Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑνησυχητικά ρατσιστικά συνθήματα στο πολυπολιτισμικό Λύκειο Αγίου Ιωάννη

Ανησυχητικά ρατσιστικά συνθήματα στο πολυπολιτισμικό Λύκειο Αγίου Ιωάννη

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους*

Η επιδρομή αγνώστων στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου στην Λεμεσό,  οι οποίοι «κόσμησαν» τους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, με ομαδικά αλλά και ρατσιστικά συνθήματα, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση τόσο στους γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στους ίδιους τους μαθητές, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο Λύκειο φοιτούν και πολλά  παιδιά από διάφορες εθνικότητες.

Τα συνθήματα και κάποιες άλλες ζημιές που προκλήθηκαν σε τοίχου, παράθυρα και άλλα σημεία, δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της νύκτας και αποτέλεσαν μια δυσάρεστη «καλημέρα» για τα μέλη του προσωπικού που, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, πέρασαν νωρίς το  πρωί την πύλη του σχολείο.

Το περισσότερο εξοργιστικό και ανησυχητικό, είναι ότι ανάμεσα στα συνθήματα που γράφτηκαν, ήταν και κείνο το «refugees are not welcome», που ήταν και το βασικό σύνθημα των οργανωμένων εθνικιστών σε όλη την διάρκεια του ρατσιστικού πογκρόμ στην Λεμεσό την περασμένη Παρασκευή.

Για τον καθαρισμό του σχολείου από τα συνθήματα και τον ευπρεπισμό του χώρου, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού η οποία επιστράτευσε συνεργεία ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές δεδομένου ότι είχε προγραμματιστεί και  επίσκεψη στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου της Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Limassol Today - Õðïõñãüò Ðáéäåßáò – Ëýêåéï Áãßïõ Áíôùíßïõ
Ôï Ëýêåéï Áãßïõ Áíôùíßïõ, óôç Ëåìåóü, åðéóêÝöèçêå ç Õðïõñãüò Ðáéäåßáò, Áèëçôéóìïý êáé Íåïëáßáò.

Υπ. Παιδείας: «φαινόμενα ρατσισμού δεν θα είναι ανεκτά στα σχολεία»

Κατά την επίσκεψη της η Υπουργός, επισήμανε σε σχετική δήλωση της, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Λυκείου Αγίου Αντωνίου, υποδεικνύοντας ότι  ο στόχος για ένα συμπεριληπτικό και δημοκρατικό σχολείο, μπορεί να υλοποιηθεί.

Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια ρατσιστικής βίας, η Υπουργός τόνισε πως κανένα φαινόμενο ρατσισμού δεν θα είναι ανεκτό στα σχολεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «σε όλα τα σχολεία της Κύπρου έχουμε παιδιά και αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν ούτε χρώμα, ούτε φυλή, ούτε καταγωγή». Εκείνο που ενδιαφέρει το Υπουργείο, όπως είπε η Μιχαηλίδου, είναι να έχουν όλα τα ανεξαιρέτως τα παιδιά τις ευκαιρίες που τους αξίζουν για να προοδεύουν και να μάθουν.

Αναφερόμενη ειδικότερα στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, η Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική, υποδεικνύοντας ότι «χωρίς να μαθαίνουν τα ελληνικά δεν μπορούν εύκολα να μπουν στο πρόγραμμα του σχολείου, γι’ αυτό αυξάνουμε τις ώρες της ελληνικής, όπως αυξάνουμε και την αξιολόγηση της ελληνομάθειας τους, απλά για να μπορέσουν να διευκολυνθούν στις άλλες λειτουργίες του σχολείου».

Limassol Today - άγιος αντώνης σχολείο

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης