Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΠαγκόσμια φορολογική συμφωνία: Επηρεάζονται Κύπρος και Λεμεσός;

Παγκόσμια φορολογική συμφωνία: Επηρεάζονται Κύπρος και Λεμεσός;

Η πρόσφατη υλοποίηση της απόφασης των G7 (στην οποία έμμεσα συμμετέχει και η Κύπρος μέσω του Eurogroup) για την εισαγωγή ενός κατώτατου συντελεστή εταιρικής φορολογίας ύψους 15%, έχει ως στόχο την επίλυση και τον τερματισμό του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ κρατών. Με άλλα λόγια δηλαδή, οι G7 στοχεύουν στον συντονισμό των φορολογικών πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία άρχισε από το 2013 και μια σειρά μέτρων έχει ήδη υλοποιηθεί, υπό τη μορφή κοινοτικών οδηγιών για την ενίσχυση της διαφάνειας. Επομένως, χώρες-φορολογικοί παράδεισοι θα δουν τον ρόλο τους να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό. Παρομοίως, και η Κύπρος με το ελκυστικό φορολογικό της σύστημα το οποίο διαχρονικά προσελκύει χιλιάδες επιχειρήσεις, οφείλει πλέον να προσαρμοστεί στο νέο φορολογικό περιβάλλον που σταδιακά διαμορφώνεται. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ωστόσο, με την επιβολή ενός κατώτατου συντελεστή φορολογίας καλεί την Κύπρο να βρει τους τρόπους ούτως ώστε να καταστεί ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο. Παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν, πολλοί είναι αυτοί που εντοπίζουν και ευκαιρίες σχετικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της χώρας και της οικονομίας της.

Πόλεις όπως η δική μας, αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς ξένων εταιρειών και ιδιαίτερα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Επομένως, είναι εύλογοι οι προβληματισμοί που προκύπτουν λόγω της απόφασης των G7 σχετικά με το κατά πόσο η Λεμεσός θα επηρεαστεί με τρόπο αρνητικό ο οποίος θα πλήξει την ελκυστικότητά της για τις ξένες εταιρείες. Μάλιστα, πρόσφατα συγκεκριμένες εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, αλλά και παρατηρήθηκαν κινήσεις εκ μέρους των επιχειρηματικών κύκλων και με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα – όπως για παράδειγμα η ίδρυση των συνδέσμων Cyprus Tech Association και Tech Island) – οι οποίες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως ένας ελκυστικός προορισμός εγκατάστασης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Τι σημαίνει λοιπόν για την Κύπρο, αλλά και τη Λεμεσό ειδικότερα, μια πόλη που έχει τις δυνατότητες να γίνει ένα ισχυρό περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο με εμβέλεια σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, μια τέτοια εξέλιξη παγκόσμιας σημασίας;

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απόφαση δεν προνοεί άμεση εφαρμογή καθώς, θα πρέπει να περάσει ακόμα από τους G20 αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σημειωθεί ότι ήδη παρατηρούνται κάποιες αντιδράσεις από συγκεκριμένα κράτη-μέλη. Επίσης, η απόφαση αφορά τις εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον των €750 εκ., πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως καμία εταιρεία που βρίσκεται στην Κύπρο δεν επηρεάζεται. Ακόμη και στο ενδεχόμενο διεθνών κολοσσών, μια αύξηση της φορολόγησης από τα 12,5% στα 15% δεν θα ήταν καταστροφική και αποτρεπτική σε σχέση με την εγκατάστασή τους στην Κύπρο. Μάλιστα, εδώ τοποθετείται και το ζήτημα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής που έχει να προσφέρει η Κύπρος στους πολίτες, κάτι το οποίο αποδεδειγμένα είναι βασικός παράγοντας για την εγκατάσταση των εταιρειών. Επομένως, μια πιθανή εφαρμογή της απόφασης για την κατώτατη φορολόγηση του 15% δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική για την χώρα μας, αλλά ούτε για τη Λεμεσό ιδιαίτερα.

Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που εντοπίζουν ευκαιρίες από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι οποίες απορρέουν από την ουσιαστικά «κατάργηση» των χωρών που κατέχουν τον ρόλο των «φορολογικών παραδείσων». Αυτό δήλωσε στο Limassol Today και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (ΕΒΕΛ) Ανδρέας Τσουλόφτας, ο οποίος ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό. Ο κ. Τσουλόφτας και το ΕΒΕΛ μελετώντας την πρόταση διαπιστώνουν ότι σε πρώτη φάση η Κύπρος δεν επηρεάζεται σε κανένα βαθμό (λόγω του κριτηρίου των €750 εκ. ως ελάχιστο κύκλο εργασιών). Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τυχόν επιπτώσεις στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, στην περίπτωση που μελλοντικά τέτοιες αποφάσεις επιβληθούν καθολικά για όλες τις επιχειρήσεις, και ο ίδιος εντοπίζει ήδη μια τέτοια τάση να αιωρείται.

Κατά κύριο λόγο όμως ο κ. Τσουλόφτας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας εστίασε στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Η Κύπρος είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τις ξένες εταιρείες… Η γεωγραφική θέση, το κλίμα, οι άνθρωποί της, η ασφάλεια, οι μικρές αποστάσεις και η ποιότητα ζωής είναι βασικοί παράγοντες στην απόφαση πολλών εταιρειών να εγκατασταθούν στο νησί», δήλωσε. Επομένως, με την «αποδυνάμωση» της ανταγωνιστικότητας χωρών-φορολογικών παραδείσων, η Κύπρος θα βρεθεί σε ευνοϊκότερη θέση. Αυτό ταυτόχρονα, μας είπε, θα λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης προς την ίδια τη χώρα για την εφαρμογή πολιτικών και ανάληψη δράσεων που να αναβαθμίζουν το τι η ίδια η χώρα έχει να προσφέρει στους πολίτες που κατοικούν σε αυτή. Καλύτερης ποιότητας ζωή θα ισούται με ένα πιο ελκυστικό προϊόν για τις ξένες εταιρείες.

Επίσης, έκανε λόγο για μια ευκαιρία για «νοικοκύρεμα» του συστήματος φορολόγησης της Κύπρου αλλά και του ευρύτερου οικονομικού συστήματος. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα μας να προσελκύσει με θεμιτό τρόπο τις υγιείς εταιρείες. Εταιρείες που πέραν του κέρδους, να αποσκοπούν στην εγκατάσταση του προσωπικού τους και την ενσωμάτωση και την εμπλοκή τους στην τοπική κοινωνία, και την συνεισφορά τους στην Κυπριακή οικονομία. Εταιρείες που με την παρουσία τους θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης