Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΠυρετός ξεπουλημάτων στη σκιά των αποφάσεων για ρεύμα και καύσιμα

Πυρετός ξεπουλημάτων στη σκιά των αποφάσεων για ρεύμα και καύσιμα

Γράφει ο Μάριος Ιωάννου 

Σε ρυθμούς καλοκαιρινών εκπτώσεων κινείται το λιανικό εμπόριο, σε μία προσπάθεια των επιχειρήσεων να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση τον τζίρο τους.

Εν μέσω μίας καλής χρονιάς για τα καταστήματα από πλευράς επισκεπτών και κύκλου εργασιών, τα καλοκαιρινά ξεπουλήματα έρχονται σαν άτυπος θεσμός πλέον για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Εκπτώσεις έως… 50%

Ήδη τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε εμπορικούς δρόμους και κλειστά εμπορικά κέντρα έχουν αρχίσει τις εκπτώσεις, οι οποίες κυμαίνονται συνήθως γύρω στο 20% – 30%. Στις περιπτώσεις που οι προσφορές φτάνουν το 50%, πρόκειται για παλαιότερο στοκ ή συλλογές, στις οποίες οι καταστηματάρχες δίνουν προτεραιότητα προκειμένου να παραλάβουν σε κατοπινό στάδιο το νέο στοκ.

Σύμμαχος για τις επιχειρήσεις αποτελεί η μαζική διοργάνωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμων, βαφτίσεων, συναυλιών), οι οποίες δημιουργούν την ανάγκη για νέες αγορές.

Οι επιπτώσεις από καύσιμα και ρεύμα

Στοίχημα για το λιανικό εμπόριο αποτελεί η διατήρηση των αυξημένων τζίρων στη σκιά του τερματισμού του μέτρου της επιχορήγησης των καυσίμων και την στοχευμένη επιδότηση του μέτρου για τον ηλεκτρισμό, καθώς η κατανάλωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογία.

«Το τέλος της κυβερνητικής επιδότησης για τα καύσιμα και η στόχευση της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα αναπόφευκτα θα περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών», τόνισε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, εξηγώντας ότι αν υπάρξουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών και στην αγοραστική τους δύναμη, τότε αναμένονται επιπτώσεις και στην κατανάλωση.

Ωστόσο, εν μέρει ανακούφιση αναμένεται να φέρει η πρόσφατη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για εκτιμώμενη μείωση των τιμών της βενζίνης 95 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης έως και 3 σεντς το επόμενο διάστημα, γεγονός που ίσως απορροφήσει και μέρος των πρόσφατων αυξήσεων που προέκυψαν από την επαναφορά του φόρου στα καύσιμα.

Υποχρεωτική η διπλή τιμή

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί προτού προχωρήσουν σε αγορές ή κατά τη διενέργεια των αγορών τους. Συγκεκριμένα, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν διπλή τιμή, δηλαδή την αρχική και τη νέα τιμή, ενώ σε περίπτωση που αναγράφεται μόνο το ποσοστό έκπτωσης, θα πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό και σαφές από τον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών συστήνει στους καταναλωτές να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους, εξηγώντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

Καλεί επίσης τους καταναλωτές να ενημερωθούν για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβούν σε αγορά και να θυμούνται ότι για αγορές από το κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης