Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΘα παραλύσει η οικονομία στις 26 Γεννάρη

Θα παραλύσει η οικονομία στις 26 Γεννάρη

Του Λεύκου Χρίστου

Το αδιέξοδο που ανέκυψε και επίσημα στον κοινωνικό διάλογο δεν ξάφνιασε. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι το ανέμεναν.

Ο ΥΠΕΡΓ Κυριάκος Κούσιος, προσπάθησε απεγνωσμένα μέχρι και την τελευταία στιγμή να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία και να αποτρέψει την επικείμενη εργατική αναταραχή σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που υπήρχαν στο τραπέζι από εργοδότες και συντεχνίες δεν άφησαν περιθώρια στον ΥΠΕΡΓ να υποβάλει πρόταση.

Η ειλημμένη απόφαση της πανσυνδικαλιστικής για παναπεργία στις 26 Ιανουαρίου από τις 11 πμ – 2 μμ, 10 μέρες δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές, δεν λύγισαν τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δήλωσαν χθες ότι θα εξετάσουν ενδεχομένως αντίμετρα τα οποία, απέφυγαν να προσδιορίσουν.

Η σύγκρουση των δύο βασικών κοινωνικών εταίρων για το επίμαχο και φλέγον εργασιακό θέμα της ΑΤΑ, είναι πλέον μετωπική.

Η κάθε πλευρά παίρνει το δρόμο της, ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει η οικονομία.

Η παναπεργία θα εκδηλωθεί σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το δημόσιο και τις ουσιώδεις υπηρεσίες.

«Οι εργοδότες μας οδηγούν στην απεργία, διότι δεν σεβάστηκαν την υπογραφή τους στη μεταβατική συμφωνία του 2017 για επαναφορά της ΑΤΑ στη φιλοσοφία της και αγνόησαν ότι η αγοραστική αξία των μισθών των εργαζομένων, λόγω πληθωρισμού, μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο, κατά 8,71%», λένε οι συντεχνίες.

Και οι εργοδότες απαντούν:

«Aδυνατούν οι επιχειρήσεις που μάχονται για την επιβίωση τους, να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος, από τη στιγμή που θα παραχωρήσουν ποσοστό 4,36% ΑΤΑ, πλην όλων των άλλων συνεισφορών, φόρων και τελών, που επιβαρύνουν το μισθολόγιο τους κάθε μήνα».

Ανοικτό παράθυρο, χλωμή η προοπτική

Η κήρυξη χθες του αδιεξόδου από τον ΥΠΕΡΓ ήταν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η συνάντηση του με τις ηγεσίες των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ισόγειο του ΥΠΕΡΓ κράτησε μόλις 27 λεπτά.

«Κρίνω ότι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ σας είναι τόσο μεγάλη, που δεν μου δίνει καμία δυνατότητα να υποβάλω πρόταση», τόνισε απευθυνόμενος στις ηγεσίες των εργοδοτών και των συντεχνιών ο κ. Κούσιος, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του, γιατί δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθούν οι μεταξύ τους διαφορές.

Σημειώνεται ότι η γραπτή δήλωση του ΥΠΕΡΓ προς τα ΜΜΕ, ήταν ήδη έτοιμη και δόθηκε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συνάντηση από την επικεφαλής του γραφείου του, ευθύς μετά που ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του.

Ο Κ. Κούσιος κάλεσε εκ νέου τους κοινωνικούς εταίρους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, επικαλούμενος τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τους.

Απαντώντας σε ερώτηση της StockWatch κατά πόσο αφήνει ανοικτό παράθυρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, τουλάχιστον πριν να ξεσπάσει η παναπεργία της 26ης Ιανουαρίου, ο ΥΠΕΡΓ ήταν σαφής:

«Να θεωρήσετε δεδομένο ότι μέχρι την ημερομηνία που θα παραδώσω το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΡΓ δεν θα αφήσω ούτε λεπτό, χωρίς να το αξιοποιήσω εκτελώντας τα καθήκοντα μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταβάλω κάθε προσπάθεια για να μπορέσουν οι κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν σε συμφωνία».

Ο κ. Κούσιος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το χρονικό περιθώριο που απομένει είναι περιορισμένο, λόγω των προεδρικών εκλογών και οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν του δίνουν πολλές δυνατότητες.

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΑΤΑ θα αποτελέσει «προίκα» για την επόμενη κυβέρνηση ο ΥΠΕΡΓ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι «αντίθετα, θα είναι βαρίδι».

«Αυτό που έχει σημασία, είναι η διατήρηση της εργατικής ειρήνης, ανεξάρτητα ποια είναι η κυβέρνηση. Το θέμα της ΑΤΑ μας αφορά όλους και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», παρατήρησε.

ΠτΔ: Κρατά αποστάσεις από την καυτή πατάτα της ΑΤΑ

Ο ΥΠΕΡΓ, που επιβεβαίωσε χθες στη StockWatch τη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με την ΑΤΑ, φαίνεται ότι θα κρατήσει, στο παρόν στάδιο, την επίμαχη εργατική διαφορά κοντά του, παρά το αδιέξοδο που έχει προκύψει.

Οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι ο ΠτΔ, παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνεται, ωστόσο, δεν θα ήθελε να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ν. Αναστασιάδης, κρατά ίσες αποστάσεις, λόγω των εξαιρετικών καλών σχέσεων που είχε διαχρονικά και καθ’ όλη της διάρκεια της 10ετούς του θητείας στην Προεδρία, τόσο με τους εργοδότες, όσο και με τις συντεχνίες.

Ο ΠτΔ, σημείωσαν, είχε και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του ΥΠΕΡΓ.

Εξήγησαν ότι η εργατική διαφορά για την ΑΤΑ, είναι θέμα για το οποίο οι δύο κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να βρουν τη λύση μεταξύ τους.

Ο ΥΠΕΡΓ, που κλήθηκε χθες να σχολιάσει κατά πόσο θα ήταν δυνατό να υποβάλει πρόταση με χαρακτήρα «take it or leave it», υπέδειξε ότι δεν είναι ο ίδιος ή το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφασίζουν για την ΑΤΑ, όπως είχε γίνει με τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

«Δεν έχω την αρμοδιότητα, ούτε τη νομική εξουσιοδότηση να αποφασίσω, είτε εγώ, είτε το Υπουργικό Συμβούλιο για την ΑΤΑ», ανέφερε ο ΥΠΕΡΓ, ο οποίος επεσήμανε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μία πρόταση του θα απορριπτόταν και από τις δύο πλευρές.

Powered byLimassol Today - Muskita

Πηγήstockwatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης