε Οργανισμού.

Στις «Αποφάσεις του 14ου Παγκυπρίου Συνεδρίου ΟΗΟ–ΣΕΚ» οι σύνεδροι εξουσιοδότησαν την ηγεσία τους να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί τη συνεχιζόμενη για τουλάχιστον μια δεκαετία δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, κύρια με μειώσεις της αξίας των μισθών τους, η οποία δημιουργεί διεύρυνση της ανισότητας στη συσχέτιση των μισθών με τα κέρδη. Διεμήνυσαν δε την αποφασιστικότητά τους να επιδιωχθεί βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων με την διεκδίκηση του μεριδίου που τους αναλογεί, μέσα από τον παραγόμενο πλούτο της Οικονομίας.

Οι σύνεδροι επανέλαβαν την δεδηλωμένη αντίθεσή τους στις αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών. Ανέδειξαν, επίσης, το γεγονός ότι η λειτουργική βελτίωση που αυτοί είχαν προς όφελος της οικονομίας και του τόπου, σε καιρούς μάλιστα δύσκολους, επέδρασε καταλυτικά στην περιθωριοποίηση των όποιων συζητήσεων για αποκρατικοποιήσεις. Ζήτησαν ακόμη, την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση και  βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς τους, με καλά μελετημένες και συμφωνημένες δράσεις που θα στηρίζονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε Οργανισμού.

Οι σύνεδροι χαιρέτισαν τη συμφωνία, για σύσταση και λειτουργία του νέου συνταξιοδοτικού για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάλεσαν το Κράτος να ενεργήσει κατά τρόπο που το «Ειδικό Ταμείο», που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα κατατίθενται οι εκατέρωθεν εισφορές, εξελικτικά να αποτελέσει ένα εύρωστο συνταξιοδοτικό θεσμό που θα διασφαλίζει τη διαχρονική  αξιοπιστία του. Διαπίστωσαν δε, ότι η σύσταση, αλλά και η συμμετοχή της ΟΗΟ-ΣΕΚ, αλλά και των άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων του τόπου, στην Επιτροπή Παρακολούθησης της λειτουργίας του Ταμείου στοχεύει στη διαφύλαξη της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του Ταμείου.

Επίσης, οι σύνεδροι χαιρέτισαν την έγκριση των νόμων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να αξιοποιήσουν το μεσοδιάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ημερομηνία που εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει σωστά, από την αρχή. Θα ήταν λάθος, τονίζουν, να μην τεθούν οι σωστές βάσεις και η μεταρρύθμιση να απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών γιατί δεν έγιναν όσα πρέπει να γίνουν στο μεσοδιάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2024.  Καλούν, ακόμη, το Υπουργείο Εσωτερικών να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για συζήτηση των εργασιακών ζητημάτων που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση και ο οποίος περιλαμβάνεται στη μεταξύ μας συμφωνία του Μαρτίου του 2020.

Οι σύνεδροι απαίτησαν όπως προωθηθεί η δρομολόγηση και εφαρμογή Γενικών Εργασιακών ζητημάτων που συζητήθηκαν στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας και του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Η εφαρμογή Εθνικού Κατώτατου Μισθού και η ενσωμάτωση  βελτιώσεων και αλλαγών στο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο του ΤΚΑ που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση της αναλογιστικής μείωση του 12%, είναι ζητήματα για τα οποία ο διάλογος εξαντλήθηκε και απομένει μόνο η απόφαση πολιτικής, για ρύθμιση τους.

Οι σύνεδροι εξέφρασαν την αντίδρασή τους σε διεργασίες αγοράς υπηρεσιών που εξευτελίζουν την προσφορά εργασίας και τους εργαζόμενους, αφού θεωρούν απαράδεκτο η εργασιακή απόγνωση να αποτελεί άλλοθι για  μίσθωση υπηρεσιών με εξευτελιστικούς μισθοδοτικούς όρους. Εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους και ταυτίζουν την θέση τους με την υπόλοιπη κοινωνία για διαφύλαξη και βελτίωση  του ΓεΣΥ ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των πολιτών του τόπου.

Επίσης, χαιρέτισαν την πρόοδο στην ρύθμιση των γενικών όρων απασχόλησης για τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, σημειώνοντας πως η συμπερίληψή τους στο νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο είναι επίσης θετική εξέλιξη.

Τέλος, οι σύνεδροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια που πλήττει τους καταναλωτές και η οποία μειώνει την αξία των μισθών και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Παγκύπριου Συνεδρίου, εξελέγη η νέα Γενική Γραμματεία της ΟΗΟ-ΣΕΚ η οποία είναι η ακόλουθη: Ανδρέας Ηλίας Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Δημητρίου Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Προκόπης Προκοπίου Ταμίας, Χρίστος Πελεκάνος Γενικός Οργανωτικός και Σάββας Αριστοδήμου Μέλος/Σύμβουλος.

Powered by epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης