Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΣυνεδρία ΕΚΤ την Πέμπτη με ανοικτό το ενδεχόμενο παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων

Συνεδρία ΕΚΤ την Πέμπτη με ανοικτό το ενδεχόμενο παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ενόψει της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για θέματα νομισματικής αύριο Πέμπτη, με οικονομικούς αναλυτές να διαβλέπουν παύση στον κύκλο νομισματικής σύσφιξης έπειτα από εννέα διαδοχικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων.

Η συνεδρία της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα στον απόηχο του επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη, την επιβράδυνση σε προπορευόμενους οικονομικούς δείκτες, αλλά και τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποτονική οικονομική ανάπτυξη 0,8% φέτος, εκτίμηση κατά 0,2% λιγότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη.

«Αναμένουμε ότι η επιδεινούμενη οικονομική προοπτική να γύρει την πλάστιγγα προς την στάση αναμονής», αναφέρει σε σημείωμά της η Berenberg Economics, η οποία πλέον εκτιμά ότι η πιθανότητα νέας ανόδου των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έχει υποχωρήσει στο 40% και αντίστοιχα η πιθανότητα παύσης αυξήθηκε στο 60%.

Στην συνεδρία της Πέμπτης, το ΔΣ θα λάβει και τις νεότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, θα καταγράφουν νέα οικονομική επιβράδυνση. Στις προβλέψεις Ιουνίου η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι η Ευρωζώνης θα παρουσίαζε ρυθμό ανάπτυξης 0,9% φέτος και 1,5% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5,4% το 2023 και στο 3% τον επόμενο χρόνο.

Στη συνεδρία του Ιουλίου, όταν είχε αποφασιστεί η τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, η κ. Λαγκάρντ είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, λέγοντας ότι «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο 2%» και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου των επιτοκίων».

Πάντως οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη εμφανές αντίκτυπο στην παραχώρηση νέων δανείων στην ευρωζώνη η οποία ειδικά σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο, εν μέρει λόγω των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων. O πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 5,3% τον Αύγουστο.

Μετά τη συνεδρία της ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκαν στο 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης