Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣ680 κιλά σκουπίδια μαζεύτηκαν από τον βυθό και την ακτή στο «Δασούδι»

680 κιλά σκουπίδια μαζεύτηκαν από τον βυθό και την ακτή στο «Δασούδι»

Σκουπίδια να φαν κι οι θάλασσες… Πάνω από το 80% των σκουπιδιών που ανασύρθηκαν από τον βυθό, προέρχονταν από οικοδομικά υλικά

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

«Σκουπίδια να φαν κι οι θάλασσες…» είναι η λεζάντα που θα μπορούσαν να  βάλουν στην εικόνα που κατέγραψαν οι δύτες του Blue Thunder Diving, που βούτηξαν την περασμένη Πέμπτη στα νερά της Λεμεσού, συμμετέχοντας σε εκστρατεία καθαριότητας του βυθού και της παραλίας στο «Δασούδι».

Η εκστρατεία διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «Ακτή» υλοποιώντας το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για την κατηγοριοποίηση των σκουπιδιών, σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και της Alliance Francaise de Limassol, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου και φέτος έχει ως σύνθημα την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Συνολικά 680 κιλά σκουπίδια συγκεντρώθηκαν μέσα σε διάστημα μόλις μισής ώρας από τους 105 εθελοντές (μεταξύ των οποίων και 77 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Γερμασόγειας) που συμμετείχαν στην εκστρατεία, στόχος τη οποίας ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην υπεύθυνη χρήση των πλαστικών.

Πάνω από το 80% των σκουπιδιών που ανασύρθηκαν από τον βυθό, προέρχονταν από οικοδομικά υλικά, ενώ τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν από την ακτή, αποτελούνταν κυρίως από πλαστικά μιας χρήσης και αποτσίγαρα.

Limassol Today - 2 023

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet Catalano, η οποία ανέφερε πως «η συμμετοχή αυτή απηχεί τη δέσμευση της Γαλλίας για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, η οποία αποτελεί πραγματική μάστιγα για τα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι το 2022, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, 175 χώρες ψήφισαν υπέρ της αρχής μιας παγκόσμιας συνθήκης για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης μέχρι το 2040.

Εξάλλου η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ακτής», Ξένια Λοϊζίδου, επισημαίνοντας ότι φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2023 είναι η ανάληψη δράσης κατά της πλαστικής ρύπανσης και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, ανέφερε ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και έχουν ήδη εισέλθει στην διατροφική αλυσίδα.

Limassol Today - 3 013

«Οι θάλασσές μας έχουν μετατραπεί σε πλαστική σούπα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λοιζίδου, τονίζοντας ότι «μόνο αν συνεργαστούμε όλοι μαζί μπορεί ο πλανήτης να βάλει τέλος στην πλαστική ρύπανση».

Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη μιας παγκόσμιας συνθήκης για την απαγόρευση των πλαστικών αποβλήτων για την προστασία της υγείας και των οικοσυστημάτων, ειδικά της Μεσογείου.

Limassol Today - 1 022

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης