Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑναμένεται «βροχή» εξωδίκων από τις νέες κάμερες τροχαίας

Αναμένεται «βροχή» εξωδίκων από τις νέες κάμερες τροχαίας

Σε λιγότερο από ένα μήνα τοποθετούνται κάμερες σε δύο σημεία στη Λεμεσό – Στους δρόμους ακόμα 16 κινητές κάμερες

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Τον ερχόμενο μήνα αρχίζει η τοποθέτηση σταθερών καμερών στη Λεμεσό, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσουν να «φωτογραφίζουν» οδηγούς. Οι παραβάσεις θα καταγράφονται από τις κάμερες αρχικά σε δοκιμαστική βάση, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του συστήματος φωτοεπισήμανσης που υπολογίζεται στις αρχές του νέου χρόνου. Για την πορεία εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης στην Κύπρο μιλά στο Limassol Today ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευρυπίδου. Από τα λεγόμενα του φαίνεται πως τα εξώδικα θα αυξηθούν κατά πολύ τους προσεχείς μήνες, εάν οι οδηγοί δεν είναι πιο προσεκτικοί, αφού οι λεγόμενες κινητές κάμερες (που μπορεί να καταγγείλουν οδηγούς σε οποιοδήποτε δρόμο) θα αυξηθούν από τέσσερις σε είκοσι.

Σε δύο σημεία στη Λεμεσό

«Σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε η ανάδοχος εταιρεία έχει υποχρέωση να παραδώσει ακόμα δεκαέξι κινητές κάμερες καθώς και σταθερές κάμερες σε ακόμα έξι σημεία», σημειώνει στην ιστοσελίδα μας ο κ. Ευριπίδου.  Σε ό,τι αφορά τις σταθερές κάμερες η εταιρεία έχει την ευθύνη τοποθέτησης σε ακόμα έξι διασταυρώσεις κύριων δρόμων. Σταθερές κάμερες θα τοποθετηθούν σε ακόμα τέσσερις διασταυρώσεις στην Λευκωσία και σε δύο διασταυρώσεις λεωφόρων στην Λεμεσό. 

Πιο συγκεκριμένα, στην Λεμεσό θα τοποθετηθούν σταθερές κάμερες στη διασταύρωση των λεωφόρων Μακαρίου Γ’ με Νίκου Παττίχη και Λεοντίου του Α΄ – (πιο γνωστά και ως φώτα της fairways). Το δεύτερο σημείο βρίσκεται επίσης επί της λεωφόρου Μακαρίου στην διασταύρωση της με την Αγίας Ζώνης (πιο γνωστά ως φώτα Αριέλ). Σε κάποια σημεία ειδικά στην Λευκωσία οι καινούριες κάμερες έχουν τοποθετηθεί και άρχισαν δοκιμαστικά να φωτογραφίζουν οδηγούς, για σκοπούς ελέγχου των συσκευών και του συστήματος για αυτά τα νέα σημεία, όπως μας εξηγεί ο κ. Ευρυπίδου. Προσθέτει ότι στην Λεμεσό θα τοποθετηθούν για δοκιμές τον επόμενο μήνα, ωστόσο θα υπάρξουν ανακοινώσεις πριν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των νέων καμερών.

125 χιλιάδες περιστατικά

Μέχρι στιγμής όπως μας ανέφερε ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου της Αστυνομίας καταγράφηκαν 125 χιλιάδες περιστατικά που είχαν να κάνουν με εντοπισμό του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Έχουν ταχυδρομηθεί 82 χιλιάδες. Από αυτά πέραν των  65 χιλιάδων αφορούν σε εξώδικα παραβατών οδηγών, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε επιστολές που αποστάλθηκαν σε εταιρείες, έτσι ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους ποιος οδηγούσε το εταιρικό όχημα, προκειμένου να εκδοθεί το εξώδικο στον οδηγό που χρησιμοποιούσε το όχημα την στιγμή της παράβασης. Υπενθυμίζεται ότι τα εξώδικα αυτά προέκυψαν από τη λειτουργεία των πρώτων τεσσάρων σταθερών καμερών που τοποθετήθηκαν στα φώτα τροχαίας στη συμβολή των Λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη (φώτα Χόντα) στη Λευκωσία και από τέσσερις κινητές κάμερες που «οργώνουν» ολόκληρη την Κύπρο.

Προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο έχουν επιλυθεί διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ο κ. Χάρης Ευρυπίδου σημειώνει ότι κάποια προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στην αρχή σε σχέση με λανθασμένες εκδόσεις εξωδίκων, έχουν λυθεί και τα λάθη που παρουσιάζονται είναι σχεδόν μηδενικά.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις αποστολής και παράδοσης των εξωδίκων, συνεχίζουν να υπάρχουν ζητήματα, αλλά έχουν ελαχιστοποιηθεί και καταβάλλεται προσπάθεια για να παραδίδονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ανέφερε, ενώ οι πιο πρόσφατες καταγγελίες αποστέλλονται πολύ πιο γρήγορα, πρόσθεσε.

Όπως μας εξηγεί ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας έχουν απομείνει κάποια παλαιότερα εξώδικα τα οποία σιγά σιγά αποστέλλονται και αυτά. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμούν περίπου 15 με 20 χιλιάδες εξώδικα που χρονολογούνται, πολλά από αυτά αφορούν τις καθημερινές καταγγελίες που γίνονται. Η Αστυνομία εκτιμά ότι περί το τέλος του μηνός θα εκμηδενιστούν οι καθυστερήσεις.

Διαδικασία αμφισβήτησης

Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν κατά καιρούς διαφωνίες με εξώδικα που δέχονται από κάμερες τροχαίας, αμφισβητώντας τις καταγγελίες. Όλοι οι οδηγοί έχουν την ευχέρεια να δουν ηλεκτρονικά τη φωτογραφία και τα στοιχεία του αδικήματος τους, σημειώνει ο κ. Ευρυπίδου. Εξηγεί παράλληλα ότι επειδή πρόκειται για εξώδικη ρύθμιση ο μόνος τρόπος για αμφισβήτηση της ποινής, είναι ο ενδιαφερόμενος/η να ακολουθήσει την δικαστική οδό, για να διαφανεί κατά πόσο έχει γίνει λάθος ή όχι. Ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας αρχηγείου σημειώνει ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης είναι ξεκάθαρο για  παραβιάσεις των φώτων τροχαίας ή του ορίου ταχύτητας.

Σε περιπτώσεις που έχει γίνει κάποιο λάθος, για παράδειγμα ο αποδέκτης του εξωδίκου να μην είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αφού προηγήθηκε μεταβίβαση), μπορεί να ενημερώσει την Τροχαία, είτε με email είτε με επιστολή, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την Αστυνομία. Σε αυτή την περίπτωση για ακυρωθεί το εξώδικο στο όνομα του πρώτου οδηγού και θα πρέπει να πληρωθεί από τον οδηγό στον οποίο μεταβιβάστηκε το όχημα τη δεδομένη περίοδο.

Οι περισσότεροι για όριο ταχύτητας

Σημειώνεται ότι περίπου ένας στους δύο οδηγούς στην Κύπρο έλαβαν φέτος εξώδικο, είτε από τα μέλη της Τροχαίας είτε από τις κάμερες. Από τα στοιχεία της Αστυνομίας τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή από την Υπουργό Δικαιοσύνης, φέτος, προκύπτει ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν 134.982 καταγγελίες οδηγών. Αν υπολογιστούν και οι 125.000 καταγραφές από τις κάμερες, καταγγέλθηκαν περίπου 260 χιλιάδες οδηγοί, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για τα κυπριακά δεδομένα. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (58.969) ενώ άλλες 5.870 αφορούν στη ζώνη ασφάλειας. Επίσης, καταγγέλθηκαν ακόμη 5.820 οδηγοί γιατί κρατούσαν κινητό εν ώρα οδήγησης. 3.309 καταγγελίες έγιναν για κατανάλωση αλκοόλ από οδηγούς.   

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης