Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑγία Φύλα: η αδικημένη «κόρη» της Λεμεσού

Αγία Φύλα: η αδικημένη «κόρη» της Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Ξεκινούν το πρωί να πάνε στις δουλειές τους, οπλισμένοι με όση υπομονή μπορεί να διαθέτουν, όμως είναι αρκετά λίγα μέτρα διαδρομής για να γίνουν τα νεύρα σμπαράλια. Το ίδιο συμβαίνει και τα μεσημέρια και τα απογεύματα. Μια σωματική και ψυχική δοκιμασία που την βιώνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες που είναι αναγκασμένοι να διακινούνται στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Αγίας Φυλάξεως.

Το μεγαλύτερο τίμημα αυτής της κατάστασης, πληρώνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Αγίας Φύλας οι οποίοι υποβάλλονται επιπλέον και στο μαρτύριο του  θορύβου αλλά και των καυσαερίων που προκαλούν στην περιοχή τους οι ουρές χιλιομέτρων από κάθε είδους τροχοφόρα.

Το κυκλοφοριακό, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προτάσσουν, κάτοικοι και οργανωμένα σύνολα της Αγίας Φύλας οι οποίοι μίλησαν στο Limassol today, εκφράζοντας απογοήτευση και αγανάκτηση που «ενώ συζητείται εδώ και χρόνια, με αρμόδιους υπουργούς και άλλους κρατικούς φορείς, ωστόσο, πέραν από κάποιες μεσοβέζικες και αναποτελεσματικές ενέργειες, δεν έχει γίνει ακόμα κάτι που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα».

Limassol Today - Αγία Φύλα Έξυπνα φώτα

Έντονα όμως παράπονα εκφράζονται και για μια σειρά άλλα ζητήματα που εκκρεμούν στην Αγία Φύλα η οποία, αν και ανέκαθεν αποτελούσε την μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό κοινότητα-συνοικία, είναι «η πιο αδικημένη κόρη της Λεμεσού», όπως  χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε.

Τα προβλήματα που απαριθμούνται, έχουν να κάνουν με χώρους πρασίνου οι οποίοι αντί να διαμορφωθούν σε πάρκα, παραμένουν αναξιοποίητοι αλλά και με το γεγονός ότι σε ολόκληρη την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται αρκετά οργανωμένα σύνολα σε διάφορους τομείς, δεν υπάρχει ένας δημόσιος χώρος για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα τόσο προς στον Δήμο Λεμεσού όσο και σε άλλους φορείς. Στα πάγια αιτήματα περιλαμβάνεται βέβαια και  η δημιουργία Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίας Φύλας στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εμφανίζονται όμως οι κάτοικοι της περιοχής, ικανοποιημένοι που, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, ξεκίνησαν τα έργα ανάπλαση στον πυρήνα της παλιάς κοινότητας, κάτι που δημιουργεί την αισιοδοξία  ότι η Αγία Φύλα θα μπορέσει να αποκτήσει μια άλλη πιο ελκυστική εικόνα. Εκφράζονται, ωστόσο και κάποιες επιφυλάξεις «αν θα τελειώσει στον καιρό του το έργο», με βάση και την εμπειρία που υπάρχει από άλλα παρόμοια έργα για τα οποία δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα.

Limassol Today - Assets Gallery 2974 39992

Σε ότι αφορά ειδικότερα το κυκλοφοριακό, καθολική και έντονη είναι η απαίτηση της Αγίας Φύλας, ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει κυβέρνηση και Δήμος να αποφασίσουν και να θέσουν σε εφαρμογή εισηγήσεις που βρίσκονται ενώπιον τους οι οποίες δημιουργούν δυνατότητες για επίλυση του προβλήματος. Γιατί, όπως τονίζουν, αν αφεθεί η κατάσταση να διαιωνίζεται, αυτό θα συνιστά καταστροφή σε διάφορα επίπεδα για την Αγία Φύλα.

Χαρακτηρίζοντας «απελπιστική την κατάσταση», η κοινοτάρχης της περιοχής Μαρία Παναγιωτίδου, επισημαίνει ότι το κυκλοφοριακό συζητήθηκε πολλές φορές και με τον Δήμαρχο και με τον Υπουργό Μεταφορών. «Ο κ. Καρούσος επιμένει ότι τα έξυπνα φώτα στον κυκλικό κόμβο έχουν βοηθήσει όμως ο κόσμος τα θεωρεί αναποτελεσματικά και εκτιμά ότι φταίνε τα φανάρια για το γεγονός ότι σχηματίζονται τόσο μεγάλες ουρές αυτοκινήτων».

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόβλημα έχει την πηγή του στο ότι η Αγία Φύλα αριθμεί σήμερα πέραν των 20.000 κατοίκων και συνεχώς αναπτύσσεται οικιστικά, σημειώνει και το γεγονός ότι  μέσα από την περιοχή διακινείται καθημερινά από και προς της πόλη, πολύς κόσμος που διαμένει σε αρκετά χωριά που βρίσκονται βόρεια της Αγίας Φύλας.

Ψάχνουν την λύση σε κατασκευή υπέργειας διάβασης

Κατά την επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού στην Αγία Φύλα, εξετάστηκαν επιτόπου κάποια σημεία για το ενδεχόμενο να γίνουν υπόγειες ή και υπέργειες διαβάσεις. Το ένα σημείο είναι στην εκκλησία Αγίου Αρσενίου (απέναντι από το Τσίρειο Στάδιο) όμως «καταλήξαμε ότι δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί υπόγεια διάβαση λόγω των οχετών και άλλων δεδομένων ενώ απαγορευτική είναι και μια υπέργεια διάβαση λόγω των φοιτητικών εστιών της Αρχιεπισκοπής». Μια δεύτερη επιλογή αφορά υπέργεια διάβαση σε σημείο κοντά στον κυκλικό κόμβο Μέσα Γειτονιάς που «βγαίνει από την οδό Λαμπέτη για να ενωθεί με την Κωστή Παλαμά. «Πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορεί  να γίνει αλλά βρισκόμαστε ακόμα  στο περίμενε της απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών και του Δήμου Λεμεσού».

Την δημιουργία της υπέργειας διάβασης σαν την καλύτερη λύση για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, υποδεικνύει και o Μιχάλης Μιχαήλ ο οποίος, ως βέρος Αϊφυλιώτης που διαχρονικά «τρέχει» για τα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή, εκφράζει την άποψη ότι «όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν δόθηκε λύση με την εγκατάσταση των έξυπνων φώτων στο κόμβο».

Τονίζοντας την ανάγκη όλοι οι αρμόδιοι φορείς να προβληματιστούν περισσότερο, γιατί «αν συμβεί κάτι στην Αγία Φύλα που θα πρέπει να κινητοποιήσει μαζικά τον κόσμο, φανταστείτε τι κατάσταση θα δημιουργηθεί», ο κ. Μιχαήλ στιγματίζει το γεγονός ότι «προτάσεις που υποβάλαμε στον Υπουργό όταν ήρθε στην Αγία Φύλα, απορρίφθηκαν από κάποιους υπηρεσιακούς που συνόδευαν». Και αναφέρει ως παράδειγμα τη πρόταση για την δημιουργία διεξόδου μέσω ενός παράλληλου δρόμου με τον αυτοκινητόδρομο και μέσω υπέργειας γέφυρας να γίνεται σύνδεση με την οδό Κωστή Παλαμά που καταλήγει σε διασταύρωση στην Σπύρου Κυπριανού και έχει ως προέκταση την οδό Αγίου Νεκταρίου (ανατολικά των Λανιτείων).

Στην επιτακτική ανάγκη για επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αναφέρονται και οι επιστολές που απέστειλε ο «Σύνδεσμος Φίλων Αγίας Φύλας», στους τρεις βασικούς υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ. Κώστα Χαραλαμπίδης «ζητούμε από όποιον θα εκλεγεί να δει με  σοβαρότητα το πρόβλημα και να διευθετήσει συνάντηση με το νέο Υπουργό Μεταφορών για επιτόπια επίσκεψη και τροχοδρόμηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων».

Limassol Today - Dav

Ζητούν το παλιό κτήριο της ΣΠΕ για Πολιτιστικό Κέντρο

Πεποίθηση και παράπονο των κατοίκων της Αγίας Φύλας, είναι ότι η περιοχή τους αδικήθηκε κατάφωρα όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά πρόσφερε και προσφέρει οικονομικά και με πολλούς άλλους τρόπους στην Λεμεσό.

«Είναι απαράδεκτο το ότι παρά τον μεγάλο πληθυσμό της και την πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση που αναπτύσσει, η Αγία Φύλα αποτελεί σήμερα την μοναδική ίσως κοινότητα σε όλη την Κύπρο όπου δεν υπάρχει ένα Πολιτιστικό Κέντρο για να μπορούν να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν κόσμο», αναφέρει ο Μιχάλης Μιχαήλ.

Το θέμα αυτό, έχει τεθεί επανειλημμένα από τα οργανωμένα σύνολα χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Εδώ και τρία χρόνια, όπως επισημαίνει και ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου Φίλων Αγίας Φύλας» , τόσο ο Σύνδεσμος όσο και άλλα οργανωμένα σύνολα, έχουν αποταθεί στον Δήμο Λεμεσού, τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων,  με αίτημα να μην εκποιηθεί το  παλιό  πετρόκτιστο κτήριο της ΣΠΕ Αγίας Φύλας στην κεντρική οδό 1ης Απριλίου το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χέρια της ΚΕΔΙΠΕΣ. «Εκείνο που ζητούμε και το δικαιούμαστε, είναι να  παραχωρηθεί το κτήριο σε πρώτη  φάση στον Δήμο Λεμεσού και μελλοντικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Φύλας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπίδης.

Limassol Today - Dav

Χώροι πρασίνου περιμένουν να γίνουν πάρκα

Ένα άλλο θέμα που έντονα τίθεται από τους κατοίκους είναι και η ανάγκη να διαμορφωθούν σε πάρκα, χώροι οι οποίοι είναι καθορισμένοι γι’ αυτό το σκοπό.

Όπως αναφέρεται, η Αγία Φύλα έχει τα περισσότερα πάρκα από όλη την υπόλοιπη Λεμεσό κι αυτό επειδή υπάρχει μια συνεχής οικιστική ανάπτυξη μέσα από την οποία  επιβάλλεται στην διαδικασία διαχωρισμού οικοπέδων να παραχωρείται χώρος πρασίνου.

Όμως οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους, τόσο στην περιοχή της Λευκοθέας όσο και της Εκάλης, αφέθηκαν στην εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να πνίγονται στα χόρτα και να έχουν καταντήσει σημεία απόρριψης κάθε είδους άχρηστων αντικειμένων.

Και αναρωτιέται ο κόσμος γιατί δεν δίνονται κάποιοι από αυτούς τους χώρους στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχει διαμόρφωση και συντήρηση τους και να μπορούν να λειτουργούν ως πραγματικά πάρκα προς όφελος των περιοίκων. Προς τούτο, επικαλούνται και πρακτική την οποία έχει εφαρμόσει και συνεχίζει να εφαρμόζει σε συγκεκριμένες περιοχές του ο Δήμος Ύψωνα, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση από εταιρείες και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Limassol Today - Dav

Περιμένουν πως και πως την ανάπλαση

Ένα έργο που  περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια  οι κάτοικοι της περιοχής και το οποίο επιτέλους ξεκίνησε να υλοποιείται, είναι η ανάπλαση του κέντρου της κοινότητας που θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη στον ιστορικό πυρήνα της Αγίας Φύλας.

Το έργο, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Μιχαήλ, σχεδιάστηκε πριν από αρκετά χρόνια και θα ξεκινούσε η υλοποίηση του επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου αλλά, «κουρεύτηκε το σχετικό κονδύλι και έμεινε στα συρτάρια μέχρι πρόσφατα που αποφασίστηκε και η ξεκίνησε η κατασκευή του», εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση οπότε θα αρχίσει να αλλάζει και η όψη της περιοχής.

Limassol Today - Dav

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, όπως μας ανέφερε η κοινοτάρχης, το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί αυτό τον μήνα. Όμως «σε συνάντηση που είχαμε πριν λίγες μέρες με τον Δήμαρχο, ενημερωθήκαμε ότι έγιναν κάποιες αλλαγές και δόθηκε κάποια παράταση και συνεπώς θα παραδοθεί αυτό τον μήνα μόνο το τμήμα του έργου μπροστά από την εκκλησία».

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα σπίτια στο κέντρο της Αγίας Φύλας, η κ. Παναγιωτίδου, εκφράζει την ελπίδα ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάπλαση θα δοθούν κάποια κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να επιδιορθώσου τουλάχιστον τις εξωτερικές όψεις των οικοδομών τους.

Limassol Today - Dav

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης