Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΤο Bitcoin εκτινάσσεται καθώς το ρούβλι πέφτει

Το Bitcoin εκτινάσσεται καθώς το ρούβλι πέφτει

Τι ρόλο παίζoυν τα κρυπτονομίσματα στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Ενώ το ρούβλι της Ρωσίας λυγίζει κάτω από τις οικονομικές κυρώσεις, το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα αυξάνονται, υποκινώντας τις εικασίες ότι η χρήση τους θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τον οικονομικό αποκλεισμό της Δύσης.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε σωρεία οικονομικών κυρώσεων από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας το ρωσικό νόμισμα να πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και αυξάνοντας το φάσμα του υπερπληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, οι συναλλαγές κρυπτογράφησης έχουν αυξηθεί, με την Ουκρανία να ζητά δωρεές σε ψηφιακά νομίσματα για να στηρίξει την πολεμική της προσπάθεια και να έχει συγκεντρώσει 35 εκατομμύρια δολάρια (31,5 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic.

Τα κρυπτονομίσματα αξίζουν περισσότερο από ρούβλια

Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin παγκοσμίως υπερβαίνει πλέον αυτή του ρουβλίου, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.

Αυτό σημαίνει ότι όλο το Bitcoin που διακινείται παγκοσμίως αξίζει, μαζί, περισσότερο από όλα τα ρούβλια που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται επί του παρόντος στην 17η θέση σε αγοραία αξία, πίσω από το μπατ Ταϊλάνδης και το μεξικάνικο πέσο. Το ρούβλι αξίζει τώρα ακόμη λιγότερο από το Dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που αρχικά δημιουργήθηκε ως ένα αστείο που κοροϊδεύει την άγρια κερδοσκοπία γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Προχθές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ανακοίνωσε ότι η χώρα του δέχεται τώρα επίσης δωρεές σε Dogecoin, που ονομάζεται επίσης «νόμισμα meme».

Τον Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νόμο που νομιμοποιεί τη χρήση κρυπτονομισμάτων και η χώρα κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο όσον αφορά την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων blockchain Chainalysis.

Το ρούβλι λυγίζει υπό κυρώσεις

Οι δυτικοί σύμμαχοι προσπάθησαν να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την επίθεσή της με σκληρές οικονομικές κυρώσεις, αποκλείοντας ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και παγώνοντας τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Οι κυρώσεις οδήγησαν το ρούβλι να πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και ώθησαν τους Ρώσους να κάνουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να κάνουν ανάληψη μετρητών. Καθώς η αξία του ρουβλίου πέφτει και ο κίνδυνος υπερπληθωρισμού αυξάνεται, η ρωσική κεντρική τράπεζα κινήθηκε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 20% τη Δευτέρα.

Η ΕΕ διερευνά τη χρήση κρυπτογράφησης για παράκαμψη κυρώσεων

Καθώς περισσότεροι Ρώσοι μπορεί τώρα να μπουν στον πειρασμό να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τα συναλλάγματα κρυπτονομισμάτων να μπλοκάρουν Ρώσους χρήστες και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με αυτά. Πολλές ανταλλαγές τους απέρριψαν, και αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Τα κρυπτονομίσματα είναι από το σχεδιασμό τους ένας τρόπος παράκαμψης των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η αυξανόμενη επιτυχία τους έχει προκαλέσει νευρικότητα στις δυτικές κυβερνήσεις. Η Ρωσία είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος “εξορυκτής” Bitcoin στον κόσμο. Και το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει την εξόρυξη Bitcoin στο παρελθόν για να παρακάμψει τα εμπορικά εμπάργκο. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχονται ότι η εξόρυξη και η εμπορία των κρύπτο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομευθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία και λένε ότι το εξετάζουν.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δρόμοι για παράκαμψη και διάφορες προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων.
Το εξετάζουμε”

δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Powered by epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης