Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΤριήμερη θα είναι η συζήτηση των προϋπολογισμών κι αρχίζει Τρίτη

Τριήμερη θα είναι η συζήτηση των προϋπολογισμών κι αρχίζει Τρίτη

Αρχίζει την Τρίτη στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό και Πέμπτη απόγευμα θα ψηφιστεί

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Η συζήτηση ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την ψήφιση που προγραμματίζεται για μετά τις έξι το απόγευμα.

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα 11.759,3 δις και έξοδα 11.296,0 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δις δηλαδή 1.7%  του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ. και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025.

Η συζήτηση σήμερα αρχίζει στις τρεις το απόγευμα και αναμένεται να κρατήσει 4 ώρες και 10 λεπτά.

Θα αρχίσει, με βάση τον προγραμματισμό, με συνοπτική αναφορά στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών από την Πρόεδρό της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και θα συνεχιστεί με ομιλίες των αρχηγών/ή και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Έχει δοθεί χρόνος 40 λεπτών στους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και από 30 λεπτά στους αρχηγούς των υπολοίπων.

Την Τετάρτη η πρωινή συζήτηση ορίστηκε για τις 9 το πρωί. Θα υπάρξει διακοπή στη μία μετά το μεσημέρι και έναρξη το απόγευμα στις 3 έως τις 8 το βράδυ. Δεκαέξι είναι οι ομιλητές της πρωινής συζήτησης και 20 της απογευματινής.

Την Πέμπτη από τις 3 μέχρι τις 6 θα συνεχιστεί η συζήτηση και η ψήφιση είναι προγραμματισμένη για μετά τις έξι. Πέραν του ΔΗΣΥ, πληροφορίες φέρουν και το ΔΗΚΟ αλλά και την ΔΗΠΑ, να τάσσονται υπέρ της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού. Τον προϋπολογισμό έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το ΑΚΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θα ανακοινώσουν την τελική τους στάση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Το ΥΠΟΙΚ με επιστολή ζήτησε την εξαίρεση σειράς κονδυλίων από τη δέσμευσή τους (σταύρωμα) από τη Βουλή, προκειμένου να μην επηρεαστεί η λειτουργία της κρατικής μηχανής και οι εκτελέσεις κάποιων συμβολαίων τους επόμενους μήνες, λόγω των προεδρικών εκλογών.

Το σταύρωμα κονδυλίων προϋποθέτει την ενημέρωση και αποδέσμευσή τους από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ωστόσο λόγω των προεδρικών εκλογών, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι κλειστή μέχρι τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αποδέσμευσή τέτοιων κονδυλίων μέχρι το άνοιγμα της Βουλής.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης