Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΤο headquartering σώζει τον κλάδο ακινήτων

Το headquartering σώζει τον κλάδο ακινήτων

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων και το headquartering, φαίνεται να σώζουν τον τομέα ακινήτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι νέες ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις για προσέλκυση ξένων επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου με την παράλληλη ενίσχυση του headquartering που προωθεί η κυβέρνηση, φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, διευκρίνισε ότι «μετά την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος όλοι ανέμεναν μια κάθετη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων και ιδιαίτερα στα πολυτελή και ακριβά ακίνητα τα οποία επέλεγαν οι επενδυτές στο πλαίσιο του ΚΕΠ» παρ’ όλα αυτά σημείωσε, «φαίνεται ότι δούλεψε πολύ καλά το σχέδιο για εγκατάσταση της έδρας ξένων εταιρειών στην Κύπρο, το λεγόμενο headquartering το οποίο ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στα καλής ποιότητας ακίνητα».

Επεσήμανε ότι με τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση τόσο για τους επαγγελματίες υψηλού βιοτικού επιπέδου και με εξειδίκευση που βρίσκονται ή επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο αλλά και στις οικογένειες τους θα αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση για αγορά ή ενοικίαση καλής ποιότητας διαμερισμάτων και γραφείων.

Υποστήριξε ακόμη ότι «οποιαδήποτε νέα κίνητρα με στόχο να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση διότι οι ξένοι που έρχονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο δεν ενισχύουν μόνο την αγορά ακινήτων αλλά και τον τομέα της εκπαίδευσης διότι επιλέγουν τα ξενόγλωσσα ιδιωτικά σχολεία, τα εστιατόρια και γενικά την οικονομία επειδή πρόκειται για υψηλόμισθα στελέχη τα οποία ξοδεύουν».

Αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες τεχνολογίας και υψηλής εξειδίκευσης

Ο CEO του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας είπε ότι «το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται κυρίως από εταιρείες τεχνολογίας και υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προχωρούν στην επιλογή της Κύπρου ως προορισμού για εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού μας μοντέλου και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης με οριζόντια οφέλη για όλους τους τομείς της οικονομίας».

Τόνισε επίσης ότι «οι κινήσεις της κυβέρνησης οι οποίες βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα της ως επενδυτικού προορισμού  αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου της και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης με οριζόντια οφέλη για όλους τους τομείς της οικονομίας».

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στο διεθνές πολιτικοοικονομικό επίπεδο, η χώρα μας προχωρεί σε ουσιαστικές κινήσεις που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητά της ως επενδυτικό προορισμό».

Θετικές οι ρυθμίσεις

Ο διευθυντής της εταιρείας PCMK Holdings Ltd Πόλυς Κουρουσίδης, χαρακτήρισε πολύ θετικές τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας από μια άλλη οπτική το όλο ζήτημα είπε ότι «με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την εγκατάσταση τους στην Κύπρο δεν θα αυξηθούν μόνο τα κρατικά έσοδα αλλά θα αυξηθεί και ο πληθυσμός της Κύπρου».

Τόνισε ότι «πρέπει να δώσουμε αυτά τα κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε νέους μορφωμένους ανθρώπους που θα έρθουν να δραστηριοποιηθούν και να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην εγχώρια αγορά».

Υποστήριξε ακόμη ότι όσο αυξάνεται η κάθοδος ξένων που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο θα ανεβαίνει και η ζήτηση κατ’ αρχήν για ενοικίαση με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς και τα ενοίκια των διαμερισμάτων και κατοικιών, για το λόγο αυτό εισηγήθηκε όπως δοθούν κίνητρα για ανέγερση κτηρίων προς ενοικίαση.

«Μεταξύ των εισηγήσεων μας είναι η παραχώρηση 20% επιπλέον συντελεστή δόμησης ως αντιστάθμισμα του 19% φόρου προστιθέμενης αξίας, (ΦΠΑ) σε όσους θα κτίσουν ακίνητα μόνο για ενοικίαση».

Ο μεσίτης και μέλος του ΔΣ του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Άντης Τηλεμάχου, εξέφρασε την ελπίδα να ψηφίσει το νομοσχέδιο η Βουλή διότι όπως είπε «θα συμβάλει και στην πώληση των πολυτελών διαμερισμάτων που παραμένουν αδιάθετα στους πύργους στη Λεμεσό διότι οι ιδιοκτήτες developers σχεδιάζουν τη μετατροπή των διαμερισμάτων σε πολυτελείς γραφειακούς χώρους».

Πρόνοιες νομοσχέδιου

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας χθες το νέο νομοσχέδιο είπε ότι αφορά 50% φορολογική έκπτωση για εργαζόμενους με περισσότερες από €55.000 ετήσιες απολαβές, ενώ επεκτείνεται το πλαίσιο από δέκα έτη, που ισχύει σήμερα, σε δεκαεπτά έτη, αρχής γενομένης του έτους έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55.000, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη πριν την έναρξη της εργοδότησης τους στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δίνεται επίσης χαριστική περίοδος δύο ετών για νέους εργαζομένους και για υφιστάμενους έξι μήνες για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης στις περιπτώσεις που η αμοιβή από εργοδότηση ξεκίνησε με χαμηλότερο ποσό των €55.000.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήStockwatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης