Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΤέλος οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν

Τέλος οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την Τρίτη την πολυαναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας στα κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου υπογράφοντας ένα διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες.

Η G-7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν αυτόν τον μήνα σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, παρουσιάστηκε ως άμεση απάντηση σε «ενέργειες που είναι εχθρικές και αντιφατικές με το διεθνές δίκαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ξένα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που προσχωρούν σε αυτές».

«Απαγορεύονται οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε ξένες οντότητες και ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι στις συμβάσεις για αυτές τις προμήθειες προβλέπεται η χρήση μηχανισμού ανώτατου καθορισμού τιμών, άμεσα ή έμμεσα», αναφέρεται στο διάταγμα, αναφερόμενο συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα άλλα ξένα κράτη που έχουν επιβάλει το πλαφόν.

Το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις, ανέφερε: «Αυτό… τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και θα ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2023».

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και μπορεί να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε την Τρίτη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το προγραμματισμένο 2% του ΑΕΠ το 2023, με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου να συμπιέζει τα έσοδα από τις εξαγωγές, ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο για τη Μόσχα καθώς ξοδεύει πολλά για τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι το πλαφόν θα έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα από το πετρέλαιο που κερδίζει αυτή τη στιγμή η Μόσχα.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης