Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMY«Συτζιά του μαύρου η ΑΗΚ»-Απολογείται ο Υπουργός Ενέργειας στους καταναλωτές

«Συτζιά του μαύρου η ΑΗΚ»-Απολογείται ο Υπουργός Ενέργειας στους καταναλωτές

Την αποφασιστικότητά του να φέρει στην Κύπρο το φυσικό αέριο τόσο από τα κυπριακά κοιτάσματα όσο και από την περιοχή σε αέρια μορφή έτσι ώστε να οδηγηθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού προς τα κάτω, επανέλαβε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, εκφράζοντας απολογίες προς τους καταναλωτές διότι η Πολιτεία δεν έδωσε όσα χρειαζόταν έτσι ώστε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να είναι ο παίκτης που καθορίζει τις τιμές της ενέργειας προς τα κάτω.

Σε εκτός κειμένου αναφορές στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στο παγκύπριο συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ -ΑΗΚ, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως δεν μπορεί ο τόπος να στηρίζεται στις αποφάσεις των άλλων σε ό,τι αφορά την ενεργειακή του πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός και στο θέμα της πράσινης ενέργειας.

«Η ΑΗΚ μπορεί, να το πω στην καθομιλουμένη, να έγινε η “συτζιά του μαύρου” με την έννοια ότι αν βγεις εκεί έξω όλος ο κόσμος όταν δει κάτι ακριβό φταίει η ΑΗΚ. Ε δεν φταίει η ΑΗΚ, εγώ λέω. Η ΑΗΚ φταίει εν μέρει, για πολλά φταίει το κράτος και θα ήθελα να απολογηθώ εκ μέρους του», είπε στις αναφορές που χαρακτηρίστηκαν από σύνεδρους ως «πρωτόγνωρες».

Όπως ανέφερε, «παρόλο που είμαι πρόσφατος στο Υπουργείο, έντιμα σας λέω, ότι δεν δώσαμε αρκετά εργαλεία στην ΑΗΚ για να μπορέσει να είναι ο “price setter”, αυτός που καθορίζει την τιμή του ηλεκτρισμού προς τα κάτω όχι προς τα πάνω».

«Η τιμή του ηλεκτρισμού πρέπει να πάει κάτω, θα δώσουμε εκείνα τα εργαλεία στην ΑΗΚ για να σπρώξει (τις τιμές) από εκεί και κάτω. Θα της δώσουμε το φυσικό αέριο, θα της δώσουμε ελευθερία στην πράσινη παραγωγή για να μπορέσει να μας δείξει η Αρχή τι μπορεί να κάνει», είπε.

Λέγοντας πως η ΑΗΚ διαθέτει τεχνογνωσία, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως δεν δόθηκε το περιθώριο αυτή η τεχνογνωσία να αναπτυχθεί. «Δεν την αφήσαμε, την περιορίσαμε. Την περιορίσαμε με πολιτικές διάφορες σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δεν ξέρει πού πάει, και το αποτέλεσμα ποιο είναι; να έχουμε τους εργαζόμενους να βγαίνουν έξω με απεργίες για να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους διότι ο Οργανισμός δεν ξέρει πού πάει».

Θα έχουμε αντιδράσεις, αλλά πρώτα η Κύπρος

Στις εκτεταμένες εκτός κειμένου αναφορές του, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν μπορεί με την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να υποχωρήσει η τιμή του ηλεκτρισμού λόγω των υψηλών τιμών του LNG μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι έγινε ο σχεδιασμός για έλευση φυσικού αερίου σε αέρια μορφή από την περιοχή, ο οποίος υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Θα πάρουμε αντιδράσεις γεωπολιτικές, αλλά επιτέλους τούτος ο τόπος πρέπει να στήσει το ανάστημα του, να στήσει το ανάστημά του ψηλά διότι αυτός ο λαός είναι περήφανος και τον καταντήσαμε να μην είναι περήφανος για τίποτε», πρόσθεσε.

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου, «επιτέλους να σταθούμε στα πόδια μας να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας και τις δυνατότητές μας να αναπτύξουμε τις αδυναμίες μας και εμείς ως κράτος, και εγώ προσωπικά ως Υπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο θα δώσω κάθε βοήθεια που θέλει η ΑΗΚ, που θέλουν οι εργαζόμενοι για να πάρουμε την ΑΗΚ εκεί που της αξίζει».

Ο κ. Παπαναστασίου δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την ΑΗΚ, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε «να αναπτυχθεί σε πράσινη ενέργεια και θα χρησιμοποιήσουμε την ΑΗΚ να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός».

«Δεν μπορεί ο τόπος να στηρίζεται σε αποφάσεις των άλλων. Τούτος ο λαός πρέπει να στηριχθεί στα πόδια του και θα τον στηρίξουμε πάνω στις δικές του αποφάσεις θα φέρουμε το φυσικό αέριο από τη γειτονιά, μπορεί και δικό μας, δεν θα το χάσουμε δεξιά και αριστερά το φυσικό αέριο επειδή τούτος ο τόπος το έχει ανάγκη. Πρώτα η Κύπρος μετά οι υπόλοιποι ό,τι μείνει ευχαρίστως να το συζητήσουμε, αλλά πρώτα είναι η Κύπρος, τελεία και παύλα. Όσοι μας έβαζαν παράσιτα να καταλάβουν ότι τα παράσιτα θα αποβάλλονται πλέον», είπε.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Νικολέτος, είπε πως η ΑΗΚ φέτος θα γιορτάσει τα 70 χρόνια ζωής, προσθέτοντας πως σε αυτά τα 70 χρόνια αναπτυξιακής πορείας, η ΑΗΚ αποτελεί το σταθερό πυλώνα ενέργειας σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Κύπρου. 

«Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο: Ένα πράσινο ενεργειακά μέλλον.  Η αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών αλλά και συστημάτων αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας, γίνεται όλο και πιο επιτακτική.  Απαιτούνται επενδύσεις σε νέες υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και σχετικών ρυθμιστικών πλαισίων.  Ως εκ τούτου, χρειάζεται να βρεθούν οι τρόποι ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αυτών στα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης