Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΣΑΗ: Καθυστερεί πολύ το άνοιγμα αγοράς ενέργειας

ΣΑΗ: Καθυστερεί πολύ το άνοιγμα αγοράς ενέργειας

Στις ελληνικές καλένδες βλέπει ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) να καταλήγει η έναρξη της λειτουργίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη, ο ΣΑΗ μιλά για αποτυχία της δεύτερης δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, τονίζοντας πως επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από τον Σύνδεσμο. Μεταξύ άλλων ο ΣΑΗ, σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, τονίζει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε να επιλυθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό όλα τα τεχνικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί κατά τη δοκιμαστική περίοδο, προσθέτοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η η αναγκαία ανεξαρτησία και αμεροληψία μεταξύ του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και του Λειτουργού Αγοράς.

Τέλος ο ΣΑΗ διαμηνύει ότι θέση του είναι πως η εγκαθίδρυση και λειτουργία μιας γνήσιας ανταγωνιστικής αγοράς αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την εξασφάλιση κοστοστρεφών τιμών προς όφελος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των καταναλωτών.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού:

Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου για τη δεύτερη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς που σχετίζονται με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ημερομηνίας 23/12/2022, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) επιθυμεί να σημειώσει τα πιο κάτω:

Η αποτυχία της δεύτερης δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς επιβεβαιώνει τις δικαιολογημένες ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Σύνδεσμός μας στο παρελθόν και μεταθέτει την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς στις ελληνικές καλένδες.

Ο ΣΑΗ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν τέτοιες ενέργειες ώστε:

• Να επιλυθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό όλα τα τεχνικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί κατά τη δοκιμαστική περίοδο. Τα εν λόγω προβλήματα συνδέονται αφενός, με το λογισμικό, την ποιότητα και αξιοπιστία των μετρητικών δεδομένων του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής και αφετέρου, με την ανεπαρκή στελέχωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού βάρδιας του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.
• Να διασφαλιστεί η αναγκαία ανεξαρτησία και αμεροληψία μεταξύ του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και του Λειτουργού Αγοράς. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες καθίστανται επιτακτικές ενόψει και της απουσίας κανονισμών που ρυθμίζουν σειρά θεμάτων που αφορούν τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της αμεροληψίας του προσωπικού του, που στελεχώνεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Ο ΣΑΗ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η εγκαθίδρυση και λειτουργία μιας γνήσιας ανταγωνιστικής αγοράς αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την εξασφάλιση κοστοστρεφών τιμών προς όφελος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των καταναλωτών.

Οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να επιδείξουν την αναγκαία βούληση ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης