Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΣήμα κινδύνου από ΕΚΚ - Απατεώνες παριστάνουν στελέχη ή εκπροσώπους της

Σήμα κινδύνου από ΕΚΚ – Απατεώνες παριστάνουν στελέχη ή εκπροσώπους της

Σε συνέχεια της προειδοποίησης ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (EKK) εντόπισε πρόσφατα και άλλες περιπτώσεις δόλιας πλαστοπροσωπίας λειτουργών και εκπροσώπων της. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από απατεώνες που ζητούν αμοιβές ως αντάλλαγμα για διευθέτηση δήθεν αξιώσεων αποζημίωσης που σχετίζονται με εταιρείες υπό την εποπτεία της ΕΚΚ.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΚ θα ήθελε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι δεν επικοινωνεί ποτέ τηλεφωνικά ή και αποστέλλει αυτόκλητη αλληλογραφία σε επενδυτές ή το ευρύ κοινό, ζητώντας προσωπικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα.

Αυτές οι υποθέσεις αποτελούν μέρος μιας καλά οργανωμένης διαδικτυακής εκστρατείας για εξαπάτηση επενδυτών, οι οποίοι και θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση για αυτές τις απάτες που σε πρόσφατες περιπτώσεις έχουν λάβει την ακόλουθη μορφή:

Ø Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι στελέχη ή διορισμένοι εκπρόσωποι της ΕΚΚ όπως νομικοί σύμβουλοι, άλλες κυπριακές εποπτικές αρχές, θεσμοί ή άλλοι υπαρκτοί ή επινοημένοι φορείς.

Ø Οι απατεώνες επικοινωνούν με πελάτες εποπτευόμενων οντοτήτων της ΕΚΚ, συχνά μέσω email ή /και μέσω τηλεφώνου, τα οποία φαίνονται γνήσια και περιλαμβάνουν τον αριθμό τηλεφώνου, το όνομα, τη διεύθυνση, την επίσημη σφραγίδα και το λογότυπο της ΕΚΚ, πλαστογραφώντας τις υπογραφές των υπαλλήλων της ΕΚΚ.

Ø Οι απατεώνες υποβάλλουν δήθεν προσφορές για να βοηθήσουν τους επενδυτές με αξιώσεις αποζημίωσης για συναλλαγές που μπορεί να είχαν με εταιρείες υπό καθεστώς κυρώσεων – συνήθως εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών που προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Ø Μέσω αυτών των προκαταρκτικών επαφών, οι απατεώνες αποκτούν παράνομα πρόσθετες προσωπικές πληροφορίες.

Η ΕΚΚ έχει εκδώσει σωρεία δημόσιων προειδοποιήσεων όταν εντοπίζονται παρόμοια περιστατικά, οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της στις διευθύνσεις :

https://www.cysec.gov.cy/el-GR/public-info/warnings/cysec/

https://www.cysec.gov.cy/el-GR/public-info/announcements/

Η ΕΚΚ προτρέπει το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση για κάθε αυτόκλητη επικοινωνία που φέρεται να είναι από την ΕΚΚ και να αποφεύγει να δίνει χρήματα σε οποιονδήποτε το προσεγγίζει με τρόπο παρόμοιο με τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω. Προτρέπονται οι επενδυτές να επικοινωνήσουν αμέσως με την ΕΚΚ για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα αυτών των μηνυμάτων ή κλήσεων αποστέλλοντας email στο [email protected] προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης