Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMY«Βαρύ» χειμώνα για τους καταναλωτές φέρνει η ακρίβεια

«Βαρύ» χειμώνα για τους καταναλωτές φέρνει η ακρίβεια

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για είδη πρώτης ανάγκης - Χωρίς τέλος οι αυξήσεις τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρισμό και βασικά προϊόντα

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Έρχεται ίσως ο δυσκολότερος χειμώνας για τους καταναλωτές δηλώνει στην ιστοσελίδα μας ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, τονίζοντας παράλληλα ότι τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, καταδεικνύουν μεγάλη άνοδο τιμών σε μια σειρά από βασικά αγαθά.

Σε δηλώσεις του στο Limassol Today ο κ. Δρουσιώτης εξηγεί ότι η άνοδος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών σε αρκετά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

«Για μια σειρά από λόγους οι καταναλωτές θα κληθούν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και ίσως τους επόμενους μήνες κληθούν να αποφασίσουν τι θα αγοράσουν και τι θα αφήσουν πίσω», σημειώνει. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδέσμου Πρατηριούχων, το τοπίο είναι ζοφερό και σε ό,τι αφορά τις τιμές και στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο απαραίτητο για τον χειμώνα πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αύξηση.

Μέχρι 57% άνοδος στις τιμές σε οκτώ μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και δεδομένα που διατηρεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών οι τιμές Σεπτεμβρίου του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 παρουσιάζουν άνοδο ως εξής: 

 • Σπορέλαια (λάδια)  – 57%
 • Υπηρεσίες καταλυμάτων (ξενοδοχεία, μοτέλ) – 52%
 • Πατάτες – 36%
 • Ζάχαρη – 36%
 • Βοδινό μοσχάρι – 30%
 • Χαρτικά είδη (χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας κλπ) – 26%
 • Ζυμαρικά – 22%,
 • Κάρβουνο – 22%,
 • Πουλερικά – 20%
 • Ρύζι – 15%,
 • Εμφιαλωμένο νερό –  15%,
 • Αυγά – 14%
 • Διάφορα είδη κρέατος 14%.

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι της αύξησης που παρατηρείται στις τιμές των περισσοτέρων προϊόντων, ο κ. Δρουσιώτης εξηγεί ότι όλες οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στις παράλληλες αυξήσεις των καυσίμων κίνησης και του ρεύματος, αφού είναι από τους κυριότερους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος.

Σημειώνει επίσης, ότι παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στην ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όπως αναφέρει αύξηση στην τιμή αγοράς με δολάριο της τάξης του 25%. «Επειδή αγοράζουμε τα πάντα σε δολάριο, πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένα εμπόρευμα άξιζε 1000 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα θα αξίζει 1250 ευρώ», εξηγεί. Στην ουσία σημειώνει ο κ. Δρουσιώτης, η αξία του ευρώ έχει πέσει αρκετά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σχέση με την τιμή του δολαρίου.

Αυξήσεις φωτιά σε ηλεκτρισμό- καύσιμα

Πέραν των βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου, παρατηρήθηκαν μεγάλες αυξήσεις και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  και των καυσίμων. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα:

 • Στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων υπήρξε αύξηση 38 σεντ το λίτρο
 • Στο πετρέλαιο κίνησης παρατηρήθηκε αύξηση 69 σεντ το λίτρο
 • Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στο πετρέλαιο θέρμανσης που φθάνει τα 117 σεντ το λίτρο. Για να γεμίσει κανείς το ντεπόζιτο του, εάν έχει αδειάσει πλήρως από την περσινή χρονιά, θα χρειαστεί τουλάχιστον 450 ευρώ, εξηγεί ο κ. Δρουσιώτης. Όπως εξηγούν στην ιστοσελίδα μας κοινοτάρχες, ήδη αρκετοί κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων αναμένεται να εξεύρουν άλλους τρόπους για την θέρμανση τους σπιτιού τους κατά τους χειμερινούς μήνες όπως το τζάκι ή κλιματισμός.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα παρατηρήθηκε αύξηση 70% στους λογαριασμούς. Το κόστος αυτό μετακυλίεται στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με τη διαφορά ότι οι πολίτες θα το πληρώσουν διπλά μέσω της ταυτόχρονης αύξησης στις τιμές των προϊόντων.

Νέες αυξήσεις λόγω μειωμένης παραγωγής;

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι δεν αναμένεται μείωση των τιμών στα καύσιμα, ενώ δεν αποκλείεται και νέα άνοδος. Εξήγησε ότι πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει αποφασίσει ο ΟΠΕΚ από το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η μείωση στην προσφορά σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα, σημειώνει ο κ. Χριστοδούλου.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την αύξηση ή την μείωση τιμών των καυσίμων, σημείωσε σε δηλώσεις του ο Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Ανδρέας Χρίστου. Οι εταιρείες τιμολογούνται και εισάγουν καύσιμα βάσει του χρηματιστηριακού δείκτη Platts o οποίος υπόκειται στις διεθνής διακυμάνσεις και άρα οι εταιρείες τιμολογούνται βάσει των αυξομειώσεων που καταδεικνύει ο δείκτης. Πρόσθεσε πως η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή προβαίνει σε συνεχείς ελέγχους  και πως οι αυξήσεις στα καύσιμα τη δεδομένη στιγμή, βάσει της φόρμουλας που χρησιμοποιείται για έλεγχο, θεωρούνται λογικές και μέσα στο πλαίσιο των αποκλίσεων. Στην Κύπρο παρά τις αυξήσεις που καταγράφηκαν, είμαστε σε αρκετά καλή θέση, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, είπε ο κ. Χρίστου.

Μείωση του πληθωρισμού

Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται η μείωση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε στην Κύπρο τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού στην Κύπρο βρισκόταν τον Σεπτέμβριο στο 9,0%, λίγο πιο κάτω από τους μέσους όρους ευρωζώνης που βρίσκεται στο 9,9%. Ο πληθωρισμός στην Κύπρο σημείωσε τον Σεπτέμβριο μείωση σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο που βρισκόταν στο 9,6%. Σημειώνεται ωστόσο ότι τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς ο πληθωρισμός στην Κύπρο βρισκόταν μόλις στο 3,6%.

Οι χαμηλότεροι ετήσιοι δείκτες πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Μάλτα (7,4%) και τη Φινλανδία (8,4%). Οι υψηλότεροι δείκτες καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), στη Λιθουανία (22,5%) και στη Λετονία (22,0%). Συνολικά καταγράφηκε πτώση του ετήσιου πληθωρισμού σε έξι κράτη μέλη και άνοδος σε 20.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης