Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑνάσα ζωής για την περιοχή Κοιλανίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ανάσα ζωής για την περιοχή Κοιλανίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Κάθε φορά που στην υποβαθμισμένη ύπαιθρο δημιουργείται μια υποδομή, αυτό εισπράττεται από τις τοπικές Αρχές και τους κάτοικους σαν ένα σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην ανάδειξη και την αναζωογόνηση της κοινότητας.

Αυτό ισχύει και για την ιστορική κοινότητα Κοιλανίου, η οποία μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων, είδε να παίρνει σάρκα και οστά ένα έργο που θεωρείται βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών προσδίδοντας στην κοινότητα έναν διαφορετικό αέρα, πέραν της μακραίωνης και ιστορία και παράδοσης που την χαρακτηρίζει.

Η επίσημη πλέον λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Παιδείας, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για το Κοιλάνι αλλά για την ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφερε στο Limassol today ο κοινοτάρχη Κυριάκος Χατζηχαραλάμπους, επισημαίνοντας ότι «καθημερινά έρχονται στο χωριό τουλάχιστον 50 μαθητές από όλη την Κύπρο που κινούνται μέσα στο χωριό και ενημερώνονται για την ιστορία, τις παραδόσεις αλλά και το φυσικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την περιοχή ενώ επιδίδονται σε δράσεις και σε γειτονικές κοινότητες… κάτι που ωφελεί γενικότερα την παραμελημένη ύπαιθρο…».

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου στεγάζεται στο παλιό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου το οποίο ανακαινίστηκε με κάποιες εξωτερικές προσθήκες που  δένουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και περιλαμβάνει αίθουσα προβολών και διαλέξεων, εργαστήριο υπολογιστών και αίθουσα εικαστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Ο εξωτερικός του χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται για υπαίθριους εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και για ξεκούραση και ψυχαγωγία των επισκεπτών, περιβάλλεται από αμπελώνα, βοτανικό κήπο και περιβόλι με χαρακτηριστικά δείγματα φυτών και δέντρων της περιοχής ενώ ένα τμήμα αποτελεί δασική έκταση.

Σε ότι αφορά την στελέχωση του, το Κ.Π.Ε. επανδρώνεται από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας με ειδικότητα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Πέραν από την παροχή περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τον πολιτισμό, την αμπελουργία, την οινοποιεία, τη βιοποικιλότητα, την παραδοσιακή και βιοκλιματική αρχιτεκτονική, την τοπική κοινωνία και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, η εκπαιδευτική παιδαγωγική ομάδα παρέχει καθοδήγηση και συμβουλευτική στήριξη σε θέματα που άπτονται της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών είναι σχολεία και άλλοι φορείς και οργανισμοί, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με την ίδια την κοινότητα για την διεξαγωγή διαφόρων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στα προγράμματα του Κ.Π.Ε. συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ομάδες μαθητών, φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.

Έτοιμα σχέδια για την δημιουργία και ξενώνων

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το Κ.Π.Ε. παρέχει αποκλειστικά μονοήμερα προγράμματα ενώ σε μελλοντική φάση προβλέπεται να ανεγερθούν σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα παρέχουν την δυνατότητα διήμερων και τριήμερων προγραμμάτων με διανυκτέρευση των επισκεπτών σε ξενώνες.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, υπάρχει ήδη ο χώρος και τα σχέδια για την δημιουργία 7 συνολικά ξενώνων  όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν γύρω στα 20 άτομα και γίνονται τώρα προσπάθειες για εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων από το Υπουργείο Παιδείας.

Με την δημιουργία των ξενώνων, όπως τονίζει ο κ. Χατζηχαραλάμπους, «θα δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και με ανάλογα περιβαλλοντικά κέντρα και φορείς όχι μόνο της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού, οπότε το όφελος θα είναι ακόμα πιο σημαντικό και θα αφορά και τις γύρω κοινότητες».

Να σημειωθεί ότι το Κ.Π.Ε. Κοιλανίου είναι ανοικτό καθημερινά καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα και την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού. Ωστόσο, σε μη εργάσιμο χρόνο μπορούν να διεξαχθούν σεμινάρια, εκδηλώσεις και συνέδρια μετά από συνεννοήση με το προσωπικό.

Συμπληρώθηκε το Κρατικό Δίκτυο Κ.Π.Ε.

Η ολοκλήρωση και η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κοιλάνι, όπως ανέφερε κατά την τέλεση των εγκαινίων ο Υπουργός Παιδείας, ήταν το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης, συλλογικής και συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλαν το Υπουργείο, το Κοινοτικό Συμβούλιο, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και άλλοι κοινοτικοί εταίροι.

Οι υποδομές για την  μετεξέλιξη του πρώην Δημοτικού Σχολείου σε Κ.Π.Ε. όπως σημείωσε ο κ. Προδρόμου, στοίχισαν 950.000 ευρώ, εκ των οποίων 550.000 εξασφαλίσθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ενώ 400.000 δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Η λειτουργία του Κέντρου όπως και η συντήρηση του κτηρίου έχει αναληφθεί σε ετήσια βάση από το Υπουργείο με δαπάνες που υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου και του Κέντρου που λειτουργεί στην κοινότητα Παναγιάς συμπληρώνεται το Κρατικό Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Τα υπόλοιπα είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, Σαλαμιούς, Ακρωτηρίου, Κάβο-Γκρέκο και Αθαλάσσας. 

Limassol Today - 5 00d

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης