Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΣτόχος η αύξηση τουριστικών αφίξεων κατά 5% - 10%, λέει ο Κουμής

Στόχος η αύξηση τουριστικών αφίξεων κατά 5% – 10%, λέει ο Κουμής

Τον στόχο για αύξηση των τουριστικών αφίξεων το 2023 κατά 5% με 10% σε σύγκριση με το 2022, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κωνσταντίνος Κουμής.

Μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του ετησίου συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ), ο κ. Κουμής είπε πως για το 2023 αναμένουμε μια καλή χρονιά, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι έκλεισε το θέμα με τις εξελίξεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Οπότε πλέον δεν ανησυχούμε, έχουμε συγκεκριμένο στόχο, ο στόχος μας είναι να έχουμε αύξηση σε σχέση με το 2022 της τάξης του 5% με 10% αν και μπορούμε να ελπίζουμε σε περισσότερα», είπε ο κ. Κουμής.

Πρόσθεσε στο Υφυπουργείο «είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και ξεκινήσαμε και δουλειά για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διαχρονική απειλή», όπως χαρακτήρισε το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι μια απειλή του παρόντος, είναι κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητά μας και πρέπει να βρούμε τρόπους σήμερα και όχι με άξονα το αύριο. Αν δεν βρούμε λύσεις σήμερα, τα προβλήματα για τις επόμενες γενιές θα είναι πολύ μεγαλύτερα», είπε.

Ο κ. Κουμής υπογράμμισε το θέμα της βιωσιμότητας στον τουρισμό και δεσμεύτηκε πως η ομάδα που ασχολείται με τη βιωσιμότητα στο Υφυπουργείο θα μεγαλώσει οριζοντίως και θα γίνει διατμηματική. «Γιατί θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ό,τι έχει σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την αειφόρο ανάπτυξη, να διακλαδώνεται σε όλα τα τμήματα του Υφυπουργείου, είναι πάρα πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υφυπουργείο ξεκίνησε τον καταρτισμό μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό με άξονα το 2035, η οποία θα προσβάσιμη για όλους, αντίθετα με τη στρατηγική του 2030, η οποία ήταν απόρρητη, όπως είπε.

Αύξηση 50% των αερομεταφορών μέχρι το 2027

Από την πλευρά του Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Νικολαΐδης, τόνισε πως κύριος άξονας της πολιτικής είναι η διασφάλιση και η συνεχής βελτίωσης της συνδεσιμότητας, μέσω της οποίας ο τουρισμός να συνεχίζει να κτίζει και να προσφέρει στον τόπο

Αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Διαχειριστή των κυπριακών αεροδρομίων, Hermes, τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή μαζί με τα σχέδια κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες, είχαν ως αποτέλεσμα η Κύπρος να καταστεί μια από τις χώρες με τη λιγότερη μείωση στις αερομεταφορές και να δώσουμε δυνατότητα στις αερομεταφορές να επανεκκινήσουν το συντομότερο δυνατό μετά την πανδημία.

Αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες ύψους €165 εκατ., τονίζοντας πως για τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των προσπαθειών για συνέχιση των προσπαθειών ενίσχυσης της συνδεσιμότητας.

«Ο στόχος για αύξηση της (αεροπορικής) κίνησης κατά περίπου 50% μέχρι το 2027 που σημαίνει 14 εκατ. επιβάτες είναι εφικτός», τόνισε.

Εξάλλου, ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της κρουαζιέρας, λέγοντας ότι η μικρή αυτή βιομηχανία το 2019 είχε 61.000 αφίξεις, οι οποίες ανήλθαν το 2022 σε 122.000 αφίξεις «και για το 2023 υπολογίζουμε θα είναι πολύ περισσότεροι».

«Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μια βιομηχανία, η οποία αξίζει τον κόπο», κατέληξε.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης